DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Önök felismertek egy problémát, ehhez nagyjában-egészében fél év kellett önöknek. Tehát tavaly december 15-én fogadta el a parlament akkor is kivételes eljárásban egyébként ezt a törvényt, akkor is egy nap alatt kellett átpasszírozni, akkor sem fogadtak el egyetlenegy módosítót sem hozzá, és most is ugyanígy van, az utolsó ülésnapok egyikén - az önök számára nem rendhagyó, de a magyar törvényhozás számára rendhagyó módon - az Igazságügyi Minisztérium államtitkára egyéni képviselőként nyújtja be ezt a módosító indítványt; nyilvánvalóan ezzel egyetlenegy dolgot elősegítve, ezzel könnyen ki lehet kerülni a kormányon belüli egyeztetési mechanizmusokat, és akkor hamarabb el tud jutni a kivételes eljáráshoz. Álláspontom szerint egyébként ez méltatlan. Sokkal hamarabb jelezték ezeket a problémákat, mi is jeleztük ezeket a problémákat. Ezek közül egyet fel is ismertek önök egy kötvénycsoport tekintetében, de nem ez a legnagyobb baj. Ez is baj.
Minden, amit kijavítanak, az jó, csak ne teljen el mindegyiknél fél év! Ez az önök részéről semmivel sem több, mint egy kommunikációs fogás a nyár elején, mielőtt a parlamenti szezon befejeződik, hogy önök egész nyáron tudják azt mondani, hogy hiszen önök módosították a törvényt. Na, de nem abban, ami a probléma, nem abban, amivel önökhöz fordultak! Rengeteg levelet kaptak, rengeteg levelet kapott az Igazságügyi Minisztérium, és nagyon sokan leírták, hogy mi a probléma.
Úgy gondolom, a probléma gyökerét a következőkben lehet megfogni. Először is nem a hozamot érintő, jobban mondva a hozamot jövedelemre cserélő módosítással van baj, az a baj, hogy ezzel leváltják azokat a jól ismert fogalmakat, amelyekkel eddig sem volt baj. Mindannyian tudjuk, hogy mi a kamat, és hogy mi a jövedelem, az egyénről egyénre változik.
(12.50)
Viszont ahhoz, hogy ezt meg lehessen állapítani, ahhoz nagyon részletes és tételes elszámolásra volna szükség. Azt halkan jegyzem meg, a bizottság ülésén is elmondtam, hogy Orbán Viktor is ezt ígérte. Tavaly október 20-án azt mondta a tévében, a Híradó című műsorban, hogy nemcsak úgy általában kell elszámolni, hanem tételesen kell elszámolni. Államtitkár úr, ez önöknek nem sikerült, a Kárrendezési Alapnak ez nem sikerült. Egy 3 oldalas levélben 9 érdemi sorban számolnak el a károsultakkal, egy, kettő, időnként három generáció megtakarításával - 9 érdemi sorban! Egy havi gázszámla, egy havi villanyszámla ennél részletesebb.
Én úgy gondolom, hogy akkor, amikor azt követeltük, kértük az egyik módosító indítványban, hogy kellő és észszerű részletezettséggel számoljanak el a károsultak felé, akkor ez pénzbe sem került volna, és nem egy olyan kérés lett volna, ami teljesíthetetlen. Nem utolsósorban nem kértünk volna mást, ha már egyszer ex gratia törvényt alkotnak, alkotunk, akkor az legyen pontos, legyen átlátható; nem utolsósorban legyen méltányos, az eljárás maga pedig alázatos. Azért ne felejtsük el, az állam itt hibázott, itt a pénzügyi szervezetek állami felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank hibázott.
Neki nem az a feladata, hogy felderítse ezeket az eseményeket. A Magyar Nemzeti Banknak nem az a feladata, hogy leleplezze, majd utána felkutassa az elkövetőket - arra ott van a rendőrség, meg az ügyészség. A Magyar Nemzeti Bank felelőssége az, hogy ilyen ne fordulhasson elő, meg kell előzni ezeket a cselekményeket.
Éppen ezért önök jól érezték ebben a felelősséget, és azt is jól érezték, hogy erre valamilyenfajta törvényt kell hozni - de hát milyen törvényt hoztak? Olyan törvényt hoztak, ami kapcsán, persze, a kártalanítás egy részét a saját maguk által felállított szabályok alapján kifizetik a kárvallottaknak, a károsultaknak, de arról önök mélyen hallgatnak, hogy mellette önök lemondatják őket a jogorvoslat bármilyen jogáról.
Úgy kell belemenniük ezeknek a károsultaknak abba, hogy az önök által létrehozott alap által felkínált bármennyi forintot, egyébként 12 ezer esetben nulla forintot elfogadják-e, hogy nem nézhetnek bele, hogy mi alapján sikerült ezt kiszámolni, akárhány forintról van szó. Nem tudják, hogy mennyi a Quaestor-vagyon, és hol van a Quaestor-vagyon, hogy most részt vegyenek a felszámolási eljárásban, vagy fogadják el azt, amit az alap kínál a számukra. Nem kerülnek döntési helyzetbe, és legfőképpen lemondatják őket a jogorvoslat jogáról; sem az alappal szemben, sem a számítással szemben, pláne a Quaestorral szemben nem indíthatnak utána semmilyenfajta vagyoni jellegű keresetet. Én úgy gondolom, hogy ez mindenképpen méltánytalan.
Ez a kettő módosítási javaslatom, amelyre annyi választ kaptam, amennyit szoktam egyébként kapni általában önöktől, hogy a kormány nem támogatja, ez a teljes indokolása is egyébként az önök szakmai észrevételének - ez a kettő nem is kerülne pénzbe. Nem is kerülne pénzbe! Az egyiknél arról van szó, hogy számoljanak már el részletesen, ne egy 3 oldalas levélben, 9 sorban arról, hogy mennyi jár az alap szerint nekik. A 3 oldal maradék része meg arról szól, hogy önök milyen jogairól mondatják le azokat az embereket. Számoljanak el részletesen; meg tudják csinálni, biztos vagyok benne. Ha nem tudják megcsinálni, akkor meg be kell vallani.
A másik módosító javaslatunk pedig az volt, hogy ne mondassák le ezeket az embereket a jogorvoslati jogukról, hadd menjenek a saját pénzük után. Önök így nem kártalanítanak, önök faktorálnak. Megveszik ezeket a követeléseket, egy állam által létrehozott alap által valamilyen módon kiszámított pénzösszegért, de utána minden károsultnak csend legyen. Én úgy gondolom, hogy ez így legalábbis nem méltányos.
Ami pedig a törvényjavaslatot illeti, nemcsak drágábban vettek, névérték alatt is vettek egyébként rengeteg kötvényt. Éppen az akkori kamatingadozásnak megfelelően, névérték alatt is értékesített a Quaestor kötvényt. Ott pedig pont az a káronszerzés jön-ne be, ha elfogadják az államtitkár úr javaslatát, amit az Alkotmánybíróság egyébként kizárt a legutolsó döntésében. Ez nincs átgondolva, államtitkár úr!
Én úgy gondolom, hogy most egy dolgot megpróbálnak ide bedobni, hogy egész nyáron azzal lehessen takarózni. Nem mondják el azt, hogy nem az elmúlt 8 év, az elmúlt 14 év kamatait vonják el azoktól, akiknek Quaestor pénzügyi tanácsadós ingatlankötvényük volt, mert az utolsó pillanatban, nem a törvénybe, hanem az elszámolási szabályzatba becsempészték még a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó ingatlankötvényeit is - 14 év kamatait veszik el! Arra a cégre még önök is büszkék voltak, amikor ezeket a kötvényeket kibocsátották, meg amikor az első hozamokat kifizették.
Államtitkár asszony és államtitkár úr, ez nagyon messze van az igazságos kárrendezéstől. Ez nagyon messze van attól, hogy ezt igazságosnak lehessen nevezni. Én kérem, fontolják meg, fogadják meg a mi módosító javaslatainkat, legalább azt, ami nem kerül pénzbe, mert önöket fogják hibáztatni, és joggal fogják önöket hibáztatni. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me