SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mindenképpen szólni kell arról, hogy a Quaestor-károsultak kártalanítása és az egész botrány kapcsán a kormányzatnak rengeteg adóssága van.
Először is, nem tárták fel, hogy hogyan folyhatott hosszú évekig ez a kormányzat által is támogatott pilótajáték. Hogyan adhatott engedélyt a PSZÁF, később a Magyar Nemzeti Bank évi, azután évi 70 milliárdos kötvénykibocsátásra (sic!) egy 10 milliós alaptőkéjű cégnek? Legutoljára 2014 novemberében, amikor már látszott, hogy a mögötte álló cégcsoport sem garantálhatja a visszafizetést. Hogyan történhetett, hogy a kormányzat egyes részei, különösen a külügyminiszter és köre, ennyire összefonódott egy kalandorral, és közpénzzel táplálta a pilótajátékot? Mindezek feltárására lett volna lehetőség, ha támogatják az LMP javaslatát a brókerügyeket vizsgáló bizottságról, de önöknek fontosabb volt a szennyes eltakarása ebben az esetben is.
A felelősség eltolása összefügg a kárpótlással is, hiszen ha kiderül, hogy az MNB nyakig benne van a botrányban, akkor a felügyelet hiányosságai miatt jelentős részben neki kellett volna állni a számlát. Megjegyzem: lett volna is miből. Sokkal inkább a megkárosított embereket kellett volna kárpótolni, mint hogy még egy luxusingatlant vegyenek közpénzből.
Ami a kárpótlást illeti, azzal is sokat késlekedtek. Végül, majd egyéves késéssel, hoztak egy kárpótlási törvényt, ám azt is kapkodva, egy nap alatt átverve, dilettáns módon, a terheket olyanokra terhelve, akiknek Szijjártó Péternél jóval kevesebb köze volt a botrányhoz: a pénzintézetekre és az állampolgárokra.
Ám a törvény hiányosságai hamar kiderültek - a selejt bosszúja. A Quaestor-károsultak azóta is rendszeresen tüntetnek, elhangzanak kritikáik és kéréseik, hogy ne próbálják kilopni a maradék vagyont a felszámolókon keresztül; hogy ne számolják hozamnak, ami nem az, és még sorolhatnám. Önök is hallhatták volna, ha kijönnek a Lánchídhoz, vagy csak legutóbb a kapu elé. És most ahelyett, hogy leültek volna a károsultak képviselőivel és korrigálják a hibákat, amire volt fél évük, az utolsó pillanatban, megint ugyanúgy, napok alatt átverve, ismét nem sokba véve a parlamentet, benyújtanak egy újabb módosítást, ami a károsultak érdekét nem feltétlenül szolgálja.
Mi úgy látjuk, hogy a károsultak érdekét az szolgálná, ha a nagyon sok különböző esetet nem egyként kezelnék, hanem a megkötött szerződések alapján egyenként vizsgálnák meg, hogy mekkora az a rész, amit a befektetőnek kell viselni, és így mekkora részt térítenek vissza.
De ha nem a károsultak érdekét képviseli a kormány és ez a törvény, akkor milyen érdeket szolgál? Nagyon úgy tűnik, hogy a felszámolóét, az ügyeskedőkét, a zavarosban halászókét. Azokét, akik a megmaradt vagyont valamikor még hasznosítani akarják; azokét, akik miatt a károsultaknak nyilatkozni kellett, hogy a további igényről lemondanak, ha felveszik a kártérítést, akkor is, ha később előkerül még vagyonelem, vagy értékessé válik, mint például a csepeli telek.
(13.00)
A mostani viták során is kiderült, hogy a Kárrendezési Alap érdekét előbbre tartják a károsultakénál. A mostani konkrét módosítás egy kalap alá vesz különböző konstrukciókat, és ez alapján számítja a hozamokat, amiket levon. Ezzel szemben nagyon sok olyan eset volt, amikor a hozamok nem a leírt kamatok kifizetésével keletkeztek, a kamatokat máshogy számolták.
Ezzel a módosítással megint segítenek néhány embernek, és ütnek másokon. Megint csak nem a károsultak védelme, az igazságos és méltányos kárrendezés a céljuk.
Az ellenzéki módosítókat pedig, amik esetleg néhány hibát kijavítanának, most sem hajlandók megfontolni. Mi úgy gondoljuk, hogy ez vissza fog hullani az önök fejére. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me