DR. STAUDT GÁBOR

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Így van. Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Egy olyan javaslattal állunk az Országgyűlés elé, amely egy egyértelmű házszabálysértést szeretne megállapíttatni, és lévén, hogy az a bizottság kellett hogy erről döntsön, amelyiknek az elnöke ezt elkövette, illetve amely bizottság ezt elkövette, így nagyon nehéz volt objektív, független eljárást elvárni; nem is sikerült. Hozzáteszem, még azt a - engedtessék meg, hogy így fogalmazzak - pitiánerséget is elkövették, hogy hétfőn, amikor az Igazságügyi bizottságban azt kértem, hogy egy napirendipont-cserével kezdjük ennek a javaslatnak a megtárgyalásával, mert frakcióülésre kell mennem, ezt elutasította a bizottság, bízva abban, hogy jobbikos jelenlét nélkül nem hangzik el az az érvrendszer, amit itt el fogok mondani a bizottság előtt. Tehát ha a bizottság Fidesz-KDNP-s többsége kevésbé lett volna pitiáner, amikor a napirendről szavaztak, akkor lehet, hogy itt az Országgyűlés előtt nem kellett volna erről beszélni.
De ha megadatik a lehetőség, akkor elmondom, hogy az a hivatkozás, ami a 30 nap be nem tartására vonatkozott, tudniillik a bizottságoknak 30 napjuk van arra köztudottan, hogy megtárgyaljanak egy előterjesztést, és az Igazságügyi bizottság előtt egy nagyon fontos napirendben, amely a Jobbik alaptörvénymódosítására irányult a betelepítési kvótákkal kapcsolatosan, nem sikerült betartani ezt a 30 napot.
(13.10)
S tudatosan nem sikerült betartani ezt a 30 napot, lévén, hogy egyébként a Hír TV-ben is megjelent, hogy elnök úr elismerte azt, hogy politikai okból, házszabálysértés árán sem fogja engedni, hogy a jobbikos javaslat akkor, azon az ülésen elhangozzék, amely ülésen kértük, és az lett volna az utolsó alkalom, hogy a 30 nap betartásra kerüljön - ez május 9-én volt -, akkor sem fogja engedni, gondolom, azért, mert ez a Fidesz javaslatával konkurált. A Jobbik az Alaptörvényben szerette volna a kötelező kvótákat elutasítani, a Fidesz viszont népszavazást kezdeményezett ebben az ügyben, és ha ez egyszerre került volna elbírálásra, teljesen egyértelmű lett volna, hogy a Jobbik javaslata jobb, olcsóbb, hatékonyabb és erősebb garanciát biztosít. Arról van tehát szó, hogy május 13-án lejárt a 30 nap, akkor az Országgyűlés ülésezett, de május 9-én, amikor megtárgyalhatta volna a bizottság, és kértük, hogy a bizottság vegye napirendre, annak ellenére utasította el a bizottság Fidesz-KDNP-s többsége, hogy idő lett volna rá, mert 10-kor kezdődött a bizottság, 41 perc alatt véget ért, és 1 órakor kezdődött az Országgyűlés ülése. Tehát teljesen egyértelmű, hogy lehetőség lett volna rá. Arról nem is beszélve - és erre a bizottság jelen lévő tagjait és a sajtót felhívtam -, hogy nagyon sokan ebben az országban járnak 8 órára dolgozni, vagy akár még korábban is kezdik a munkát, tehát a bizottság elnöke is megtehette volna, hogy ha úgy érzi, hogy nagyon sok napirend van, akkor korábbra tűzi ki az ülést. Ez sem történt meg. És erre jött még rá a Hír TV-nek a felvétele, ami teljesen egyértelművé tette, hogy a házszabálysértés tudatos. Ezzel sincs természetesen semmi baj, de akkor legyenek férfiak, álljanak ki ide, és mondják azt, hogy igen, házszabályt sértettünk, igen, vállaljuk, igen, az Országgyűlés állapítsa meg.
Egyébként ez nem egy fővesztéssel járó szankció, ha ez kimondásra is kerül, tehát még arról sincs szó, hogy bárki a mandátumát elvesztené. Bár ilyen ügyben egyébként, azt kell mondjam, hogy még indokolt is lenne, mert amikor valaki politikai okból a Ház rendjét, a házszabályt megsérti azért, hogy politikai előnyt kovácsoljon, én még azt sem tartom kis büntetésnek, hogy valaki a mandátumával fizessen, de erre a hatályos jogszabályok nem adnak lehetőséget. Viszont arra igen, hogy az Országgyűlés a tudatos házszabálysértést megállapítsa, és egyébként a bizottsági ülésen, amikor ezt szóvá tettük, elhangzott az is, hogy másik nyolc javaslat vár arra, hogy elbírálják, és ezekben az esetekben is a 30 napot a bizottság nem fogja tudni tartani. Ehhez képest nem indoklás, hogy nem fér bele, a bizottság elnökének más dolga van. Milyen más dolga lehetne, mint a házszabály betartása és a törvények betartása?
Hozzáteszem, alelnökökkel is rendelkezik a bizottság, alelnökök le tudják vezetni az ülést, ez már többször megtörtént az Igazságügyi bizottság ülésén, más bizottságoknak is az ülésén. Arról meg nem tehetünk, hogyha a Fidesz-KDNP képviselői vagy nem járnak be a munkahelyükre, vagy úgy érzik, hogy bejárnak, de ha megtárgyalták azokat a javaslatokat, amelyek az ő politikai érdekük, akkor házszabálysértés árán is berekesztik az ülést.
Arra kérjük az Országgyűlést, hogy állapítsa meg a jogsértést, ráadásul ez egy tudatos jogsértés volt. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me