ÍJGYÁRTÓ ISTVÁN

Full text search

ÍJGYÁRTÓ ISTVÁN
ÍJGYÁRTÓ ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A déli nyitás külgazdasági stratégiájának hatékony megvalósítása érdekében megerősített együttműködésre és folyamatos politikai konzultációra törekszünk a szubszaharai térség országaival. Törekvéseinkben kiemelt szerepet játszik Ghána, ahol a gazdasági és politikai kapcsolataink örvendetes bővülése, valamint az accrai magyar nagykövetség 2016. április 1-jei megnyitása kapcsán valós igény merült fel arra, hogy az egymás országába történő beutazások feltételein a migrációs kockázatok növekedése nélkül lehetőség szerint könnyítsünk. Ezt a célt a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkezők utazásainak kölcsönös vízummentessé tételével lehet elérni.
A felek között a szerződéstervezetek kölcsönös megküldésével és véleményezésével részletes szakértői egyeztetés zajlott, amelynek eredményeként kialakult a megállapodás mindkét fél számára elfogadható szövege. A szerződés szövegének végleges megállapítására, azaz aláírására az 1171/2016. (IV.6.) kormányhatározat adta meg a felhatalmazást, melynek birtokában Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2016. május 9-én, Accrában írta alá a megállapodást. A nevezett megállapodás magyar és angol nyelven készült, a kihirdető törvény tervezete mindkét nyelvű szöveget tartalmazza.
A magyar-ghánai diplomata- és szolgálati útlevelekre kiterjedő részleges vízummentességi megállapodás 17 cikkből áll, és az biztosítja a magyar és ghánai diplomata- és szolgálati útlevelek birtokosai számára a vízummentes beutazást és a 180 napon belül 30 napig történő tartózkodást a másik fél területén. A megállapodás összhangban van az Európai Unió vízumszabályaival. Hazánkon kívül Németország, Románia és Málta biztosít nemzetközi szerződés alapján viszonoson vízummentességet a ghánai diplomata- és szolgálati útlevelek birtokosainak. Magyarországnak több mint 40 állammal van megállapodása a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgáraik kölcsönös vízummentes utazásai lehetőségének biztosítására.
Kérem tehát a tisztelt Házat, hogy fogadja el a beterjesztett törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me