ALEXOV LYUBOMIR,

Full text search

ALEXOV LYUBOMIR,
ALEXOV LYUBOMIR, a Magyarországi nemzetiségek bizottsága tagja, szerb szószóló: Köszönöm a szót. Poštovani Predsedniče! Poštovana Skupštino! U ime Narodnosnog odbora Parlamenta iznosimo usaglašen stav o izveštalju Državne kontrolne komisije. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!
Az Állami Számvevőszék 2015. évi szakmai tevékenységéről, valamint az intézményi működésről szóló B/10303. számú beszámolóhoz kapcsolódóan mint a Magyarországi nemzetiségek bizottsága által felkért szószóló nemzetiségi szempontból az alábbiakra kívánok kitérni.
Az Állami Számvevőszék számos terület mellett a 2015. évben is kiterjesztett vizsgálatot folytatott a helyi nemzetiségi önkormányzatok, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzése céljából. Az Állami Számvevőszék középtávú ellenőrzési koncepciójának részeként a stratégiában megfogalmazottakkal összhangban értékelte, hogy az önkormányzatok esetében biztosított volt-e a pénzügyi gazdálkodás szabályszerűsége, a vagyongazdálkodási tevékenységek szabályozott ellátása, továbbá az önkormányzatok és a nemzetiségek belső kontrollrendszerének kialakítása és működésének szabályszerűsége.
A helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzése kapcsán az Állami Számvevőszék 2015 januárja és december 31. napja között 26 számvevőszéki jelentést hozott nyilvánosságra. A jelentésekben feltárt hiányosságok, illetve az ezekre való figyelemfelhívás a jövőbeni működés szempontjából nagy jelentőséggel bír, ugyanakkor az is szembeötlő, hogy a feltárt hibák döntő, mintegy 80 százaléka nem a nemzetiségi önkormányzatok munkájára vonatkozott, ezek az együttműködési megállapodás alapján feladatot ellátó önkormányzati hivatalok, jegyzők munkájára tett észrevételek.
Az ellenőrzési tapasztalatok rámutattak arra, hogy a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény keretrendszert határoz meg, a nemzetiségi joggyakorlás, az önkormányzati autonómia területén a hatályos és vonatkozó jogszabályi keretek a gyakorlati életben kevésbé szolgálják a nemzetiségi önkormányzást.
Az alábbiakban részletesen is kifejtem, hogy a hatályos normakeret a nemzetiségi önkormányzatokat a települési önkormányzatoknak kiszolgáltatott helyzetbe hozzák.
(10.30)
A nemzetiségek jogairól szóló törvény 80. § (2) bekezdésében a települési önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat számára együttműködési megállapodás megkötését, illetve évenkénti felülvizsgálatának kötelezettségét írja elő. A törvényben rögzítésre került, hogy a települési önkormányzat kötelezettsége a helyi nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának, működésének szabályszerű feltételrendszerét biztosítani. Az Állami Számvevőszék ellenőrzésének tapasztalatai is rámutattak arra, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának szabályossága nagymértékben függött a gazdasági tevékenységet ellátó települési polgármesteri hivatal feladatellátásától.
A nemzetiségi önkormányzat helyiséghasználatát, tárgyi eszközeinek rendelkezésre állását a polgármester útján a települési önkormányzat biztosítja. Ugyanúgy, ahogy biztosítja a szakmai munkát is a hivatal dolgozóin keresztül, az aktuális meghívókat, a jegyzőkönyvek feltöltését a nemzeti jogtárba szintén a polgármesteri hivatalok dolgozói végzik. A nemzetiségi önkormányzat ülésein a település jegyzőjének jelen kell lennie, és jeleznie kell, amennyiben törvénysértést észlel. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy ezen előírás a gyakorlatban azt is jelenti, hogy az ülések nyelve ettől automatikusan nem a nemzetiség nyelve lesz, hiszen a jegyzők, kevés eset kivételével, nem beszélik a nemzetiség nyelvét, így a nemzetiségi nyelv használata még a nemzetiségi önkormányzatok ülésein is háttérbe szorul, használata elmarad.
Ezenfelül a polgármesteri hivatal végzi a pénzügyi iroda munkatársain keresztül a nemzetiségi önkormányzatok pénzügyi tárgyú dokumentumainak elkészítését, a költségvetést, zárszámadást és a többit. Fontos megemlíteni, hogy ezért a munkáért a települési önkormányzat többletforrást nem kap, valamint azt is kiemelten hangsúlyoznám, hogy a nem teljesítés esetén szankcióval a települési önkormányzatot nem sújtják. A települési önkormányzatnak nem érdeke a helyi nemzetiségi önkormányzatok szabályszerű feladatellátásának támogatása. Ezen kiszolgáltatott helyzet semmiképpen sem segíti elő a helyi nemzetiségi önkormányzatok mellérendelt státuszának hangsúlyozását. Számos esetben látjuk, hogy a helyi nemzetiségi önkormányzat jó vagy nem jó működése a polgármesteri hivatalt vezető jegyző hozzáállásán, szakértelmén múlik.
A jelenlegi szabályozás így sem a települési, sem pedig a helyi nemzetiségi önkormányzat számára nem ideális, ennek jövőbeni változtatásán bizottságunknak munkálkodnia kell. Ehhez vártuk az ÁSZ vizsgálatait, megállapításait. Annak ellenére, hogy az Állami Számvevőszék ezen jogszabályi kereteket megfelelőnek tartotta, ismereteink szerint annak jövőbeni módosítására javaslatot nem tett. Álláspontunk szerint a fenti jogviszonyt szabályozó jogi normák nem megfelelőek, szükségesnek tartjuk a jogszabályok módosítását.
Összességében bizottságunk az ÁSZ-nak a helyi nemzetiségi önkormányzatokról végzett ellenőrzéseinek megállapításait megismerte, a törvény szerinti működést segítő ellenőrzéseire a továbbiakban is igényt tart. Továbbra is maximálisan törekszünk az együttműködésre és a törvényes működés feltételeinek biztosítása közös érdekünk a nemzetiségi önkormányzatok valamennyi szintjén. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me