DR. MENGYI ROLAND

Full text search

DR. MENGYI ROLAND
DR. MENGYI ROLAND (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az indított kétperces reakcióra, amit Z. Kárpát Dániel képviselőtársunk mondott. Sajnálom, hogy nem tartózkodik a teremben, mert tudnánk folytatni ezt a beszélgetést.
Az ÁSZ-jelentésről szóló határozat tárgyalásán vagyunk jelen. Nyilván a tanácsadás kapcsán felhasználta a lehetőséget arra, hogy a legfontosabb makroadatokat bírálja, amelyek ma Magyarországot, az egész tendenciát, illetve a Fidesz polgári kormányzását jellemzik. Tette mindezt mesteri csúsztatásokkal, ahogy a Jobbikra általában ez jellemző. Ennek ellenére vagy mindezért szeretnék pontosítani.
Növekedés tekintetében az utolsó ismert GDP-adatunk tavalyi évről a 3,5 százalék, ezt megelőzően, amikor átvettük a kormányzást, 2010 előtt mínusz 6,8 százalék volt. Bár bántja a szocialisták érzékenységét, és ők úgy nevezik, hogy „elmúltnyolcévezés”, én úgy nevezem, hogy tényszámok ismertetése, mégis szeretném jelezni, hogy 2001-ben ez 3,7 volt, 2002-ben meg 4,5 százalék. Az államadósság ügye: 81 százalékos államadósságot vettünk át. Z. Kárpát képviselő úr azt mondta, hogy nem történt ebben változás és nem csökkent. Jelentem, hogy a 76 százalékot közelítjük. 2002-ben 50 százalékkal adtuk át a szocialistáknak, bármennyire is fáj ez nekik. Államháztartási hiány: mínusz 9,6 százalékkal kaptuk. Azóta immár harmadik-negyedik éve 3 százalék alá tudtuk szorítani, felemeltük Magyarországot arról a szégyenpadról, ahova a szocialisták ültettek bennünket.
Állandóan elmondja az adóterhelést, hogy milyen kiemelten magas ez. Szeretném jelenteni a tisztelt képviselőknek, hogy 2010 előtt magasabb volt, mint 41 százalék az adóterhelés. Ezt mi, a polgári kormány szorította vissza 38 százalékra. Majd kicsit növekedett és közel 39-nél stabilizálódik. De ez azért van, minden kutatásunk, statisztikai eredményünk, nemzetközi elemzők elismerik, mert akkorát fehéredett a gazdaság, hogy nominálisan növekedett ez a szám, tehát a 39 százaléknál lévő stabilizáció kifejezetten jó. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Folytatom majd, mert még számos adat van, amit meg kell ismerniük. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me