DR. MENGYI ROLAND

Full text search

DR. MENGYI ROLAND
DR. MENGYI ROLAND (Fidesz): Köszönöm szépen. Az előző felszólalásomat még folytatnám néhány adattal. Az adóterheknél, az adóterheltségnél hagytuk abba, és az adósság finanszírozására szeretnék még számokat mondani. Az hangzott el az ellenzéki padsorokból, hogy részben sem a módszere, részben sem az összege nem változott, 1300 milliárd forint körül van. Tisztelt képviselőtársaimnak mondom, hogy 1200-1300 milliárd forint közötti adósságfinanszírozási kamatteherrel kezdtünk kormányozni polgári kormányként, és 900-nál tartunk ma. Ez 25 százalékos csökkenés. Azt gondolom, hogy ez egy óriási eredmény.
Még egy apróság ehhez kapcsolódóan. A devizaadósságunk aránya, a devizaeladósodottságunk aránya 2010-ben 50 százalék fölött volt. Azóta folyamatosan zuhan, csak hogy még egy érdekes számot mondjak, mert ennek azért idő kell, hogy a gazdaságon átfusson: 2000-ben ez 25 százalék volt - 25 százalék -, 2010-ben 50 százalék fölött és azóta pedig mélyen zuhanó pályán van. Mind a növekedés, mind az államadósság, mind az államháztartás hiánya, az adóterheltség, az adósságfinanszírozás kamatterhének csökkenése, a devizaeladósodottságunk arányának változása, ez mind-mind siker.
Ezért van nehéz helyzetben minden ellenzéki frakció és képviselő, amikor ezt kötelezően támadniuk kell, hiszen ezeket a sikereket igen nehéz úgy támadni, hogy tulajdonképpen a tények, a számok ezeket nem támasztják alá. És mindezt az önök által oly hangosan támadott részben jegybanknak, részben pedig polgári kormányzásnak, aktív gazdaságpolitikának köszönhetjük.
Úgyhogy kérem, mivel az előterjesztésünk továbbra is az Állami Számvevőszékről szól, hogy támogassák a határozati javaslat elfogadását, mert ő ad nekünk segítséget abban, hogy mindezeket az adatokat világosan és tisztán láthassuk, illetve ő támogat bennünket az ellenőrzéseivel is. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me