HOLLIK ISTVÁN,

Full text search

HOLLIK ISTVÁN,
HOLLIK ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Domokos László elnök úr, illetve Mengyi Roland képviselőtársam a Gazdasági bizottság nevében részletesen bemutatták az ÁSZ 2015. évi szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló beszámolóját, ezért engedjék meg, hogy most a felszólalásomban néhány fontos, de kiegészítő szempontra hívjam fel a figyelmet.
Az ÁSZ az elmúlt évek során a szervezeti megújítással párhuzamosan módszertanát is folyamatosan fejlesztette, amelyhez a minőségirányítási folyamatok újragondolása is szervesen kapcsolódott. Erről egyébként a bizottsági meghallgatásán az elnök úr igen részletesen be is számolt számunkra. Az ÁSZ szerint nem minőségirányított produktumokra van szükség, ahogy ott az elhangzott, hanem minőségközpontú folyamatokra, amelyek önmagukban hordozzák a kimenetek színvonalát is. Én úgy gondolom, hogy az ÁSZ a minőségirányított működés kialakításával és a módszertani megújulással olyan legfőbb ellenőrző intézménnyé vált, amely az állampolgárok bizalmát élvező, szakmailag pedig megkerülhetetlen alkotmányos szervezetként képes támogatni a jól irányított állam működését. Röviden tehát azt lehetne mondani, hogy az ÁSZ a tavalyi évben is tette a dolgát, és a beszámoló azt mutatja, hogy mindezt jól és magas színvonalon tette.
Az ÁSZ a szakmai munkájának keretében a 2015. évben 221 jelentést, 26 tanulmányt, elemzést hozott nyilvánosságra, illetve a jó minőségű törvényalkotás céljával 12 tájékoztatót küldött meg részünkre, országgyűlési képviselők részére. Négy saját szervezésű „Jó gyakorlat” szemináriumot rendezett, és több tucat külső konferencián és egyéb rendezvényen osztotta meg széles körű tapasztalatát. Én úgy gondolom, hogy ez is beleilleszkedik - bár nem szervesen - egy ilyen társadalmi felelősségvállalási feladatba.
A 2015. évben számos önkormányzati és állami tulajdonú gazdasági társaságot ellenőrzött az ÁSZ. Ahogy a bizottsági meghallgatáson elhangzott, az ellenőrzések módszertanát is fejlesztették, és az általános ellenőrzések helyett inkább áttért az ÁSZ a célirányos, a korrupció veszélyének leginkább kitett területek ellenőrzésére, remélve ettől azt, hogy ezáltal ezek a célzott ellenőrzések még inkább hatékonyak tudnak lenni. Ezeknek az ellenőrzéseknek a keretében került sor az önkormányzati távhő- és hulladékgazdálkodó társaságok, továbbá az állami erdőgazdaságok ellenőrzésére, és ennek keretében fejezte be az ÁSZ az állami felsőoktatási intézmények rendszerszintű ellenőrzését is.
Az ÁSZ ellenőrzései hozzájárulnak a NAV működési és szervezeti megújításához, az adóbeszedés és a hátralékkezelés hatékonyságának a növeléséhez.
A Magyar Nemzeti Bank és a korábbi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellenőrzésével az ÁSZ ráirányította a figyelmet a pénzügyi felügyelet korábbi működési hiányosságaira, és ezzel is támogatta az MNB kontrollmechanizmusának a megerősítését.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rendszerellenőrzése, az ellenőrzési tapasztalatok összegzése is alátámasztotta a hazai uniós támogatási intézményrendszer átalakításának az indokoltságát. Erre utalt elnök úr most az expozéjában is.
Ezen eredményeket az Országgyűlés 2015 júliusában határozatban ismerte el, egyúttal az Országgyűlés meg is bízta az Állami Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadói tevékenységét, és támogassa az etikus közpénzügyivezető-képzést. Én azt gondolom, azt láthattuk az elmúlt időben, hogy ennek az országgyűlési kérésnek az ÁSZ meg tudott felelni.
Hozzájárult a duális képzés és továbbképzés feltételeinek megvalósításához, létrejött egy egyetemi képzési rendszer, amely a következő években a közszféra teljesítményének mérését kutatja és oktatja majd.
A társadalmi felelősségvállalás jegyében pedig, a 2014-ben meghozott országgyűlési határozatnak megfelelve, az elmúlt esztendőben is kezdeményezői voltak a magyar lakosság pénzügyi kultúráját fejlesztő nemzeti összefogásnak, amit a bizottsági jelentés külön ki is emel.
(10.10)
Ezzel kapcsolatban szeretném azt elmondani önöknek, hogy az Állami Számvevőszék a közelmúltban vizsgálta a lakosság pénzügyi kultúrájának, pénzügyi tudatosságának a kérdését, és 2016-ban befejezett kutatásában arra kereste a választ, hogy mi lehet a pénzügyi kultúra fejlesztését megcélzó programok, képzések alacsony eredményességének, hatékonyatlanságának az oka. A kérdőíves felmérésen alapuló kutatás átfogó képet ad a hazai pénzügyikultúra-fejlesztési programokról, és feltárja a már fennálló képzési rendszerek, programok hiányosságait.
Az Állami Számvevőszék ez alapján indokoltnak tartja a felelős és megalapozott közpénzfelhasználás elősegítése érdekében a minőséget és eredményességet biztosító tényezők erősítését, valamint ezek érvényesítését a képzési és szakképzési programokban. Az ÁSZ felvetésének az apropóján mi nemrég azonnali kérdésben fordultunk a nemzetgazdasági miniszterhez: „Mit tesz a kormány a pénzügyi tudatosság kialakítása és a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében?” címmel, ami arról szólt, hogy milyen alapvető gazdasági ismeretekkel és készségekkel tudja segíteni az iskolásokat és az iskolapadból kikerülő fiatalokat a pénzügyi tudatosság kialakítása érdekében az állam, illetve más intézményrendszer. Akkor az NGM részéről Tállai András államtitkár úr kiemelte a válaszában, hogy nemcsak a fiatalokat kell felkészíteni a pénzügyi termékek közötti eligazodásra az életükben, hanem az idősebb korosztályt is. A kormányzat jelenleg is különböző programokkal segíti a lakosságot, és a pénzügyi ismeretek képzést már a Nemzeti alaptanterv részévé is tettük, éppen ennek érdekében.
Bízom abban, hogy ahogyan a bizottság megfogalmazta a javaslatát az Állami Számvevőszéknek, a pénzügyi tudatosság fejlesztésének a folyamatában a jövőben is aktív kezdeményezője lesz, és ellenőrzési tapasztalatait felhasználja, és erős tudományos-szakmai hátterével egyfajta katalizátor szerepet, támogató funkciót fog betölteni. Éppen ezért hallgattam nagy örömmel, hogy elnök úr külön kitért arra, hogy ahogy eddig is, úgy a jövőben is az ÁSZ társadalmi felelősségvállalási programjának a középpontjában továbbra is a pénzügyi tudatosság, a lakosság, a magyar emberek pénzügyi tudatosságának az erősítése van.
Mindezek alapján összességében elmondható tehát, hogy ebből a beszámolóból az derül ki, hogy a tavalyi évben az ÁSZ magas minőségben, jó színvonalon végezte a dolgát, mindezért a KDNP-frakció nevében támogatjuk ennek a beszámolónak az elfogadását, és arra kérjük kormánypárti és ellenzéki képviselőtársainkat, hogy tegyék meg ezt ők is.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me