DR. SIMON MIKLÓS

Full text search

DR. SIMON MIKLÓS
DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A párizsi és brüsszeli terrortámadások bebizonyították, hogy egy új korszak kezdődött Európa biztonságának tekintetében. Ezek az események újra a figyelem középpontjába helyezték a biztonságot és a terrortámadásokkal szembeni fellépési lehetőségeket. Akkor az összes európai ország fogadkozott, hogy a szükséges lépéseket meghozzák állampolgáraik biztonságának garantálása érdekében.
Ha megnézzük a terrortámadásokat követő eseményeket, láthattuk, hogy katonák segítették a terrorcselekményeket követően a feladatok elvégzését. Ebben az új helyzetben több európai ország meghozta a szükséges jogi intézkedéseit, hogy felkészüljön erre az új helyzetre, és garantálja polgárai biztonságát. Így ez a javaslat nem egyedi helyzetet teremte-ne, mert több európai országban alkalmazható volt, illetve alkalmazható a katonai erő a közrend fenntartásához, ha egy terrorcselekmény bekövetkezne.
A vita korábbi szakaszában szólók részletesen bemutatták, hogy mi indokolja, és milyen módosításokat tartalmaz a két javaslat. Röviden összegezve: a törvényjavaslat nyomán az Alaptörvény új különleges jogrenddel, a terrorvészhelyzettel egészülne ki. Ennek elrendelésével szükség esetén a Magyar Honvédség erőit is igénybe lehetne venni az ország biztonságának garantálása érdekében. Az Országgyűlés a terrorvészhelyzet kihirdetésére vonatkozó döntéséig a kormány különleges intézkedéseket vezetne be, amelyek legfeljebb 15 napig maradnak hatályban.
(15.00)
Itt az ellenzéki javaslatokat is figyelembe vették a benyújtók. Ez alatt a 15 nap alatt a kormány felhatalmazást kapna arra, hogy a szükséges rendkívüli intézkedéseket megtegye, ezzel a kormány kellő mértékű, de nem túl nagy mozgásteret kapna ahhoz, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja egy terrortámadás esetén. Fontos, hogy az alaptörvénymódosítás megtörténjen, mert az eddigi különleges jogrendi állapotokat nem kifejezetten a napjaink migrációs helyzeteire szabták. A terrortámadások jellegét tekintve azok intenzitása és lefolyása teljesen eltér a meglévő különleges jogrendi állapotoktól, mert egy támadás veszélyekor vagy egy megtörtént támadáskor a rendvédelmi erőket hirtelen, magas intenzitással kell alkalmazni, amikor is minden erő, így a katonák alkalmazására is szükség lehet. A Magyar Honvédség olyan különleges képességekkel rendelkezik, amelyek hatékonyan segíthetik a terrorellenes fellépést, így ezeket a képességeket fontos lenne alkalmazhatóvá tenni. Sajnálatos módon a két európai terrortámadás bebizonyította, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus között szoros összefüggés van. A párizsi terrortámadásokat követően Brüsszelben egy újabb, a migránsok tömegével érkezett terrorista lépett akcióba. A magyar kormány eddig is látta azt a problémát, hogy az illegális bevándorlók tömegeiből nem lehet kiszűrni a terroristákat. Európa nem tudja, hogy kiket enged be a területére. Mára már egyértelművé vált, hogy Salah Abdeslam a Keleti pályaudvarnál vett fel több személyt a migránsok tömegéből, akik akkor Budapest nyugalmát zavarták meg. A brüsszeli támadó tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. Ezeknek az információknak a fényében egyértelműen látható, hogy továbbra is komoly belbiztonsági és nemzetbiztonsági problémát, valamint összefüggést jelent a terrorcselekményekkel illetett illegális bevándorlás.
Tisztelt Képviselőtársaim! Összegezve elmondható, hogy a javaslat célja az ország védelmi képességének növelése, és az, hogy hatékonyan fel lehessen lépni egy támadás esetén, vagy még szerencsésebben: meg lehessen előzni azt. A magyar emberek biztonságának garantálásáért fontos, hogy minden képviselőtársam lássa azt, hogy hazánk biztonsága nem pártpolitikai vita, hanem felelősség. Az ellenzéki pártoknak is felelősségük hazánk biztonságának szolgálata. A Fidesz-frakció támogatja a jelenlegi javaslatot, és remélem, hogy az önök részéről is megkapja a kellő támogatást. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me