BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Ház! Fordulatra van szükség. Fordulatra van szükség a politikában, fordulatra van szükség a kormányzásban. Fordulatra van szükség annak érdekében, hogy a nehéz helyzetben lévő többséget támogassuk a jó helyzetben lévő kisebbség helyett.
Azért van szükség fordulatra, mert 2010-ben önök, az önök kormányzása olyan útra terelte az országot, amely, ha nem állítjuk meg ezt a folyamatot, már középtávon katasztrófába torkollhat. Katasztrófába torkollhat, mert a szakképzett emberek egyre nagyobb tömege fogja elhagyni az országot, és néhány év, évtized múlva, ha ez a politika folytatódna, Magyarország az alulképzett közmunkások és nyugdíjasok országává válna. Ezt minden energiánkkal meg kell akadályozni.
Fordulatra van szükség, mert önök, amikor 2010-ben hatalomra kerültek, teljesen érthetetlen módon első intézkedéseik egyikével azonnal megemelték a minimálbér adóját, azét a minimálbérét, amely addig adómentességet élvezett. Ennek következtében a nulla százalék szja helyett ma már 15 százalék adót kell hogy viseljen a legalacsonyabb jövedelműek bére. Egy másik intézkedésükkel - bár azóta erről elfeledkeztek - pedig bevezettek egy kétmilliós fizetési bérplafont az állami szférában. Ez utóbbinak egyébként lett volna értelme, érdekes, hogy pont ezt szívták vissza. De nem álltak meg a minimálbér megadóztatásánál, tovább fokozták a nehéz helyzetben lévők bajait azzal, amikor a szociális rendszer átalakításával, lényegében a szociális támogatások nagy részének felszámolásával, megszüntetésével, az önkormányzatoktól való elvételével további nehéz helyzetbe sodorták azokat, akik már addig is bajban voltak.
(9.20)
Nem véletlen, hogy egyre szemérmesebbé válnak, és a Központi Statisztikai Hivatal már a korábbi módszertan szerint számított létminimumot nem akaródzik közölni; igaz, hogy helyette ezt kutatóintézetek ugyanezzel a módszertannal közben megtették. A számok pedig ijesztőek és tragikusak, hölgyeim és uraim. A számok azt mutatják, hogy több mint 4 millió ember él ma Magyarországon a létminimum alatt. A számok azt mutatják, hogy 2010 óta, amióta önök kormányoznak, bocsánat, amióta önök hatalomban vannak, azóta a szegénység nem csökkent, hanem nőtt Magyarországon, és ez nemcsak tragikus, hanem kifejezetten szégyenletes.
Apropó, kormányzás: a másik súlyos hiba, hogy önök összetévesztik a kormányzást a hatalomgyakorlással. A kormányzás lényege a közjó szolgálata lenne. Ha a nagy ellátórendszerekkel érdemben törődnének, akkor érdemben törődnének az oktatással, érdemben törődnének az egészségüggyel. Ehelyett egyáltalán nem a közjóval, hanem a saját jóságukkal, a saját javadalmazásukkal törődnek. A hatalomgyakorlás professzionális és gigantikus méreteket öltött, üzemszerűen csapolják le a közpénzeket, hogy ebből egy soha nem látott klientúrát építsenek. Létrejöttek a klánok, létrejöttek a klientúrák, és nem véletlen, hogy a száz leggazdagabb magyar listáján most már egyre többen, akik korábban nem voltak rajta, kifejezetten Orbán Viktorhoz, a miniszterelnökhöz és környezetéhez köthetők. Közben az ellátórendszerek közül a talán két legnagyobb és legfontosabb, az oktatás és az egészségügy egész egyszerűen lerohadt. Önöket csak a központosítás érdekelte, hozzá nem értő emberek kinevezésével elsorvasztják az oktatást Magyarországon, egyre nagyobb problémát okozva a feltörekvő generációk tanulásában. Ezért tehát fordulatra van szükség; fordulatra, hogy betartassuk önökkel az eredeti ígéreteiket, és például visszaállítsuk a 2 milliós bérplafont az állami szférában, amit önök közben visszacsináltak, és fordulatra van szükség, mert nem csinálták vissza a minimálbér szégyenletes megadóztatását. Újra csökkenteni kell az alacsony keresetűek adóját. Fordulatra van szükség, mert helyre kell állítani a kormányzás becsületét, a magánvagyonok gyarapítása helyett ismét a közjóval kellene hogy törődjön egy demokratikus kormány. És végül, de elsősorban a rászoruló többséget kellene támogatni a felső tízezer és a haverok helyett, a felső tízezer és a harácsoló klientúra helyett.
Hölgyeim és Uraim! Önök erre a fordulatra képtelenek, ezért kell önöknek megbukniuk. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me