CZERVÁN GYÖRGY

Full text search

CZERVÁN GYÖRGY
CZERVÁN GYÖRGY földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A 2016. április végi, tavaszi fagykárok felmérése még jelenleg is folyamatban van, a bejelentett területek naponta jelentősen növekednek. Adatokat kértünk be az illetékes szervezetektől, így a megyei kormányhivataloktól, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettől és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától is.
A május 9-ei időpontoknak - tehát ezek a legutolsó adatok - megfelelően országosan közel 5 ezer darab tavaszifagykár-bejelentés érkezett, mintegy 31 ezer hektár területre. A szinte országos kiterjedésű tavaszi fagy az alábbi megyéket érintette a leginkább: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét mintegy 13 ezer, Bács-Kiskun megyét közel 6500, Pest megyét közel 2500, Zala megyét 1300 hektárral, de jelentős volt a kár Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Győr-Moson-Sopron megyékben is. Jelentős károk keletkeztek a Dunántúl borvidékein, így Sopron környékén, a Balaton-felvidéken, a somlói és a villányi borvidéken is, de az alföldi kunsági borvidéken is, Izsák, Soltvadkert környékén.
Itt kell megjegyezni, hogy ugyan a kárral érintett területek nagysága várhatóan sajnos még tovább fog növekedni, a kárenyhítési alapban a jövő év elején rendelkezésre álló mintegy 24 milliárd forint bizonyosan elég lesz az uniós szabályok szerinti legmagasabb összegű kompenzációra, csakúgy, mint az új rendszer 2012. évi bevezetése óta minden évben a termelőknek az azt megelőző évek gyakorlatával ellentétben nem kell számolniuk forráshiány miatti támogatáscsökkentéssel.
A kárbejelentéshez a falugazdászok nyújtanak segítséget a termelőknek, a bejelentett károkat pedig a kormányhivatalok folyamatosan mérik fel. A kárbejelentéseket főszabály szerint 15 napon belül meg kell tenni, de a földművelésügyi tárca folyamatban lévő jogszabály-módosítása alapján ez május 23-áig még megtehető. Mivel jelenleg csak az agrárkárenyhítési rendszer tagjai jogosultak kárenyhítésre, a jelenlegi helyzetben a legfontosabb, hogy azon termelők, akik még nem tagjai a rendszernek, jelezzék mielőbbi csatlakozási szándékukat.
Az agrárkárenyhítésben a termelők kötelezően vagy önkéntes alapon vehetnek részt. A rendszernek kötelezően tagja az a termelő, aki az adott évi egységes kérelem adatai alapján a szántóföldi művelési ágban legalább 10, a szántóföldi zöldségfélék esetén legalább 5 hektár, amíg az ültetvények tekintetében legalább 1 hektár feletti termőföldterületet művel, így nekik külön nem kell bejelentkezniük.
A fenti területméretnél kisebb területet használó termelők önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez. A csatlakozás az ő esetükben a tárgyévi egységes-kérelem-bejelentő felületen tehető meg, amelyet a kárbejelentést megelőzően kell elvégezni.
Az egységes kérelemben az 1 hektár alatti ültetvényterületek is feltüntethetők, függetlenül attól, hogy a termelő közvetlen támogatást arra nem igényelhet. A területadatokat négy tizedesjegy pontossággal kell megadni, ami természetesen a töredékhektárok vonatkozásában is lehetővé teszi az ültetvényterület pontos megjelölését. A kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő, ha a hozamértékének legalább az 50 százalékára valamilyen mezőgazdasági káreseményre vonatkozó biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80 százalékát, vagyis a lehetséges maximumot, ha nem rendelkezik biztosítással, akkor annak a felét kaphatja meg kárenyhítő juttatásként.
Fontos, hogy a mezőgazdasági biztosítások még folyamatosan köthetőek. A fagykárt szenvedett termelők esetében az újonnan megkötött biztosítás vélhetően nem fagykárbiztosítás lesz, hanem például jég-, tűz- vagy viharbiztosítás, amelyhez szintén az egységes kérelemben a vidékfejlesztési programból legfeljebb 65 százalékos díjtámogatás igényelhető. Kiemelendő, hogy a pályázat benyújtásának határideje az egységes kérelem benyújtásának utolsó napja, amely az említett jogszabály-módosítás alapján június 17. lesz. Tisztelettel kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me