HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy költségvetés számokból áll, de szellemiséget hordoz, egy politikai erő értékrendjét tükrözi. Számunkra a társadalompolitikai kérdések fontosak, és ebben a költségvetésben egy egészséges társadalom képe bontakozik ki. Amikor egészséges társadalmat mondok, akkor természetesen nem csupán a fizikai egészségre gondolok. Ebben a költségvetésben olyan tételek jelennek meg, amelyek igazolják azt, hogy a kormányzat nemcsak elfogadja a társadalmat, hanem alakítja is azt. A kettőnek arányban kell lennie, és akkor jó egy politikai cselekvés, ha ezt az arányosságot tartani tudja, hiszen az embert el kell fogadni a maga gyengeségeivel, erejével, nagyszerű lényével, tulajdonságaival együtt.
Ugyanakkor az emberi véleményt, a társadalom közgondolkodását alakítani kell, hiszen ez a politikai felelősség lényege. Ha valaki ezt megérti, akkor jól politizál, de ha nem fogadja el az embereket, akkor előbb-utóbb belebukik. Ha viszont nem képes formálni a közgondolkodást, akkor hagyjon fel a politikai cselekvéssel. Mert nem csupán a szavazatnövekedés szempontja kell hogy megjelenjen egy politikai akcióban, hanem sok minden más, a felelősség gyakorlása is.
De nézzük azért a számokat is, ne csak a gondolatokat! Számunkra fontosak a családok, a helyzetük javítása, a hátrányos helyzetűek helyzetének javítása és ahogy említettem, az egészséges társadalom feltételeinek a megvalósítása.
(9.30)
Ebben persze benne van a kiszámíthatóság, mint például az életpályamodellek, de benne van a testi-lelki egészség szolgálata is. Egy pillanatra hadd álljak meg itt: azok a primitív és siralmas kritikák, amelyek a sportfejlesztésekkel kapcsolatban azok összehasonlításában megjelennek, nem a realitást és az egészséges társadalom kialakítását szolgálják, hanem valami egészen mást.
Mit jelent a családok támogatása? Mi elsősorban az adókedvezményre gondolunk, és itt egy újabb lépést tettünk előre, ami 350 ezer családot érint. A kétgyermekesek adókedvezményének növekedése ma már havonta, gyermekenként 15 ezer forint, tehát két gyermek esetén 30 ezer forintos juttatás. Emlékeztetnék rá, hogy kezdeményezésünkre a járulékokból is leírható ez az adókedvezmény. Öt év alatt egyébként 930 milliárd forintot hagyott a családoknál, 1 millió 100 ezer családnál ez a támogatási elem.
Engedjék meg, hogy még néhány tételre utaljak: az otthonteremtés, ami szintén a családok életét befolyásolja, 211 milliárd forintot jelent ebben a költségvetésben. Utalhatnék a családi otthonteremtési támogatás bevezetésére. Az adócsökkentések, az 5 százalékos áfa szintén a családok érdekét szolgálják, a tej, a baromfi, a tojás áfájáról van szó.
És mit kapnak a hátrányos helyzetűek? Én kiemelném a közmunkaprogramokat, hiszen ez rendkívül fontos része a szociális és egyúttal a foglalkoztatási politikának. 2009-ben összesen 2 milliárd forintot fordított az a kormányzat a közmunkaprogramokra. ’17-ben ez 325 milliárd forint lesz. Óriási különbség, azoknak ad munkát, akik egyébként nem találnának munkalehetőséget. Utalhatnék én is az ingyenes tankönyvre és a kedvezményes, illetve ingyenes étkeztetésre. Mindez természetbeni juttatás, ami kiegészíti azokat a számokat, amelyek a szociális juttatásban megjelentek.
Az egyik legfontosabb dolog a kiszámíthatóság a társadalomban. Ezt szolgálják az életpályamodellek. Először a pedagógusok, majd a felsőoktatásban dolgozók, a rendvédelmi és honvédelmi dolgozók és az állami tisztségviselők életpályamodelljéről van szó. Úgy gondolom, ez a néhány tétel is igazolja azt, hogy egy jó, az egészséges társadalmat szolgáló költségvetésről van szó. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me