MAGYAR LEVENTE

Full text search

MAGYAR LEVENTE
MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Asszony! Hosszú ideje folytatunk itt, a Parlament falai között párbeszédet a TTIP-megállapodásról, illetve annak előkészületeiről, és rendre az az érzésem, hogy elbeszélünk egymás mellett, kedves képviselő asszony, ugyanis a mi támogató álláspontunk egy elvi támogató álláspont, egy elvi nyitottság arra, hogy amennyiben egy olyan szöveg kerül véglegesítésre, amely elfogadható a magyar érdekek szempontjából, akkor mi nem fogunk akadályt gördíteni az egyezmény elfogadása elé.
Alapvetően szabadkereskedelem-pártiak vagyunk. Azt gondolom, hogy ezt nyíltan és büszkén vállalhatjuk. Ez a magyar gazdaság és a magyar külkereskedelem élénkítése szempontjából elfoglalt elvi álláspont. Hagyományosan támogatunk minden olyan kereskedelemkönnyítő és a kereskedelmi akadályok lebontását célzó nemzetközi megállapodást, amely a magyar termékek előtt megnyithatja a külföldre jutás útját. Azt gondolom, tisztelt képviselő asszony, hogy ez a magyar exportszerkezet, a magyar gazdaság alapvetően exportorientált szerkezetéből egyenesen fakadó politikai kötelességünk is.
Tehát még egyszer, ez egy elvi nyitottság. A részletek ismeretében tudjuk majd a pontos álláspontunkat megfogalmazni. Azt gondolom, tisztelt képviselő asszony, hogy az EU részéről is, illetve a tárgyalások fő résztvevői részéről is el fog jönni annak a megfelelő pillanatnak az ideje, amikor széles körben véleményezhető lesz a készülő dokumentum. Ugyanakkor azt lássuk be, hogy egy ennyire összetett tárgyalási folyamat során nem életszerű az, hogy már a tárgyalások egy kezdeti fázisában vagy akár a tárgyalásoknak egy jelenlegi fázisában végtelenül szélesre nyitják a hozzászólók körét, és nyilvánosan elérhetővé teszik ezeket a dokumentumokat, mert ez nyilvánvalóan ahhoz vezetne, hogy a tárgyalások nem volnának hatékonyan lebonyolíthatóak.
Tisztelt Képviselő Asszony! Jelenleg a TTIP-ről szóló tárgyalások közepén tartunk. A megállapodás szövege ily módon folyamatosan formálódik, és így lesz ez mindaddig, amíg a partnerek minden egyes témában meg nem állapodnak. A TTIP-tárgyalá-sok-hoz kapcsolódóan a Bizottság mozgásterét a Tanácstól kapott tárgyalási mandátum határozza meg. Ez a mandátum többek között rögzíti, hogy a megállapodás nem eredményezheti az európai magas szintű környezetvédelmi - ideértve a GMO-t is -, egészségvédelmi, állat- és növényegészségügyi, munkajogi normák szintjének csökkentését.
A Bizottság a tárgyalási mandátumnak megfelelően tárgyal a tárgyalások lezárásáig, a megállapodás eléréséig. Az Egyesült Államokat mint partnert a tárgyalásokon gazdasági vagy tárgyalástechnikai szempontból értelemszerűen szintén a saját gazdasági és politikai szempontjai vezérlik, akárcsak az EU-t és az EU 28 tagállamát. Ebből következően elképzelhető, hogy a GMO-termékek esetében a partner egy liberálisabb uniós szabályozást szeretne, azonban erre sem az uniós mandátum, sem pedig a magyar pozíció miatt nincs esélye, erről a Bizottság egész egyszerűen nem is tárgyalhat. Az interneten megjelent dokumentumokat és információkat is ebben a kontextusban kell értékelni és értelmezni.
Nem kívánok a dokumentumok hitelességével foglalkozni, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy azok csak a tárgyalások egyes fejezeteit érintik, azokat, ahol van konszolidált szöveg, vagyis ahol a felek legalább a fejezetek struktúrájában és a megközelítésben meg tudtak egyezni. Jelenleg a várakozásnak megfelelően a 25 fejezetből 14 esetében rendelkezünk ilyen szöveggel. Tehát 11 olyan fejezet van még, képviselő asszony, ahol nincs konszolidált szöveg. Ilyen például az elővigyázatosság elvét tartalmazó fejezet, amelyre képviselő asszony is felhívta a figyelmet.
Szeretném azt is megjegyezni, hogy az csak az első lépés, ha megállapodás születik az USA és az EU-ajánlatok egységes szerkezetbe foglalásáról, ezt követően még a kompromisszumos szöveg tartalmában is egyet kell érteni, ettől azonban még jelen állapot szerint is messze vagyunk.
A tárgyalások nyilvánosságával kapcsolatban szeretném jelezni, hogy a Bizottság átadott ajánlatai elérhetőek a Bizottság hivatalos oldalán, emellett olvasószoba is a képviselő hölgyek és urak rendelkezésére áll, ahol elolvashatják a hiteles, konszolidált dokumentumokat. Ugyanakkor, amennyiben az EU partnere, az Egyesült Államok nem kívánja a nyilvánossággal megosztani az ajánlatait, nincs abban a helyzetben az EU, hogy annak beleegyezése nélkül ezeket a dokumentumokat nyilvánosságra hozza.
Figyelembe véve a tárgyalások előrehaladását, erősen kétséges, hogy ebben az évben meddig tudunk eljutni, de ismételten szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy amennyiben megszületik a megállapodás, azt a Magyar Országgyűlésnek is jóvá kell majd hagynia. Tisztelt Képviselő Asszony! Szeretném tehát megnyugtatni afelől, hogy lesz alkalma lelkiismerete szerint szavazni ennek a dokumentumnak az elfogadásáról, és még ebben a fázisban is megakadályozhatja a kellő parlamenti többség birtokában annak elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me