SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Oxfam oxfordi székhelyű nemzetközi szervezet 2015. évi jelentése szerint ma a világon 62 ember vagyona 3,5 milliárd ember vagyonával egyenlő. A leggazdagabb 1 százalék vagyona nagyobb, mint a többi 99 százaléké. Megdöbbentő adat!
A 62 ember vagyona 2010 óta 44 százalékkal nőtt, miközben a szegények jövedelme 41 százalékkal csökkent. Ebből is látszik, hogy a gazdagságot és szegénységet a világban működő mechanizmusok, intézmények tartják fenn és termelik újjá, ráadásul növekvő mértékben, hiszen évtizedek óta számos kiemelt nemzetközi dokumentum fő célja a szegénység leküzdése.
Az egyik ilyen mechanizmus a szabadkereskedelmi egyezmények intézménye. Ez biztosítja a tőke és a multinacionális cégek szabad mozgását a világ térségei és országai között. Az eredményt láthatjuk: a tőke mindent visz. Viszi az emberek tisztességes megélhetési lehetőségeit, és viszi a természetes környezetünk fenntarthatóságát.
Éppen ezért van kiemelt jelentősége, hogy a sundán-bundán készülő USA-eU szabadkereskedelmi egyezménynek mi lesz a sorsa. Szijjártó Péter szerint a TTIP a világkereskedelem egyik legfontosabb dokumentuma, és a TTIP-et nagyon támogatjuk - mármint a kormány, de nem az LMP.
Orbán Viktor pedig azt mondta, hogy minden országgal szabadkereskedelmi megállapodásra kell törekedni. Sajnos, mostanra már nincsen semmi kétségünk afelől, hogy az Orbán-kormány támogatja az EU és az USA között tervezett kereskedelmi egyezményt, bár egy ideig kettős beszédet folytattak.
És mivel a kormány támogatja a szabadkereskedelmi egyezményt, amin csak a gazdagok és a multik nyernek, ezért nem volt meglepő az a mélységes csend, ami körülvette a Greenpeace által kiszivárogtatott dokumentumokat az Európai Bizottság és az amerikai kormány képviselője által folytatott 13 témakört érintő titkos tárgyalások áprilisi állásáról.
A nyilvánosságra került anyagok mindenkit el kell hogy gondolkodtassanak, mindenkit, aki félti a nemzeti szuverenitást; félti a helyi gazdaságot, a munkahelyeket, az élelmiszer-biztonságot, a GMO-mentességet. Minden, amit a kormány csak riogatásnak és alaptalan vádaskodásnak nevezett, beigazolódott. Kiderült, hogy az egyezmény együtt jár az Országgyűlés hatásköreinek csökkentésével; a magyar és az európai emberek életminőségét biztosító szabályozások feladásával; a magyar önrendelkezés újabb elárverezésével. Az iratok szerint megszűnne az elővigyázatosság elve, ami a környezetvédelem egyik legfontosabb elve. Magyarul: az EU-elvek szerint ma először azt kell bizonyítani egy anyagról, hogy az nem káros, és csak ezt követően lehet piacra engedni. Az USA-ban viszont pont fordítva van: eleve piacra engedik, majd csak azután kell bizonyítani, hogy káros. Enélkül ugyanis nem lehet betiltani. A TTIP utáni világban az USA elvei lennének kötelezőek.
A másik nagy probléma, hogy az EU eddig eltitkolta a nagyipar befolyásának mértékét. Az EU különböző jelentései és dokumentumai csupán egyszeri, minimális beleszólást említenek a multiktól, míg a mostani jelentések szó szerint kimondják, hogy a tárgyalások során a nagyvállalatok véleményét is kikérték, illetve hangsúlyozzák, hogy szükség van a velük való további konzultációra. Mellesleg a civilek, a munkavállalók érdekképviseleti szervezetei, tulajdonképpen az emberek előtt szupertitkosan kezelték a dokumentumokat; nemhogy kikérni nem kérték ki a véleményüket, de még belepillantani sem engedtek a dokumentumokba.
(9.10)
Ebből is látszik, milyen egyezményt támogat a Fidesz-MSZP-DK nagykoalíciója az Európai Parlamentben. Olyat, amit az Atlanti-óceán két partján lévő nagyvállalatok és az ő érdeküket képviselő Európai Bizottság sürget. Erről az egyezményről a magyar és az európai emberek háta mögött tárgyalnak. Ez az egyezmény sérti Magyarország nemzeti érdekeit.
Tisztelt Ház! A kormánynak, úgy látszik, megéri a magyar emberek egészségét veszélybe sodorni, ha multinacionális vállalatok és a Juncker-bizottság érdekeiről van szó. Ha valamikor, akkor most érkezett el a megfelelő pillanat arra, hogy a magyar kormány abbahagyja a diplomáciai semmitmondást és bejelentse, megvétózza az egyezményt. Ezt várjuk a kormánytól. Ha ezt megtenné, az az ingadozó paktum összeomlásához vezethetne. Ez a nemzeti érdek. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me