ÁGH PÉTER

Full text search

ÁGH PÉTER
ÁGH PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként szóljak hozzá a vitához. A kormány elkötelezett a Belügyminisztérium feladatköréhez tartozó rendvédelmi területek további erősítése és fejlesztése mellett. Kiemelkedő eredménynek tekinthető a rendvédelmi dolgozók életpályarendszerének 2015-ös bevezetése és a hozzá kapcsolódó bérfejlesztés, amely által új, hosszú távon jól tervezhető életpálya nyílik meg a rendvédelmi állomány számára. A béremelés a rendőrség mellett kiterjed a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás hivatásos dolgozóira, a polgári titkosszolgálatokra, valamint az Országgyűlési Őrségre, összesen így több mint 60 ezer ember fizetése emelkedett tavaly.
Idén is folytatódik a rendvédelmi életpályamodell és az ehhez kapcsolódó illetményfejlesztés is, amelynek keretében 2019-ig évente átlagosan 5 százalékkal nő a rendvédelmi dolgozók fizetése. A bérfejlesztéshez kapcsolódó 2017. évi többlet személyi juttatások, valamint az ehhez kapcsolódó járulékok a „Miniszterelnökség ágazati életpályák és bérintézkedések” között rendelkezésre áll, amelyre 48,9 milliárd forint van rendelve.
(17.00)
A rendvédelmi terület egyik kiemelt célkitűzése a költségvetésben, hogy a közbiztonságot és a közrendet tovább erősítse. A benyújtott költségvetés tartalmazza ezeket a fő célokat és a költségvetési megalapozottságukat is rögzíti. 2017-ben is kiemelt cél, hogy fokozott rendőri jelenlét legyen minden településen, és ehhez kapcsolódóan a Belügyminisztérium képzési koncepciót dolgozott ki, hogy megfelelően képzett rendőrök biztosítsák a települések közrendjét. Fontos hozadéka ezeknek a fejlesztéseknek és programoknak, hogy az állampolgárok és az állomány tagjai is közvetlenül tapasztalják az eredményeit, mert általuk emelkedik az állampolgárok biztonságérzete és a rendőrség megbecsülése is.
Az elmúlt öt évben jelentősen csökkent a társadalom számára legérzékenyebb bűncselekményfajták közül az emberölések, a testi sértések, a rablások, a személygépkocsi-lopások és az önkényes járműelvételek száma. Tavaly összesen 309 394 rendőri eljárást regisztráltak, ez 13,8 százalékos csökkenés éves szinten. A nyomozáseredményességi mutató 47,4 százalékról 51,4 százalékra nőtt. Jelentősen, 30 százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Összességében elmondható, hogy a rendőrség eredményesen végzi a munkáját, Magyarországon ezáltal javul a közbiztonság. A rendőrség feladatellátását és a kitűzött célok elérését lehetővé teszi a 2017. évi költségvetés, mert 53 milliárd 472 millió forint többletforrást biztosít a Belügyminisztérium számára.
A büntetés-végrehajtási területen is fejlesztések várhatóak. A büntetés-végrehajtási intézetek nemzetközi elvárásoknak való megfelelése szempontjából az egyik legfontosabb feladat a fogvatartotti telítettség csökkentése. A zsúfoltságból eredő feszültségek közvetlenül is kihatnak az eseményekre, emellett a biztonsági tevékenységet végrehajtók feladatai is jelentősen megnövekedtek. A leterheltség csökkentése, a megfelelő munkakörülmények biztosítása és a tárgyi feltételek további javítása elengedhetetlen. Jövőre is folytatódnak a férőhelybővítő beruházások és fejlesztések. A büntetés-végrehajtás 2017. évi feladatai között ismét jelentős szerepet kap a belső ellátás körének további bővítése, és az intézkedések elősegítik a munkáltatásban részt vevő fogvatartottak létszámának növekedését is. Mindezek alapján a büntetés-végrehajtás kiadási főösszege 60 százalékkal növekedik, ami egy újabb lépés, hogy az európai elvárásoknak megfelelően fejlődjön ez a terület is.
Tavaly több mint másfél millió bevándorló, vagyis egy országnyi ember lépett be illegálisan Európába. Ebből, mint önök jól tudják, hazánkon keresztül 390 ezren érkeztek, ami komoly feladatot rótt a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervezetekre. Határaink lezárását követően csupán napi pár százra csökkent a Magyarországon átjutni kívánók száma, de a migrációs válság nem állt le, így szükségesek a hazánk határainak a biztonságát szolgáló intézkedések. A párizsi és a brüsszeli merényletek rámutattak arra, hogy a szabályozatlan bevándorlás valós biztonsági kockázatokat rejt magában. A balkáni útvonalon, illetve az embercsempészek által kijelölt új útvonalakon továbbra is érkeznek a migránsok, és ez a tendencia tovább fog folytatódni 2017-ben is. A Belügyminisztérium számol az illegális migráció jelentette feladatokkal, amelyek a költségvetésben is megjelennek. Ilyen feladat lesz: a migráció szabályozott mederben tartása, a befogadó kapacitások folyamatos fejlesztése, figyelemmel a migrációs útvonalak változásaira, a feladatokhoz igazodó rugalmas szervezetrendszer kialakítása és az őrizeti központok hatékony működtetése.
A migráció tekintetében továbbá kiemelt feladat lesz a terrorizmus, valamint az embercsempészet és az emberkereskedelem megelőzése és visszaszorítása érdekében az együttműködési kapcsolatok hatékonyabbá tétele. A Belügyminisztérium nagy hangsúlyt fektet arra, hogy összehangolt migrációs ellenőrzések legyenek a közrend, a közbiztonság, a nemzetbiztonság erősítése érdekében, következetes fellépés az illegálisan beutazó és jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodó külföldiekkel szemben. Ezek hazánk biztonsága szempontjából nélkülözhetetlenek, és a 2017. évi költségvetésben rendelkezésre állnak a források, hogy ezeket az intézkedéseket megtegye a kormány.
Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország egy felívelő korszak éveit éli, 2017-ben is lehet egy lépést tenni előre. Elmondható ez a biztonság területéről is, mert a kormány évek óta fejleszti ezt a területet, így is garantálva a magyar emberek biztonságát, erősítve a közbiztonságot. A közelmúltban Európában bekövetkezett terrorcselekmények és az ezzel egy időben zajló, velük összefüggésbe hozható migrációs válság miatt kiemelten kell kezelnie a kormánynak a magyar emberek biztonságát. Mindezek alapján tehát a biztonság nem lehet alku kérdése, így a 2017. évi költségvetésben ez a terület is kiemelten szerepel. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me