BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr, a segítséget. Én tisztelettel azt kérem az ellenzéki képviselőktől, hogy amikor állításokat mondanak, akkor tényadatokkal támasszák azokat alá. Tehát azok az állítások, hogy a kormányzat az egészségügyből, az oktatásból forrást von ki, egyszerűen nem igazak. (Zsigó Róbert: Így van!)
Nagy tisztelettel azt kérem, hogy tényszerűen mondják meg, hogy mely előirányzaton milyen jellegű kiadáscsökkentés volt, és nagy tisztelettel azt kérem, hogy ha a 2017-es költségvetésről beszélnek, akkor vegyék kezükbe azt a dokumentumot, amit a kormány beterjesztett, és amelyet két független szerv, a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék véleményezett. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Józsa István és Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.) Ha ezt megtették volna, ha fellapozzák a költségvetési dokumentumokat (Dr. Hoppál Péter: Ez nem zavarta őket!), akkor pontosan láthatták volna (Gúr Nándor közbeszól.), hogy az egészségügy kiadásai 2016-ról 2017-re 166 milliárd forintnál nagyobb összeggel növekednek. (Dr. Józsa István: Miután négyszázzal csökkentek!) Ha tényszerűen megnézték volna, hogy az oktatás kiadásai hogyan változnak, akkor azt látják (Gúr Nándor: Kérdezd meg az érintetteket, akik megtapasztalják! - Közbeszólás a Fidesz soraiból Gúr Nándor felé: A szemüveged tedd fel, mert nem látod a számokat!), hogy bőven 200 milliárd forint fölötti az oktatási jellegű pluszkiadás. Előirányzati szinten levezetve, meg tudják nézni, hogy hol milyen változtatás van.
Én elfogadom azt, hogy tökéletes költségvetés nincsen (Dr. Józsa István: Tökéletlen!), hiszen számos feladat van, számos probléma van előttünk, amit meg kell oldani. Az állításom az, hogy az a gazdaságpolitika, ami gyökeresen szakított a 2010 előtti gyakorlattal, eredményeket ért el, ezeket az eredményeket igazolják vissza a tényszámok, és ezek az eredmények teszik azt lehetővé, hogy 2017-ben azokat a lépéseket tudjuk megtenni, amelyek a lakosság, a családok széles rétegei számára többletet jelentenek (Dr. Józsa István: Ez nem igaz!), előrelépést jelentenek, úgy, hogy mellette a makrogazdasági mutatóink (Dr. Józsa István: Most hazudsz!), a foglalkoztatás, a növekedés, a folyó fizetési mérleg számai jól alakulnak.
Elnök úr, nem tudom nem meghallani a bekiabálásokat (Bangóné Borbély Ildikó: Direkt azért van, hogy halljad!), kénytelen vagyok a hazugság szót visszautasítani. És engedjék meg, hogy - nem tudok mást csinálni úgymond szakmai államtitkárként - visszautasítsam, ha úgy tetszik, a kormány nevében, a költségvetési törvényjavaslatot beterjesztő kormány nevében azokat az állításokat, amelyeket Szabó Timea képviselő asszony mondott: a sok hazugság, az önök lopása költségvetése.
Képviselő asszony (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Nincs itt! - Nem zavarja!), sajnos ezek az állítások, azt gondolom, méltatlanok egy szakmai vitában, és ha szakmai államtitkárként emlegetnek, akkor én tisztelettel azt kérem, hogy a 2017-es költségvetés számszaki, ténybeli adatairól beszéljünk. (Bangóné Borbély Ildikó: Fogjuk mondani!) Azt gondolom, hogy ha erre kerül sor, akkor elemezhetjük a jövő évi költségvetést abból a szempontból, hogy hol jelent valós előrelépést - az áfacsökkentés, az otthonteremtés területén vagy a közszféra-béremelések területén -, és elemezhetjük azt, hogy melyek azok a területek, ahol még feladatok állnak előttünk.
Tisztelettel kérem, hogy ebben a szellemben (Dr. Józsa István: Nagyon szép volt! - Taps az MSZP soraiban.), javaslom, hogy ebben a szellemben értékeljük a jövő évi költségvetést. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok és az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me