BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Igyekszem rövid lenni, de fel kell idéznem a tavalyi költségvetési vitát, amikor is arról volt szó, hogy vajon ismertek-e az előző év számai vagy sem.
Oláh Lajos képviselő úrnak fel kell hívjam a figyelmét arra, hogy a 2015. évi tényszámok és a 2016. év központi költségvetésének végrehajtásáról szóló, április végéig rendelkezésre álló adatok nyilvánosak. Nemcsak hogy nyilvánosak, nemcsak hogy bárki által elérhetőek, hanem az elemző szervezetek, az Európai Bizottság, az OECD ezeket ismeri. Tehát nemcsak Budapesten megnézhetőek a számok, hanem Brüsszelben és mindenütt.
Tudjuk, hogy a tavalyi évben 2,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság, és az uniós módszertan szerint 2 százalék volt a hiány. A részletes kifejtése pedig a Kincstár honlapján vagy a Nemzetgazdasági Minisztériumon keresztül megismerhető.
A másik dolog a 2016-os költségvetés megalapozottságára vonatkozik. Ismét felhívom a figyelmet arra, hogy én nem hibának, hanem erénynek tartom azt, hogy egy olyan költségvetés készült 2016-ra, ami stabil, és amely végrehajtása során azt látjuk, hogy nemhogy nem lenne elegendő pénz, hanem a költségvetés többletbevételei többletkiadásokat tesznek lehetővé.
Én ezt a módosítást sokkal pozitívabban értékelem, úgy, hogy közben a hiánycél tartható, az államadósság csökken, mint azokat a költségvetés-vég-re-hajtásokat - 2010 előtt láttunk ilyet nem egyet -, ahol érintetlenül maradt a tárgyévi költségvetés, csak épp a tények teljesen elszakadtak a költségvetésben jóváhagyott számokhoz képest.
Ebből a perspektívából nézve, én nem gondolom, hogy a 2017. évi költségvetés összeállításánál olyan kockázatok merülhetnének fel, amelyeket az említett tartalékképzéssel ne lehetne kivédeni.
Ami pedig a költségvetés végrehajtását illeti: a hatályos szabályok alapján a költségvetés megalkotása az Országgyűlés feladata, és a jóváhagyott költségvetési kereteken belül a költségvetés végrehajtása a kormány elsődleges felelőssége. Így értelemszerűen a kormány csak olyan lépéseket tehet, csak olyan átcsoportosításokat hajthat végre, amely az Országgyűlés által jóváhagyott költségvetési kereteken belül marad, és amely átcsoportosításokra a vonatkozó törvények felhatalmazást adnak.
Nincs tehát arra lehetőség, hogy a jóváhagyott keretektől olyan mértékű eltérés legyen, amely például a költségvetés felborulását eredményezné. Igaz ez az éven belüli átcsoportosításokra is, és igaz az éven túli kötelezettségvállalásokra is.
Ami pedig a konkrét felvetéseket illeti: igen, az egészségügyben számtalan területen többlet áll rendelkezésre. A béremeléseket illetően konkrét összeget most még nem tudunk mondani, de azt el tudjuk mondani, hogy a vonatkozó törvényekkel, az államháztartási törvénnyel összhangban a céltartalék előirányzatán 180 milliárd forint szerepel, mely céltartalék-előirányzatból az egészségügyi ágazat vagy éppen a szociális ágazat béremelése megvalósulhat. A konkrét összeg az egyeztetések függvényében alakul ki.
Itt megint csak azt tudom mondani, hogy a kormány a vonatkozó törvénnyel összhangban járt el, ami azt írja elő, hogy ha ismert egy kiadás, de még a pontos összege, a pontos felosztásmódja nem ismert, akkor a várható kiadásra céltartalékot kell képezni.
Én azt gondolom, hogy felelősen járt el a kormány akkor, amikor a folyamatban lévő, várható kiadásokra az említett céltartalékokat megképezte. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me