CZERVÁN GYÖRGY

Full text search

CZERVÁN GYÖRGY
CZERVÁN GYÖRGY földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy néhány dologra reagáljak. Mindenre természetesen meg sem próbálok, főleg nem olyan gyorsasággal, ahogy Sallai képviselő úr beszélt, mert hál’ istennek, nem hozzám tartozik nagyon sok olyan téma, amit felvetett a képviselő úr. De néhányra hadd reagáljak, miután a Földművelésügyi Minisztérium neve többször elhangzott, és bár számomra - hogy is mondjam - meglepő módon, mégis örömmel úgy vettem, hogy pozitív értelemben is elhangzott a minisztérium neve. Bár eszembe jut, hogy óvakodj a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is.
Az öntözéssel kapcsolatosan, úgy gondolom, a képviselő úr nyitott kapukat dönget. Valóban, egy húron pendülünk abban az értelemben, hogy szeretnénk növelni az öntözött területek nagyságát Magyarországon. Éppen néhány perccel ezelőtt kaptam meg e-mailen, hogy megjelent a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztéséről szóló vidékfejlesztési program 50 milliárdos nagyságrendben. Tehát úgy gondolom, hogy ha élni tudunk a lehetőségekkel, akkor előre tudunk lépni ezen a területen.
Engedjék meg nekem, hogy néhány olyan dologról is beszéljek, ami viszont nem hangzott el a felszólalásban, de véleményem szerint nagyon fontos, agrárgazdaságot érintő téma. Ez a támogatások kérdése. Az agrártámogatásoknak, vidékfejlesztési támogatásoknak alapvetően három típusát tudjuk elkülöníteni. Az első típusba tartoznak a közvetlen vagy első pilléres támogatások. Ez száz százalékban uniós forrásból finanszírozott támogatás, amely nem szerepel a költségvetésben, az FM költségvetésében sem. A második típus a vidékfejlesztési programban szereplő pályázatos támogatások vagy másképpen a társfinanszírozott támogatások. Ezeket a Miniszterelnökség kezeli. Ezek közé tartozik például az öntözésfejlesztésről szóló támogatás is. Nagyobb részben uniós forrásból, kisebb részben, mintegy 15 százalékban hazai forrásból, hazai költségvetésből finanszírozott támogatás. A támogatások harmadik fő típusa a száz százalékban hazai költségvetésből finanszírozott támogatások vagy nemzeti agrártámogatások. Ezek viszont egy az egyben szerepelnek a 2017-es költségvetési tervezetben.
Ezek közül szeretném kiemelni, hogy a korábban folyó kiadások és jövedelemtámogatások címszó alatt szereplő támogatásokat átkereszteltük nemzeti agrártámogatásokra. Ez egy formai változtatás, de a lényeget kifejezi, azt, hogy ez száz százalékban hazai költségvetési forrás. Ezeken a sorokon igyekszünk az Unió által közvetlen támogatásokban nem részesülő ágazatokat is támogatni. Állattenyésztésre, kertészetre gondolok elsősorban, a versenyképesség erősítése és a vidék népességmegtartó képességének növelése céljából.
Úgy gondolom, nagyon fontos dolog, hogy a „Több munkahelyet a mezőgazdaságban” program keretében nemzeti agrártámogatási címszó alatt a 2017. évi költségvetésben 77,6 milliárd forint szerepel. Ez több mint 2 milliárd forinttal nagyobb összeg, mint 2016-ban volt. Ez lehetővé tette, hogy az úgynevezett átmeneti nemzeti támogatási soron 26 milliárd forintot tudunk betervezni 2017-re. Ebből tudjuk támogatni többek között a szarvasmarha-, a tej-, illetve a juhágazatot, valamint az Unióban mostohagyerekként kezelt dohányágazatot is mintegy 5 milliárd forinttal. Az úgynevezett puha piaci szabályozású ágazatok közé tartozik a sertés- és a baromfiágazat. Ezeket is kiemelten próbáljuk kezelni, mégpedig állatjóléti támogatás címszó alatt, az uniós szabályozás ezt teszi ugyanis lehetővé, nemzeti költségvetésünkből. Szeretném megemlíteni, hogy míg a baromfi-állatjóléti támogatás 2010-ben mindössze 4 milliárd forint volt, ez 12 milliárd forintra emelkedik, tehát háromszorozzuk, illetve egy új jogcímet is szeretnénk bevezetni az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint a tenyész-baromfifajok állatjóléti támogatása címszó alatt. Ez olyan 1,2-1,3 milliárdos plusztámogatást jelent.
A sertéságazatban hasonló a helyzet, mint a baromfinál. Itt az állatjóléti címszavak, jogcímek jöhetnek szóba. 2010-ben még 6 milliárd forint volt a sertés-állatjóléti támogatás és a hízóra vonatkozott, mostanra ez szintén közel a háromszorosára, 17,7 milliárd forintra fog emelkedni oly módon, hogy a hízó-állatjóléti mellett az anyakoca-állatjóléti támogatást is bevezettük.
Szintén emelkednek az állategészségügyi támogatások. Itt is szeretnénk segíteni a tejágazatot, a vemhes üszők állategészségügyi költségeinek támogatásán, a vakcinázás támogatásán keresztül.
Amit még meg szeretnék említeni, az az, hogy kedvezményes hitelprogramokkal is próbáljuk a gazdálkodók munkáját, finanszírozási problémáit segíteni. 60 százalékos kamattámogatást tudtunk betervezni a támogatások között, sőt lesznek olyan támogatási konstrukciók, mint amilyen volt már egyébként a tavalyi jégkárok kapcsán, pontosan a mostani tavaszi fagykárokra vonatkozóan. Ezen túl a tej- és sertéságazatban működő kkv-k részére teljes kamattámogatást és költségmentességet biztosító konstrukciókat dolgozunk ki.
(16.30)
Magyarul csak a tőkét kell majd visszafizetni az agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitelen, az MFB ag-rárforgóeszköz-hitelprogramon, az MFB élelmiszeripariforgóeszköz-hitelprogramon és az MFB tész-forgóeszköz-hitelprogramokon keresztül.
Megemlíteném még, csak felsorolnám, részletekbe nem belemenve, hogy folytatjuk a szárított takarmány, a fűszerpaprika minőségi árutermelés, a nyúltenyésztés, a méhészeti járművek és a rendezett piaci árutermelés támogatását is. Folytatódik a sertésstratégiai program, a nemzeti kárenyhítési alapunk működik, az idei tavaszi fagykárokra azt tudom mondani, hogy 24 milliárd forintos kárenyhítési alap fog rendelkezésre állni. 2017-ben befejeződik a szilvásváradi lovasközpont fejlesztése. Érdekességképpen mondom: a civil szervezetek kezdeményezésére egy új, 40 millió forintos állatvédelmi alapot hozunk létre menhelyek és ebrendészeti telepek korszerűsítésére. Folytatjuk az „Igyál tejet!” programot, az iskolagyümölcs-programot, a tészek támogatását, és természetesen a nemzeti támogatásokon kívül a költségvetésben megtalálható - említésre került - az uniós támogatás, közvetlen uniós támogatás mintegy 417 milliárd forint.
Úgyhogy én nagyon bízom benne, hogy ezek a támogatási jogcímek segíteni fogják a gazdálkodókat, mind hazai, mind uniós források tekintetében ezek rendelkezésre fognak állni, és a kifizetések is az idei próbaév után, a ’15-ös új rendszer bevezetése után zökkenőmentesen fognak majd megtörténni, és most már ehhez csak jó időjárás és kedvező piaci viszonyok, keresleti növekedés szükséges. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me