DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Engedjék meg, hogy röviden reagáljak az elhangzottakra (Novák Előd: Szakmai szempontból!), mindenekelőtt a Jobbik otthonteremtéssel kapcsolatos felszólalására. Hogy kinek kedvez és kinek nem: azt gondoljuk, hogy mindenki számára érdemi segítséget nyújt az otthonteremtési program, még a vidéken élőknek is; azért jelent számukra érdemi segítséget, mert az egységes támogatási összegek számukra fajlagosan magasabb támogatást jelentenek akkor, ha tudjuk, hogy a vidéken élők számára alacsonyabbak az ingatlanárak.
Ami a bérlakások és a saját tulajdonú lakások ügyét illeti, az egy érdekes vita, de azt szeretném jelezni, hogy a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a saját tulajdonú lakás vásárlását támogatja, mégpedig azért, mert a tapasztalatok, a számok azt mutatják, hogy a magyarok ragaszkodnak a saját tulajdonú lakáshoz, több mint 90 százalékban saját tulajdonban vannak a lakások, történelmileg is így alakult, és a magyarok ehhez ragaszkodnak.
Ami Szabó Timea felszólalását illeti, sajnálom, hogy ő csak akkor van benn az ülésteremben, amikor a saját hangját hallja, és azt is sajnálom, hogy amikor a családtámogatásokról beszél, akkor csupán a családi pótlékot említi, a családi adókedvezmények kérdéséről pedig egy szót sem ejtett. Azért vetem ezt fel, mert a családi adókedvezmények összege 2017-ben is növekszik. Azt pedig tudomásul veszem, hogy a PM nem támogatja az új budapesti kórház felépítését a meglévők felújítása mellett.
Ami a baloldal hozzászólását illeti: azt tudomásul veszem, hogy itt ledorongolnak egy államtitkárt azért, mert ő szakmai érveket hoz fel; én ebből azt a következtetést vonom le, hogy az MSZP-nél a szakma és a politika egymást kizáró fogalmak. Azt egyébként jól láttuk, hogy ennek mi a következménye.
Tóbiás József, ha jól idézem fel, úgy fogalmazott, hogy szemfényvesztés, illetve elhibázott a mostani költségvetés. Szeretném megkérdezni a Magyar Szocialista Párt duruzsoló képviselőit, hogy mit tartanak szemfényvesztésnek, mit tartanak elhibázottnak. A 15 százalékos jövedelemadót? Azt, amelyet 36 százalékról csökkentett le a kormány? Vagy az otthonteremtési programot, amelyre több mint 200 milliárd áll majd rendelkezésre, és amely érdemi segítséget jelent a korábbi időszakhoz képest, ahol csak a devizahitelezés jelentette az egyetlen megoldást, amelynek tömeges eladósodás lett a vége? Vagy elhibázottnak tartják a nyugdíjemelést (Dr. Józsa István: Kicsinek!), amelyet egyébként még kiegészít az alapvető, a legfontosabb élelmiszerek áfa-csökken-té-se, amelyet egyébként önök is javasoltak?
(12.20)
Vagy éppen elhibázottnak tartják a pedagógusbéremelést? A rendvédelmi dolgozók további béremelését? (Gúr Nándor: Kevésnek!) Elhibázottnak tartják a kormányhivatalokban dolgozók számára elindított életpályamodellt? Vagy éppen elhibázottnak tartják azt, hogy több mint 100 milliárd forinttal több lesz majd az egészségügyben? (Gúr Nándor: Kevésnek!) És hogy ez azt is jelenti, hogy végre megindulhatnak a béremelési programok, a többévi béremelési programok? Ezt tartják elhibázottnak?
Ami a makroszámokat illeti, önök bizonyos aggodalmakat fejeztek ki. Azt szeretném kérdezni, hogy hol volt az önök aggodalma akkor, amikor 83 százalékra növelték az államadósságot. Hol volt az önök aggodalma akkor, amikor fölvették az EU, az Európai Bizottság és az IMF hitelét, amit a magyarok sok-sok év alatt tudtak visszafizetni - az elmúlt napokban sikerült ez. (Gúr Nándor: Hat éve kormányzol, arról beszélj!)
Hol volt az önök aggodalma akkor, amikor alulról a 10 százalékot nyaldosta a költségvetési hiány? Hol volt az önök aggodalma akkor, amikor volt olyan év, amikor 7 százalékkal csökkent a gazdaság? (Gúr Nándor: Hallottál itt világválságról?) Hol volt az önök aggodalma akkor, amikor 12 százalék volt a munkanélküliség, szemben a mostani 6 százalékkal? Hol volt az önök aggodalma akkor, amikor egyetlen év alatt 6,4 százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke? (Dr. Józsa István: Semmit nem adtál vissza!) Egyébként az a pártelnök, aki itt felszólalt ebben az ügyben pár perccel korábban, abban az esztendőben vette meg jellemző módon Hagyó Miklós villáját.
Így tehát amikor önök terveznek költségvetést, azt tudjuk mondani, hogy az köszönőviszonyban sincs a valósággal, és minden magyar ember tíz lépést tehetett hátra. A most napirenden lévő költségvetés viszont azon alapul, hogy stabil lábakon áll a gazdaság, és azon a törekvésen alapul, hogy minden magyar ember lépjen, tegyen egy lépést előre. Ezt szolgálják az adócsökkentések, ezt szolgálja az új otthonteremtési program és ezt szolgálják a béremelések. (Közbeszólás az MSZP soraiból: A szakadék felé!)
Éppen ezért azt gondolom, hogy egy olyan költségvetés van most napirenden, amely pártállástól függetlenül minden politikai erő támogatására számíthat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me