DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Engedjék meg, hogy egy korábbi felszólalásra reagáljak, mégpedig a sporttal kapcsolatosra, Szilágyi képviselő úr felszólalására, azért is, mert szerintem helyesen vetette fel a tömegsport jelentőségét, úgyhogy érdemes pár szó erejéig erről beszélnünk.
2010-ben, amikor ez a kormány hivatalba lépett, akkor a sportolási szokások terén ez az ország sok tekintetben sereghajtó volt, és a kormány úgy gondolta helyesnek, hogy sok programot indít annak érdekében, hogy ezt a helyzetet megváltoztassa. Ezek közé tartozik a kötelező testnevelés: 2015-től 1 millió diák életének része lett a rendszeres testmozgás, 12 évfolyamon keresztül kell rendszeresen sportolniuk. Természetesen ahhoz, hogy ez a program sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy az intézményi háttér is biztosítva legyen, ezért indította el a kormány a köznevelési fejlesztési programot, ezért épülnek szerte az országban új uszodák, tornatermek részben hazai és - amint az államtitkár úr említette - részben uniós forrásból. Azt is szeretném megemlíteni, mert idetartozik, hogy közel 1200 iskolának biztosít a kormány sporteszközcsomagokat, ebből is látszik, hogy a hangsúly épp annyira van a tömegsporton és az utánpótlásnevelésen is. És egyébként a képviselő úr nagyvonalúan elfeledkezett a taoforrásokról is, amely szintén jelentős mértékben segíti az utánpótlásképzést.
Hogy pár számmal is alátámasszam a mondandómat, ami a kézilabdát illeti, a 2011-es 24 ezer helyett 2015-ben már 46 ezer igazolt sportolót tarthatunk számon; ami a kosárlabdát illeti, 28 ezer helyett 52 ezer igazolt sportoló van; és a labdarúgás területén ez a szám 133 ezer helyett mostanra már 232 ezer. Ebből is látszik, hogy jelentős mértékben megemelkedett az igazolt sportolók száma.
Az erőfeszítéseket nemcsak mi látjuk így, hanem például az Eurobarométer felmérései is: 2009-ben a magyarok 5 százaléka sportolt rendszeresen, ma ez az arány már 15 százalék. Én azt mondanám, hogy sok még a teendő, de a kormány megfelelő lépéseket tett abba az irányba, hogy a rendszeres testmozgás Magyarországon a mindennapok része legyen, és jó hír az, hogy a következő évi költségvetés is megfelelő forrásokat biztosít mindehhez. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban. - Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me