DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A foglalkoztatási alappal kapcsolatban hangoztak el itt kérdések. Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a közfoglalkoztatást ott, akkor és addig kell fenntartani, ahol és ameddig ez szükségeltetik.
Nem tudom, mi lett volna, hogyha a következő évi költségvetés a konvergenciaprogramnak megfelelően nem… az idei évben 340 milliárd volt, a jövő évben 400 milliárd forintot tervezett volna, most a tervezetthez képest 325 milliárd forint a tényleges, akkor nem tudom, mi lett volna. Ez a nyuszi esete, hogy ha van rajta sapka, ha nincs rajta sapka, akkor mit mondtak volna. Én azt gondolom, hogy ez az első tételes mondat a legfontosabb ebben az ügyben, és személy szerint én, mint olyan, aki egyébként egy meglehetősen hátrányos helyzetű térségből jövök, azt gondolom, hogy a közfoglalkoztatás elérte azt a szintet, ahol azokat az embereket, akik tudnak, akarnak és képesek dolgozni, meg tudjuk szólítani. Hogy tudunk-e értelmes munkát mindenkinek adni a közfoglalkoztatás keretében, az egy feladat, a következő időszakban is egy fontos feladat mindannyiunk számára.
Azt is felvetem, hogy nem feltétlenül szükséges mindenkit a közfoglalkoztatásba betenni, aki jelen pillanatban ott van, mondjuk, diplomával, megfelelő végzettséggel, 25 év alattiak, és még egy fontos helyzetet mondok: a 16 éves korosztály esetében különösen indokolt esetben lehetséges vagy célszerű szerintem a közfoglalkoztatást mint utolsó eszközt ebben az ügyben használni. De hogy szükség van rá, az egyértelmű.
Azt gondolom, az is egy lényeges kérdés, hogy a versenyszférába való kilépést támogassuk. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az elhelyezkedési támogatás, amit most fogadtunk el nemrégiben, erről szól. 22 800 forintot kap nettóban az a közfoglalkoztatott, aki egyébként hajlandó kilépni.
Az összegekkel kapcsolatban csak annyit, hogy ne a 325 milliárdot hasonlítsák össze a 16 milliárddal, ami az NFA során van, hanem az a 74 milliárd forint is ezeket a célokat szolgálja, ami júniusi előfinanszírozás egyébként, sőt az a 20 milliárd is, ami a szakképzés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Tehát magyarul: 110 milliárd forint áll csak az NFA-ban rendelkezésre a következő évben munkahelyek teremtésére. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me