RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Nehéz szavakat találni Gúr Nándor és a szocialista képviselőtársaink meg ellenzéki képviselők felszólalása után. Én elég régóta vagyok a parlamentben, de ilyen költségvetés egyébként a parlament előtt még nem volt (Gúr Nándor: Nem bizony!), mert ebben a költségvetésben nem kicsit lépnek előre az emberek, nem kicsit lépnek előre a társadalom tagjai, hanem igen nagyot. (Dr. Józsa István: Andy Vajna nagyon sokat!)
A bérek befagytak, mondja Gúr Nándor. Abban a parlamentben mondja ezt, ahol egyébként még nem volt példa arra, hogy éveken keresztül 5 százalék felett növekedjen a reálbér Magyarországon, mert ez történt 2014-ben és ez történt 2015-ben is. Ráadásul el kell keserítsem, ez fog történni 2016-2017-ben is.
Azt kell mondjam, hogy nemcsak a bérek emelkedtek, hanem minden statisztika szerint egyébként a fogyasztás is. A nyugdíjasok, ha 2010-et is ideszámoljuk (Gúr Nándor: Arról beszélj, hogy 2,2 milliárd…), a nyugdíjak reálértéke KSH-adatok… - hiába hazudozik, képviselő úr, nézze meg a KSH-t! (Bangóné Borbély Ildikó: Majd fogunk beszélni a KSH-ról is sokat!) A nyugdíjak reálértéke, képviselő úr, 9,6 százalékkal nőtt, ha a 2010-es évet is ideszámoljuk. Ha 2010-et nem, csak 2011-től számolunk, képviselő úr, tudom, hogy ez nagyon fáj magának, hogy a nyugdíjasok jobban élnek, akkor kiszámolhatja vagy láthatja a KSH adataiból, hogy 8,4 százalékkal, azaz visszaadtuk azt a 13. havi bért egyébként reálértékben, amit önök elvettek tőlük. (Gúr Nándor: Hol adtátok vissza?) Nézze meg, képviselő asszony, a KSH adatait szívesen átküldöm, de ha kell, akkor fel is olvasom magának, ha ez problémát jelent.
A társadalom kettészakadását mondják. Ha megnézik egyébként az Eurostat adatait, Magyarországon a jövedelemkülönbségek messze kisebbek, mint az Unió átlagában. És csak egy-két adatot 2010-ből: a szegénység kockázatának kitettek aránya, gyermekes háztartások aránya 2015-ben 35,4 százalék volt, ez 2014-re 31,3-re csökkent. Egyhetes üdülés hiánya deprivációban, KSH-adat, 2010-ben 66,3 százalék, 2014-ben 55; húsételfogyasztás hiánya 2010-ben 29,2 százalék, 2014-ben már 23,7 százalékra csökkent (Az elnök megkocogtatja a csengőt.); lakás fűtésének hiánya 2010-ben 12,2 százalék, 2014-ben (Az elnök ismét csenget.) 9,6 százalék.
Tisztelt képviselő úr…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me