SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

SZABÓ LÁSZLÓ
SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. A képviselő úrnak egy tárgybeli tévedésével kapcsolatban szeretném itt felemelni a szavam. Az Eximbank különböző finanszírozási gyakorlatára tett megjegy-zéseknél szeretnék egy kis zavart tisztába tenni.
Az Eximbank piaci források bevonása mellett tud piaci árazással hiteleket kihelyezni, tehát itt világ-piacról szereznek be tőkét, és teljesen piaci, kom-mer-ciális keretek között tud hitelt adni, valóban mindenféle párthoz, névhez, gazdasági csoportokhoz való tartozás nélkül, gyakorlatilag üzleti politikai alapon.
Az Exim azokkal a tételekkel, amelyek most a költségvetésben szerepelnek, a magyar kis- és középvállalkozókat segíti, és itt olyan kamatkiegyenlítési gyakorlatokat tesznek, amivel a magyar kis- és középvállalkozók sikeres exportját teszik lehetővé, és a két aktivitást nem kell összekeverni, két teljesen különböző tevékenységről van szó.
2016 első negyedévében a kis- és középvállalkozók aránya a teljes ügyfélkörben 84 százalékot is meg-haladt már az Exim portfóliójában. Gyakorlatilag 670 céget segítettek már csak idén. A refinanszírozott hitelállománya a banknak 530 milliárd forintot is meghaladta már, ami azt mutatja, hogy a közvetlen finanszírozással együttműködő partnerekkel, illetve a bankokkal való refinanszírozáson keresztül egyre nő a kis- és középvállalkozások száma, akiket az Exim sikeresen finanszíroz. És én úgy érzem, hogy azok a számok, amelyek a 2015. évben is gyakorlatilag minden rekordot megdöntöttek, magukért beszélnek, 90 milliárd euró fölötti export és 8,1 milliárdos külkereskedelmi többlet, ez szerintem önmagában nagy sikernek nyilvánítható.
Még egyszer: az a dolog, amit ön kritizál, az a fajta finanszírozás, ami itt az országon belül kereskedelmi alapon megy, ezeket a piaci források bevonásával végzi az Eximbank. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me