TUKACS ISTVÁN

Full text search

TUKACS ISTVÁN
TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Banai Péter Benő jobbikos képviselőkkel konzultál.) Ha majd államtitkár úr és a képviselő urak befejezik a magántárgyalásukat, talán én is egy kétpercessel hozzájárulhatok a vitához.
Ónodi-Szűcs államtitkár úr szavai indítottak arra, hogy beszélgessünk egy kicsit arról, hogy az egészségügy költségvetése milyen. A mai napon - ez is meglepő, mint ahogy az is meglepő, hogy a kormány tagjai aktívan vesznek részt egy költségvetési vitában (Felzúdulás, közbeszólások a kormánypártok soraiból, köztük Font Sándor: Nálatok nem így volt!) -, szóval a mai napon Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke két eléggé meglepő bejelentést tett. Az egyik bejelentés az volt, hogy velük senki nem tárgyal arról, hogy milyen lesz az egészségügy költségvetése, és különösen bírálat tárgyává tette a háziorvosok vagy egyáltalán az alapellátás számára biztosított összeget, amely mintha nem lenne köszönőviszonyban sem az előre jel-zet-tekkel, illetve az alapellátásban dolgozó háziorvosok ezen még megosztoznak a fogászokkal és a védőnőkkel is.
Ugyanakkor államtitkár úr most azt mondta, hogy bértárgyalások folynak. Nyilván nem lehetek annyira naiv, hogy most megkérjem arra, hogy fedje fel a kormány pozícióját ezekben a bértárgyalásokban, mert ez nem így működik. Ugyanakkor a kormánynak lehet valami határozott célja ezekkel a tárgyalásokkal, tisztelt államtitkár úr, mert az könnyen belátható, gondolom, ebben nem kell győzködnünk egymást, hogy a jelenlegi bérekkel az egészségügy működni nem tud. És az is igaz, hogy 36 százalékos, magánzsebekből származó egészségügyi költéssel, már amikor nem az ingyenes egészségügyben nyer szolgáltatást valaki, akkor nem lehet működtetni azt a rendszert, amelyet elvben szoli-dari-táselvűnek meg nemzeti kockázatközösség alapján működőnek gondolnak.
Tehát, államtitkár úr, én úgy gondolom, hogy tárgyalunk egy költségvetést, miközben zajlanak tárgyalások arról, hogy a költségvetésben mi lesz. Az egész megjegyzésem, illetve az elmondottak arra irányulnak, hogy nem túl fair költségvetést úgy tárgyalni, hogy egyes tételeiről még halvány fogalmunk nincs. Elnök úr, köszönöm a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me