VARGA SZIMEON

Full text search

VARGA SZIMEON
VARGA SZIMEON nemzetiségi szószóló: Köszönöm, elnök úr, a szót.
Уважаеми господин Председател, Уважаеми Народно Събрание! Позволете ми да ви поздравя от името на Българите в Унгария и от моето име.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a magyarországi bolgárok és a magam nevében tisztelettel köszöntsem önöket.
A bolgár ortodox egyház magyarországi működésének százéves fennállását ünnepli a bolgár nemzetiség egyházközössége 2016. május 10-11-12-én. A magyarországi bolgár közösség hitének gyakorlása, továbbá az egyházi ünnepek életben tartása, keresztény gyökereink továbbadása és fennmaradása talán az egyik legfontosabb feladatként jelentkezik a mai változó és rohanó világban. Fontos számunkra, hogy a bolgár ortodox egyház Magyarországon történő százéves tevékenysége méltóképpen kerüljön be tör-té-nelmünkbe.
A jubileumi ünnepségünk keretében a Magyarországra érkező bolgár ősökre emlékezünk, akik gyökeret verve új hazájukban nem felejtették el hagyományaikat, tetteik, hitük öröklődött és tovább él ma is. Ki ne emlékezne a bolgárkertészek zöldséges standjaira, kiváló termékeire, az öntözéses zöldségtermesztésre?
Magyarország, az új haza a bolgár közösség hitéletének a gyakorlásához is segítséget nyújtott, befogadta és elfogadta mindazt, ami a magyarországi bolgárokat a mai napig összetartja.
1916-ban, a Lónyay utcában alakult meg a bolgár egyházközösség, valamint itt szentelték föl az első ortodox kápolnát. Az egyre gyarapodó bolgár kisebbség számára szűknek bizonyult a kápolna, így a Magyarországi Bolgárok Egyesülete kezdeményezte a templom építését. A székesfőváros 1930-ban telket adományozott a bolgároknak céljaik megvalósításához. Ezután kezdtek hozzá a Vágóhíd utcai templom építéséhez, amely egy év múlva el is készült. Az építkezés költségeit teljes egészében a magyarországi bolgárok fedezték, az adományaikból 70 ezer pengő gyűlt össze. Az ortodox templom megépülésével a középső-Ferencváros vált a bolgár kisebbség kulturális és szellemi központjává.
A templom alkotója a századelő nagy építésze, Árkay Aladár volt. A tervezéshez több kiemelkedő bulgáriai templom szolgált mintául, köztük a híres szófiai Alekszander Nevszki székesegyház és a bacskovói kolostortemplom. Árkay Aladár háromhajós, bizánci alaprajzú, kupolás imaházat tervezett, amelyben megtaláljuk az ortodox liturgia helyiségeit is. A templom sajátos építészeti értéket képvisel, hiszen nem csupán Budapest egyetlen bizánci stílusú épülete, de egyben a bolgár ortodox egyház legnyugatibb kapuja is.
A templom a magyarországi bolgárság összetartozásának megtestesítője, egy élő, tevékeny kisebbség szimbóluma. Az építészettörténetileg fontos műemlék egyben a bolgár ortodox egyház közép- és nyugat-európai egyházmegyéjének központja. A templom a bolgár egyház szentjeinek, a szláv írásbeliség megteremtőinek, Szent Cirill és Metód nevét viseli, akiket a római katolikus egyház Európa védőszentjeivé avatott.
Múltunkat, jelenünket és jövőnket a közös gyökerek határozzák meg. Népeink történelme ezer szállal köt össze minket, amely szálakon a hitünk a biztos kapocs. Ez a kapocs segítette az új hazájukban letelepedő bolgár embereket, hogy megőrizzék identitásukat.
A száz éve alakult bolgár egyházközösség szeretettel, barátsággal, elfogadással és hittel táplálkozott, így az elültetett piciny mag megingathatatlan gyökeret eresztett. Nem véletlen, hogy a magyarországi bolgárok jelképe a kettős gyökérzetű fa, amely hűen illusztrálja az anyaországhoz való kötődést az új haza földjén.
Tisztelt Országgyűlés! A tegnapi napon a nyugat- és középeurópai egyházmegye nagytiszteletű klérusának az Isten által oltalmazott nyájának öröme még teljesebb, mert az első hivatalos látogatásán köszönthetjük itt a bolgár ortodox egyház vezetőjét, őszentsége Neofit bolgár pátriárkát, az egyház elöljárójának történt megválasztása óta. Őszentsége nemcsak azért van itt, hogy elhozza nekünk egyházunk áldását, hanem azért is, hogy osztozzon velünk az Isten által oltalmazott egyházmegyénk és különösen a budapesti Szent Cirill és Metód Bolgár Egyházközösség mai különleges örömében.
Tisztelt Országgyűlés! A jubileumi ünnepségsorozat záró részeként fontosnak tartottam azt, hogy önökkel is megosszam gondolataimat. Bolgár gyökerű emberként itt állok a parlamentben, és akár az anyanyelvemen is beszélhetek. Nagy dolog ez, ékes példája annak, hogy bár nyelvünk és szokásaink eltérőek lehetnek, de közös múltunk és hitünk az egységet erősíti. Благодаря за вашето внимание! Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me