IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A tankönyvrendelés időszaka kapcsán újra érdemes foglalkozni a tankönyvtémával. Mára itt is egy erősen központosított, felülről irányított állami rendszer működik. A Fidesz-KDNP először a tankönyvelosztást, majd a tankönyvellátást államosította, mind a kettő komoly gondokhoz vezetett. A Kello botrányosan kezdte meg működését: 2013-ban közel 40 ezer tankönyv nem érkezett meg időben tanévkezdésre, sokan hónapokig hiába várták a megrendelt és kifizetett példányokat. A problémák egy része a következő évben is jelentkezett.
Hasonlóan problémás volt a tankönyvellátás megreformálása, állami kézbe helyezése. Ennek eszköze volt a piaci tankönyvkiadók lépésről lépésre történő visszaszorítása, az állami tankönyvkiadás létrejötte és a szűkített tankönyvlista meghatározása, adminisztratív eszközökkel akadályozták meg, hogy a pedagógusok a korábban jól bevált és mindenki által kedvelt kiadványokból taníthassanak.
Ne gondoljuk, hogy mindezt csak ideológiai okok vezérelték! Persze a mindenkori hatalom, a Fidesz-KDNP különösen szeretné ideológiai szempontból is a saját képére formálni az oktatást, de nemcsak arról van szó, hogy az oktatást Orbán Viktor lázálmának, a munkaalapú társadalomnak rendelték alá, ugyanis ugyanúgy szerepet játszottak a szokásos anyagi érdekek is. A tankönyvrendszer átalakítására nagyon komoly uniós forrásokat hívtak le, amely milliárdos összeg egy része a haverok pénzéhsége okán ki tudja, milyen zsebekbe vándorolt. Ez az oka annak is, hogy nem akarják, de nem is tudják lecserélni a rosszul sikerült új tankönyveket sem, mert akkor vissza kéne fizetni a rájuk fordított összeget az Európai Uniónak. Az új tankönyvek bevezetése érdekében még két éve egyébként nagyszabályú diákkísérletbe fogott a kormány, hiszen a megszűnő-beolvadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet felmenő rendszerben bevezetendő tankönyveit először 1500 iskola több tízezer diákja próbálta ki 2014 szeptemberétől.
De mi a baj az új tankönyvekkel? A pedagógusok és szakértők visszajelzései alapján a szűkített tankönyvlistára került könyvekkel kapcsolatban általános és strukturális hiányosságok, általános minőségi problémák merültek fel. Sok esetben a 15-20 évvel ezelőtti tananyag köszön vissza belőlük szóról szóra, mintha korábbi tankönyvekből ollózták volna össze őket. A pedagógusok visszajelzése az, hogy a korábbi tankönyvcsaládokhoz képest sokkal nehezebb tanítani ezekből a kiadványokból. Sok évfolyam kényszerből cserélte le a tankönyveket, megnehezítve ezzel a diákok zökkenőmentes felkészülését az érettségire, továbbtanulásra.
Hogy finoman szólva sem a legjobb tankönyvekből tanulnak a diákok, azt az LMP adatkérései is alátámasztották, amikor az új kiadványokkal kapcsolatban a korábbi szakértői értékelések - még természetesen az engedélyezés során - közepes vagy annál alig jobb eredményeket mutattak. Korábban lényegesen magasabb, sokkal jobb minősítést kaptak. Egyrészt általános minőségi problémákról, másrészt konkrét problémás elemekről van szó, amelyek akár a jogszabálysértés lehetőségét is felvetik. Gondoljunk itt a sértő, sztereotip tartalmakra; ezekkel is foglalkoztunk korábban, kérve a könyvek felülvizsgálatát.
Tisztelt Ház! Nemcsak az aktuális ügyek miatt jött elő újra a tankönyvekkel kapcsolatos problémák témája. Gondoljunk itt arra, hogy a hírek szerint a KLIK önkényesen korlátozta és felülírta több iskolában még a szűkített tankönyvlistáról való rendeléseket is, vagy arra, hogy a szakközépiskolák átalakítása miatt új könyvekre lehet szükség, hiszen a közismereti tárgyak egy részét nem tanítják tovább. Emiatt sokan pótrendelésekre is várnak, hátha lesz addig pozitív döntés az új kerettantervekkel kapcsolatban.
A hónapok óta tartó pedagógustiltakozás kapcsán is előkerült a tankönyvek ügye. Az évek során kiderült, hogy a Hoffmann Rózsa-féle új nemzeti alaptanterv ezer sebből vérzik. Egy teljesen új tantervre lenne szükség, olyan tantervre, amely végre alkalmazkodik a diákok életkori sajátosságaihoz, érdeklődéséhez és igényeihez is; amely igazodik a tanulók sokféleségéhez, hiszen nem lehet mindenkinek ugyanazt, ugyanúgy, ugyanakkor megtanítani; amely végre korszerű tanterv lesz, korszerű tantárgystruktúrával, és garantálja a XXI. században szükséges készségek elsajátítását, ismeretek átadását.
Akárhogy is, ha végre lesz új, korszerű tanterv Magyarországon, annak bevezetését csak fokozatosan szabad megtenni, miután széles körű szakmai és társadalmi vitán esett át. A következő kormánynak okulnia kell a Fidesz-KDNP által elkövetett hibákból, és ki kell azokat javítaniuk a tankönyvekkel kapcsolatban is. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me