DR. HARGITAI JÁNOS,

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS,
DR. HARGITAI JÁNOS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Józsa képviselő úr, szocialista vezérszónok higgadt és sokszor reális értékelése meglepett. Az előző törvényjavaslat vitájára gondolok, akkor más tónusban szólalt meg az ön képviselő-kollégája. De amit mondott, kellemesen meglepett és értékelhető is volt.
(12.40)
Akkor, amikor a jövedéki törvényről beszélünk, akkor is tudnunk kell, hogy nyilvánvalóan az itt megfogalmazottak is a költségvetés megalapozását szolgálják, a költségvetés bevételi oldalának megalapozását is szolgálják. Ez kétségtelenül így van. Ez az átfogó törvénymódosítás szolgálja az elektronikus közigazgatás bevezetését, illetve továbbfejlesztését is. Nyilvánvalóan ’98-ban, mert ez valójában a jövedéki törvény bázisát tekintve még oda nyúlik vissza, akkor elektronikus közigazgatásban vagy e-közigazgatásban gondolkodni még - legalábbis a mi világunkban - nem lehetett, mára ez viszont már igen aktuálissá vált. Ez egy egyszerűbb közigazgatást, egy olcsóbb közigazgatást tesz lehetővé. Tehát a kormány nemcsak költségvetéspolitikai szempontból módosítja a jövedékiadó-törvényt, hanem az e-közi-gazgatás célja jegyében is. Ez az, amit Józsa képviselő úr is üdvözölt. Ez az első gondolatkör, amit megfogalmazhatunk. Tizenkét év telt el a ’98-as bázisév óta. Időszerű egy ilyen kerettörvény megfogalmazása. Ez persze abból is adódik, hogy ha 150 oldal helyett egy 65 oldalas kerettörvényt fogadunk el, akkor értelemszerűen kikerülnek a törvényből olyan paragrafusok, amelyek esetleg korábban törvényi szabályozás szintjén jelentek meg, most meg egy végrehajtási rendeletbe kerülnek.
Amit a képviselő úr felvetett, hogy ez önmagában bizonytalanságot okozhat, én ebben nem látok olyan nagy kockázatot, hogy mondjuk, üzemanyagok minőségi paraméterei egy alacsonyabb rendű jogszabályban vannak megfogalmazva. A józan paraszti eszemet elővéve 100 emberből, azt gondolom, 98 vásárolja az üzemanyagot, ezek mi vagyunk. Eddig sem nyálaztuk nyilvánvalóan a törvény azon részeit, amikor egy MOL-kútnál vagy egy OMV-kútnál megálltunk, hogy akkor most milyen minőségi paraméterek vannak ebben a törvényben. A hatóság, amely ezt ellenőrizni tudja, vagy aki ebben érdekelt, mert előállítja az üzemanyagot, vagy forgalmazza, azok meg nyilvánvalóan a kisebb szintű jogszabályban is megtalálják ezeket a paramétereket, és el fognak igazodni ezekben a kérdésekben.
Nagyon fontos, hogy a módosítás következtében a nyilvántartások vezetése, az adatszolgáltatások és az engedélyezések egyszerűsödnek, és elektronikus úton történnek majd. 2018-tól kezdve a NAV megteremti annak a lehetőségét is, hogy a jövedékiadó-bevallásokat is akár ők csinálják, mint ahogy ez más területen már eddig is így működik. 2017-től megszűnne minden papír alapú nyilvántartás és adatszolgáltatás, minden információ elektronikus úton jutna el az adóhivatalhoz. Ez az első gondolatkör, amit az ember megemlíthetett.
A másik: a szabályozás újszerűsége az egyszerűsítésekben és az egységesítésben jelenik meg. Én is megemlítem a 47-féle eddigi adóraktár elfelejtését, helyette csak egy adóraktár működne. Megmaradna két speciális, a bérfőzésre és a szőlőbor előállítására vonatkozó adóraktár. Minden bortermelőnek, az én választókörzetemből nézve a villányiaknak, a pécsi borvidéknek nyilvánvalóan egy örvendetes hír, hogy a borászok 95 százaléka mentesülne minden adminisztrációs jellegű kötelezettségtől, amit eddig teljesítenie kellett, és 2017-től csak a hegybírók tartoznak elszámolási kötelezettséggel évente egyszer a készletekről.
Fontos az a módosítás is, és ennek jogállami jelentősége is van, hogy 2017-től kezdve a pénzügyőri jelenlétet, ami nyilvánvalóan ezeknek a gazdálkodóknak sokszor nagyon terhes volt, korlátozott ideig lehet elrendelni és határozatban, hogy jogorvoslati úton egy ilyen elrendelés esetén protestálni is lehessen.
Az energiaadóról szóló 2013. évi törvény integrálásra kerül ebben a jövedéki törvényben. Azt gondolom, ez az átláthatóságot segíti, az engedélytípusok száma pedig csökkenni fog.
A harmadik gondolatkör, ahol már Józsa képviselő úr kritikát fogalmazott meg, illetve nem is kritikát mondott, hanem ez egy jogos felvetés volt, ami a dohány árának változását jelenti, itt látni kell, hogy a kormány nem azért emeli majd a jövedékiadó-törvényen keresztül a dohány árát, mert többletbevételt akarna produkálni, hanem ez az európai uniós kötelezettségünkből adódik, de ez áremelkedéssel jelenik meg.
Egy fontos társadalmi szempont, hogy a dohányzást visszaszorítsuk. Tettünk is erre lépéseket. Amiket megtettünk, sokszor önök kritizálták. Megjegyzem, szakmai szervezetek elismerik azokat a lépéseinket. Ha emeljük a cigaretta árát bármilyen indokkal, mondom, most itt ez az európai uniós jogból következik, az nyilvánvalóan valamelyest reményeink szerint a fogyasztást szűkíteni fogja, és ha a fogyasztás szűkül, annak társadalompolitikai olyan céljai vagy olyan eredményei is lehetnek, amiket el is akarunk érni. Abban is van igazság, amit ön megfogalmazott, hogy a feketegazdaságot ilyen szempontból, a csempészetet vagy az ilyen szándékot ez erősítheti. Nyilvánvalóan a NAV-nak lesznek eszközei, mint ahogy voltak eddig is, hogy ezt kordában tartsa.
Az e-cigaretta is a jövedékitermék-körbe kerülne be. Ez volt a harmadik kör, amit megemlítettem, és még az utolsó talán a legizgalmasabb, vagy ellenzéki nézőpontból biztos, hogy izgalmas, mindazok a változások, amelyeket az üzemanyagok kapcsán tervez a kormány, mert itt valójában a világpiaci árhoz kötnénk ilyen szempontból a jövedékiadó-terhek mozgását.
Abban én nem látok még Házszabály szerint sem gondot, hogy per pillanat az eljárásnak ebben a szakaszában még nem eldöntött, hogy 40 vagy 50 dolláros hordónkénti olajárhoz kötnénk ezt a jövedékiadó-módosítást, tehát az a házszabályi szakasz, amit a képviselő úr felolvasott, én ebben nem látom a Házszabály megsértését, de ha egyébként a törvényjavaslatnak ez a legnagyobb gondja, akkor mindannyian elégedettek lehetünk ezzel az előterjesztéssel.
Ha bevételi többlete lenne a kormánynak az üzemanyag árából, maximálisan talán 20 milliárddal kalkulál a kormány, vidéki képviselőként azt üdvözlöm és helyeslem, hogy ez a pénz az alsóbb rendű utak felújítására lenne fordítva, ráfér erre az úthálózatra. Én azt gondolom, hogy ezt az új szemléletű kerettörvényt, amit a kormány beterjesztett, jó szívvel fogja elfogadni az Országgyűlés. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me