DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Elénk került ez a javaslat, és úgy gondolom, hogy vezérszónoki körben is okszerűen kellett hogy elhangozzon az, hogy az A-, B-variációval igazából a végrehajthatatlanság, illetve a határok miatt nem feltétlenül döntéshozatalra alkalmas módon kerül elénk egy javaslat. Egyfelől persze ezt betudjuk annak, hogy most nagyon sok mindent csinált a kormány, egy nagyon korai költségvetés került ide elénk, közben megy az idei költségvetés módosítása, és emellett természetesen, gondolom, készülni kell a zárszámadásra is.
Azt is látjuk, hogy természetesen a gázolaj, illetve a benzin jövedéki adójának az olaj árától pontosan ellentétesen történő mozgása egyetlenegy dolgot feltételez, azt, hogy megfelelő mennyiségű adótömeget be kell szedni. Tehát egész egyszerűen, ha alacsonyabb lesz az olajár, egészen biztosan a magyar autósok, de nem utolsósorban a fuvarozók, a közösségi közlekedésben dolgozók, illetve a közösségi közlekedést üzemeltetők nem járhatnak jobban ettől. Ez alapvetően egyébként összecseng azzal a fajta elő-készítetlenséggel, ami miatt mi többször kritizáltuk a kormányt a költségvetés kapcsán is, hiszen negyedéves tényszámok állnak rendelkezésre, a zárszámadás számai még nem állnak rendelkezésre, a jövő évi költségvetést meg éppen most módosítjuk, és éppen ezért a tényszámok vagy legalábbis még a tavalyi tervszámok is változhatnak, hát gondoljuk, hogy ugyanígy van ez a jövő évben beszedendő jövedéki adó tekintetében is.
Egy dolgot szeretnének biztosan látni, azt, hogy a megfelelő mennyiségű adótömeg be kell hogy érkezzen, egész egyszerűen a kedvező világpiaci vagy éppen olajpiaci hatások nem érhetik el a magyarokat, sem a vállalkozókat, sem pedig azokat, akik nem vállalkozók. Ebben a tekintetben úgy gondolom, hogy mindenféleképpen újragondolásra alkalmasnak kell hogy tartsuk ezt a javaslatot. Nem beszélve arról, hogy a Házszabály rendelkezései is azt írják elő, hogy határozathozatalra alkalmasnak kell lenni egy jogszabálynak.
Látjuk, hogy volt ebben egy kezdeményezés egy ötpárti egyeztetésre. Azt kell mondjuk egyébként, hogy valamilyen szinten csak dicséretes, hogy a kormány időnként kikéri a pártoknak, így az ellenzéki pártoknak is a véleményét, azzal együtt, hogy reméljük, nem azt gondolták, hogy egy ilyen javaslatot, amiben ekkora mértékű adóemelések vannak, azokat az ellenzéki pártok azért fogják támogatni, mert önök egyszer elhívtak bennünket egy megbeszélésre, egy ötpárti egyeztetésnek hívott egyeztetésre. Én nem gondolom, hogy ennek ez a módja. Ha vannak a módosító javaslatokra majd megfelelő viták, és annak ott van a helye, akkor én úgy gondolom, hogy megfelelő módon lehet érvelni. Persze ötpárti egyeztetést ettől még lehet tartani, csak remélem, hogy nem ezt az eredményt várták el tőle.
Amit Józsa István képviselőtársam elmondott, azok a pozitívumok, amelyekhez úgy gondoljuk, hogy talán még pozitív hatás is fűződhet, azokban, úgy gondolom, hogy mindannyian bízunk, és talán itt mondtam ki azt a kulcsszót, ami ezt az egész javaslatot jellemzi. Hát, ebben bízni lehet, hogy valami majd jól sikerül, és abban lehet bízni, hogy nagyon kevés dolog fog majd rosszul sikerülni. Valószínűleg a megfelelő hatásmechanizmusokat, a kormányon belüli vitákat is egyébként e javaslat kapcsán az generálja, hogy a megfelelő hatásmechanizmusokat nem vizsgálták.
Készültek-e olyan vizsgálatok, amelyek az így megváltozott vagy megváltozó vásárlási szokásokat, a beérkező adótömegnek a mennyiségét, mértékét bármilyen szinten, vagy éppen, mondjuk, akár a dohánytermékeknél, akár az olajtermékeknél, akár annak egyébként a feketepiacra vagy éppen a bevásárlóturizmusra gyakorolt hatásait bármilyen szinten elemezte volna? Milyen helyzetbe hozzák azokat a kereskedőket, akik bíztak valamilyenfajta kiszámítható, olyan törvényalkotásban, amely tekintettel van egyébként ezeknek a jogszabályoknak a hatásmechanizmusaira is? Tehát, hogy milyen hatást idéz ez elő akár a reálgazdaságban, akár a kiskereskedelemben?
Itt lehet beszélni egyébként az olajról is, no pláne egyébként az önök által létrehozott trafikokról is lehet beszélni. Ha áttérünk a dohánytermékekre, pécsiként engedjék meg, hogy egy kicsit jobban aggódjam a dohánygyárért, hiszen Pécsett talán most már az egyetlen igazán nagy foglalkoztató a dohánygyár maradt az egyetem mellett, de hát az egyetem közpénzből él. Pécsről nem olyan régen elköltözött a nagy dérrel-dúrral beharangozott elektronikai cég, a Jabil, és azóta a legnagyobb foglalkoztató még mindig az a dohánygyár, amelyik az elmúlt évben is 300-400 embert vett fel. Ezek közül egyébként a többségük a cégnél dolgozik továbbra is. Egy olyan munkaerőpiaci problémákkal rendelkező környéken, mint amilyen Baranya megye is, úgy gondolom, egy 400-500 főt foglalkoztató cégnek a jövőjéért való aggódás, de nemcsak az aggódás, hanem cselekvő magatartás is mindenféleképpen egy országgyűlési képviselőnek a feladata.
Itt azért el kell mondani, hogy itt önök a dohánytermékeknél sem mérték fel ezeknek a piaci hatásait, nem mérték fel azt, hogy a körülöttünk lévő, immár uniós országokban is olcsóbb lesz a cigaretta, és ezzel a bevásárlóturizmus lesz az, amit önök elősegítenek. Ez eddig egyébként fordított irányú volt, mondjuk, az ország északnyugati részén, mert inkább Ausztriából jöttek át hozzánk dohánytermékeket vásárolni, ez a trend egyébként meg is fordulhat, mert innen nem messze, Szlovákiában is olcsóbb lesz a cigaretta, határellenőrzés pedig nincs, úgyhogy még a schengeni övezeten belül is fogunk találni olyat, ami miatt megváltoznak a vásárlási szokások.
Elindul egy bevásárlóturizmus, urambocsá’ megnő a feketekereskedelem. Ezt már ugye többször láttuk akkor, amikor nagyobb jövedékiadó-emelés van, például a cigarettán. A feketekereskedelem újra egy egyharmados részt kihasíthat ebből a piacból. Nem járnak jól egyébként az önök kedveltjei sem, a trafikosok sem, de nem járnak jól egyébként az elosztók sem, nem járnak jól a gyárak sem, és éppen ezért a munkások sem, no pláne a fogyasztók, de róluk általában kevés szó esik ezekben a vitákban.
Én úgy gondolom, ha ez nem jó senkinek sem, akkor valószínűleg nem volt ez megfelelően előkészítve, nem sikerült az iparági egyeztetéseket sem az olaj, sem pedig a dohány tekintetében megfelelően lefolytatni. És most elénk kerül egy olyan javaslat, amiben van egy A-, B-variáció - aztán majd akkor a jogalkalmazónak kell eldönteni, hogy melyiket fogja alkalmazni? Vagy mi is fogunk-e dönteni itt, hogy a törvényt majd hogyan kell alkalmazni?
Itt a végrehajtási rendeletben való szűkebb szabályozásra is utalnék. Talán jobb volna, ha inkább a nagyobb transzparenciával születő törvényekben sikerülne azokat a részletszabályokat is megfelelően rendezni, amelyeket most a végrehajtási rendeletre hagyna ez a jogszabály.
(13.10)
Azt is látjuk, hogy a cigaretta jövedéki adójánál - ezt el ne felejtsem - el akarják érni most rögtön az európai uniós szintet 2016-ban, pedig azt 2018-ban kell elérni. Ez megint csak egy dolgot bizonyít - megmondom őszintén, talán még azt sem, hogy önök rosszat akarnak -, egyetlenegy dolgot bizonyít, megfelelő mennyiségű adótömeg kell ahhoz, hogy azokat a beruházásokat, azokat a dolgokat, amelyekkel önök egyetértenek Magyarországon, lehessen finanszírozni, és megtalálták a jövedéki adó forrását is, amit így egyébként nagyon magasra lehet emelni, illetve talán mi leszünk az egyetlen olyanok a világon, ahol ha csökken az olajár, akkor nálunk emelkedni fog a benzinkúton megvásárolható benzin ára. Úgy gondolom, hogy ez a fajta előkészítetlenség és az a fajta csodavárás nagy valószínűség szerint nem a megfelelő módja annak, hogy ilyen, a piacot, nem utolsósorban ekkora piacokat befolyásoló tényezőket, mint például a jövedéki adó, ennyire előkészítetlenül terjesszünk a Ház elé, no pláne a B-variációban.
Én valójában azt szeretném is kérdezni, hogy vizsgálták-e a hatásmechanizmusokat, vizsgálták-e a feketepiacra gyakorolt hatását, vizsgálták-e a bevásárlóturizmusra gyakorolt hatását ezeknek a beterjesztett adóemelési javaslatoknak, és vizsgálták-e a munkaerőpiacra gyakorolt hatását. Azt gondolom, hogy ha megemelik a cigaretta árát, attól egyetleneggyel kevesebb szívbeteg sem lesz ma Magyarországon, de ha a jövedéki adót már így is, úgy is beszedik, akkor sokkal jobb lenne, ha az E-kasszába folyna be ennek a legnagyobb része. Abban pedig láttuk, hogy nem akkora mértékű az emelkedés, mint amekkora mértékű emelkedést ez alapján az előterjesztés alapján is lehetne várni, hogy ezt kicsit szélesebb összefüggésébe is helyezzem.
Úgy gondolom, hogy ha előkészítetlenség van, ha a pártokat hívják ötpárti egyeztetésre azért, mert a kormányban nem sikerült egyelőre még megegyezni, és ha azt látjuk, hogy ezzel akarják legitimálni ezt a folyamatot, akkor talán érdemes ezt újragondolni. Úgyis még egy darabig tart a költségvetés vitája, ha bejön egy új javaslat, akkor egészen biztosan azt is meg tudjuk vitatni. Nagyon szépen köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me