GELENCSÉR ATTILA,

Full text search

GELENCSÉR ATTILA,
GELENCSÉR ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A jövedéki szabályozás Magyarországon az 1997-es CIII. törvénnyel vette kezdetét, jóval az EU-csatlakozás előtt. Már a rákövetkező évben alapvető módosításokon esett át az 1998-as LIX. törvényben. Majd a csatlakozást megelőző évben egy új törvény váltotta fel, a 2003. évi CXXVII. számú törvény. A 2003-as törvény magában foglalta már a tagállamok közötti szállításokra és az ehhez szükséges engedélyekre vonatkozó közösségi rendelkezéseket is.
Az azóta eltelt tizenkét évben számos módosításon ment keresztül, és végül megérett arra, hogy egy új törvény megalkotásával a terület szabályozása egy átfogó modernizáláson essen át. Új termékek, új tevékenységek, a technikai újítások sorozata teszi szükségessé az új törvény megalkotását. Az új számítástechnikai rendszerek lehetővé teszik a jövedéki termékek előállításának és szállításának valós idejű nyomon követését és ellenőrzését.
(12.20)
Fontos újdonság az EMCS jövedéki árumozgás és ellenőrző rendszer 2010-es európai uniós bevezetése, mely számítógépes rendszer az adózatlan jövedéki termékek szállítását hivatott ellenőrizni a legújabb számítástechnikai rendszerekkel. Az EMCS az Európai Unió legtöbb tagállamában 2010. április 1-jén került bevezetésre, és kezdetben az adófelfüggesztéssel indított jövedéki termékek elektronikus indításának, nyilvántartásának, a szállítmány feladásának, fogadásának a nyomon követése volt a feladata. A rendszer valós idejű információt képes szolgáltatni a szállítmány státuszáról, a feladó és a címzett azonosítóiról.
Ez a jövedékiáru-mozgási és -ellenőrzési rendszer tehát a jövedéki termék adófelfüggesztés keretében történő szállításának okmányait elektronikusan állítja elő, továbbítja, kezeli, visszaigazolja és felügyeli. 2011. január 1-jétől már az adózott jövedékitermék-szállítmányok is bekerültek a rendszerbe, azaz tagállami szinten az adóraktárakból szabad forgalomba bocsátott adózott jövedéki termékek elektronikus indítása, nyilvántartása, ellenőrzése is ebben a rendszerben történik.
Az előttünk fekvő előterjesztés célja a jövedéki szabályozás modernizációja, ennek keretében az elektronikus eljárások, nyilvántartások, adatszolgáltatások általánossá tétele, ugyanakkor a szabályozás lehetőségek szerinti egyszerűsítése, logikusabb felépítésűvé alakítása, a visszaélések elleni hatékony fellépés lehetőségének és a piaci szereplők versenysemleges kezelésének biztosítása mellett.
Az előterjesztés 1. számú mellékletét képező törvényjavaslat egyrészt megállapítja az uniós jövedéki szabályozási környezethez is igazodó törvényi szintű jövedéki szabályokat, másrészt javaslatot tesz azoknak a törvényeknek a módosítására, amelyek vagy csak formai, vagy tartalmi szempontból is kapcsolódnak a jövedéki szabályozáshoz. Az előterjesztés 2. számú melléklete tájékoztatásul tartalmazza a törvényjavaslat elfogadása esetén szükségessé váló kormányrendelet-módosítások tervezetét.
Az új jövedéki törvény keretjellegű szabályozásra törekszik, és a 2003. évi törvénynél egyszerűbb, átláthatóbb és egyszerűbben alkalmazható lesz. A törvény főbb céljai - mintegy hat célt szeretnék megfogalmazni -: 1. Az elektronikus nyilvántartás kiszélesítése, ami könnyebbséget jelent a gazdáknak és a hatóságoknak is. 2. A visszaélések lehetőségeinek minimalizálása a hatóságok rendelkezésére álló naprakész információk által. 3. A piacra jutás feltételeinek egyenlővé tétele. 4. Az elektronikus nyilvántartás bevezetésével a gazdálkodók adminisztratív terheinek csökkentése. 5. Az új termékek, például az elektromos cigaretta bevonása a jövedéki szabályozásba. 6. A fűtési célú földgáz és szén adóztatásának bevonása a jövedéki törvény alá.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, támogassák ezt a javaslatot. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me