BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A magyar gazdaság az elmúlt években kiegyensúlyozott növekedési pályára állt. A gazdasági környezetnek és az eredményes gazdaságpolitikai intézkedéseknek köszönhetően bővült a 2016. évi költségvetés mozgástere. Az eddigi intézkedések, az eddigi reformok, a felelősségteljes költségvetési politika együttesen teszik lehetővé, hogy jelentős többletbevétellel számolhatunk a 2016. évi költségvetésben eredetileg tervezetthez képest. A kormány célja pedig az, hogy a kedvezőbb folyamatokból, a kedvezőbb költségvetési helyzetből mindezeknek a folyamatoknak a hatásait minden magyar ember megtapasztalhassa. A költségvetés módosítása ezért számos terület számára biztosít további forrásokat a stabilitás megőrzése mellett.
Fontos hangsúlyozni, hogy mindez a többletforrás-biztosítási javaslat költségvetési törvény pénzforgalmi hiányát nem befolyásolja, mivel a módosítási indítvány azonos összeggel változtatja meg a központi alrendszer 2016. évi bevételi és kiadási főösszegét. A kiadási előirányzat megemeléséhez a vártnál magasabban alakuló adó-, járulék- és illetékbevételek jelentik a szükséges fedezetet, s egyúttal a gazdaság folyamatos növekedésének, valamint az adófizetési morál javítása, a gazdaság fehérítése érdekében hozott sikeres kormányzati intézkedéseknek is az eredménye. A törvényjavaslatban szereplő előirányzat-változások egyenlegsemlegesek, ahogy említettem, tehát az államadósság alakulását sem befolyásolják. A fő makrogazdasági mutatók tehát változatlanok maradnak, 2 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számolunk.
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a következőkben ismertessem a törvényjavaslat egyes kiemelt tételeit.
A módosítás egyik legfontosabb eleme a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a szakképző centrumok 2016. évi költségvetéséhez többletforrás biztosítása. A kormány felelősséget vállal az oktatás finanszírozásáért, ezért megteremti az állami köznevelési intézményfenntartó rendszer adósságmentes és folyamatos feladatellátásához szükséges stabil költségvetési hátterét, és ezek a többletek a szolgáltatási színvonal növeléséhez is hozzájárulnak.
A Testnevelési Egyetem új campusának helyszínéről és annak felépítéséről született döntés. A törvényjavaslatban szereplő beruházás kifejezett célja, hogy a megvalósuló komplexum a világ egyik legkorszerűbb sporttechnikai és sporttudományi bázisává váljon.
A vidék fejlődésének egyik záloga a vidéki nagyvárosok fejlődésének lehetősége. Ennek érdekében a kormány életre hívta a „Modern városok” programot. A módosítás az egyes városokkal kötött megállapodásokban foglaltak végrehajtására biztosítja az idei évre szükséges forrásokat 50 milliárd forintos összeggel.
Tisztelt Országgyűlés! A kormány szándéka egyértelmű abban, hogy megvédje az országot az illegális bevándorlók tömegeivel szemben, akik veszélyeztethetik a magyar és az európai emberek biztonságát. Éppen ezért a tömeges bevándorlás kezelésének további finanszírozására a 2015. évhez hasonlóan egymilliárd forintos összegben egy új előirányzatot hoz létre a Belügyminisztérium fejezetében. Ezen túlmenően szükséges, hogy fedezetet biztosítsunk a terrorellenes intézkedések többletkiadásaira is, amit szintén egy új, úgynevezett felülről nyitott előirányzat tesz lehetővé 10 milliárd forintos összeggel. Idekapcsolódik, hogy az Országgyűlés döntött az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni fellépésről, vagyis a nemzetközi koalícióban történő magyar részvételről. A törvényjavaslat megteremti az ehhez szükséges forrásokat.
A magyar gazdaság hajtóereje és hosszú távú növekedésének kulcsa részben az iparban és a külkereskedelemben rejlik. Az Irinyi Jánosról elnevezett iparstratégiai tervben meghatározott irányelvek megvalósításával a kormány tovább erősíti a nemzeti ipart, épít az innováció erejére, segíti az új munkahelyek létrejöttét, továbbá támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességének növelését. Az Irinyi-terv elindításához a javaslat 2 milliárd forintos támogatást tartalmaz a már rendelkezésre álló európai uniós források mellett.
Tisztelt Ház! A kormány álláspontja szerint a saját otthon megléte a polgári berendezkedés egyik legfontosabb előfeltétele, ennek érdekében indította el minden idők legjelentősebb otthonteremtési programját.
(17.20)
Mint önök előtt is ismert, 2016. január 1-jétől a lakástámogatási rendszer jelentősen kibővült. A benyújtott törvénymódosítás tartalmazza a családok otthonteremtési kedvezménye programhoz kapcsolódó lakásépítési támogatások költségvetési fedezetének többletét. A program segítségével a három- vagy többgyermekes családok tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához, és emellett még tízmillió forintos állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt is igénybe vehetnek. Az új lakást építő vagy vásárló kétgyermekes családok esetében ugyancsak jelentősen emelkedett a támogatás mértéke.
Annak érdekében, hogy a támogatást minél többen igénybe tudják venni, a kisebb alapterületű használt lakások vásárlására felhasználható kedvezmény összege szintén emelkedett, valamint megszűnt számos korábbi korlátozó feltétel. Mindezek mellett kibővültek a használt lakások vásárlására vonatkozó támogatási formák is.
Itt kell megjegyezzem, hogy az érintett előirányzat, amelyre tehát jelentős többlet szerepel a módosításban, szintén felülről nyitott, vagyis nincs költségvetési korlátja annak, hogy minden jogosult hozzájusson a megítélt támogatáshoz.
Tisztelt Országgyűlés! A magyar tejágazat hosszú hónapok óta piaci nehézségekkel küzd. A szektor gazdasági nehézségeit a kormány érzékeli, és erre való tekintettel átfogó intézkedési tervet dolgozott ki. Ezen átfogó intézkedési terv része a 2017. évben érvényesítendő, január 1-jétől érvényesítendő tejáfacsökkentés 5 százalékos mértéke, valamint ezen átfogó intézkedési terv része a 2016. évi költségvetés módosítási javaslatában szereplő többletforrás biztosítása.
Az európai olimpiai bizottságok közgyűlése 2012-ben döntött arról, hogy a 2017-es európai ifjúsági olimpiai fesztivál házigazdája Magyarország lesz. A kiemelt sportesemény-sorozatot 2017 nyarán Győrben rendezik, ahol várhatóan ötven nemzet képviselteti magát. A Széchenyi István Egyetem vállalta az olimpiai falu megépítését, a rendelkezésre álló kollégiumi infrastruktúra bővítéséhez és felújításához pedig a kormány biztosítani kívánja a szükséges forrásokat.
Magyarország Kormánya kiemelten kezeli a határ menti területek és a határon átívelő kapcsolatok fejlesztésének témáját. A kelet-ukrajnai konfliktus és az annak nyomán Ukrajnában kialakult gazdasági nehézségek jelentősen gyengítették és egyre szűkítik a kárpátaljai magyarság boldogulásának feltételeit, ami felerősítette az elvándorlás folyamatát. A kárpátaljai magyarság szülőföldön maradásának és boldogulásának egyik legfontosabb feltétele, hogy ismét elinduljon a gazdasági fejlődés és munkahelyteremtés a régióban. Ennek érdekében a kormány kidolgozta a kárpátaljai gazdaságfejlesztési stratégiát. A mostani törvényjavaslattal lehetőség nyílik arra, hogy támogassuk az ebben megfogalmazott célok elérését.
Az országos közúthálózat burkolatállapotának javítása érdekében 69,3 milliárd forintos keretösszeget is elkülönít a módosítás. Ezt a hazai fő- és mellékúthálózat felújítására kívánja a kormány fordítani, amennyiben ezt a javaslatot az Országgyűlés elfogadja.
A fent említett módosítási javaslatok mellett több olyan kiadási tétel jelenik meg még az előterjesztésben, melyek az idei évben megvalósuló kulturális és sportrendezvények színvonalas megtartásához nyújtanak segítséget.
Végezetül a benyújtott törvénymódosítás az általános tartalék célját szolgáló rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatának 20 milliárd forintos, valamint a költségvetési egyenlegtartás szempontjából biztonsági célt szolgáló Országvédelmi Alap előirányzatának 10 milliárd forintos megemelését is tartalmazza. Így az év hátralévő részében felmerülő új intézkedésekre és az esetleges váratlan helyzetek kezelésére biztosított lesz a fedezet.
Tisztelt Országgyűlés! A hatályos törvényi előírásoknak megfelelően a kormány megküldte a központi költségvetésről szóló törvény módosítását tartalmazó tervezetet a Költségvetési Tanácsnak. A tanács véleményében kifejtette, hogy a költségvetés bevételi és kiadási előirányzatai módosításának hitelességére és végrehajthatóságára vonatkozóan nincsenek olyan alapvető ellenvetései, amelyek indokolnák az egyet nem értésüket.
A tanács a bevételi előirányzatok megemelését megalapozottnak tartja, valamint kiemeli, hogy a törvényjavaslatban szereplő előirányzat-változások azonos összegben növelik a központi költségvetés bevételi és kiadási főösszegét, vagyis nullszaldósak. Ezáltal az államháztartás pénzforgalmi hiánya és adóssága nem változik.
A tanács az államháztartás 2016. évi uniós módszertan szerinti 2 százalékos GDP-arányos hiánycélját a magasabb kiadásokkal együtt is teljesíthetőnek látja, továbbá megítélése szerint az államadósság-szabály szintén teljesül.
Tisztelt Ház! A költségvetés módosításával tehát a kormány számos terület számára javasol többletforrást biztosítani a hiány és az államadósság említett növelése nélkül. Mindezt hazánk gazdasági teljesítménye teszi lehetővé. Az elhangzottakra való tekintettel kérem önöket, hogy a 2016. évi költségvetési törvény módosítására beterjesztett javaslatot támogatni, majd későbbiekben elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me