SZABOLCS ATTILA,

Full text search

SZABOLCS ATTILA,
SZABOLCS ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársak! A 2016. évi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés már a 2015. évi tavaszi ülésszakon elfogadta, amely a kiszámíthatóságot és a stabilitást erősítette. Jelen törvénymódosítás ezt a stabilitást megőrzi, ugyanakkor választ ad az elfogadás óta felmerült igényekre, folyamatokra. A törvény módosításában szereplő kiadási és bevételi előirányzat-változások nullszaldósak, a pénzforgalmi hiányt nem érintik, valamint a változások egyenlegsemlegessége következtében az államadósságot sem növelik. A kiadási oldalon jelentkező többletek fedezetét a 2015. évi folyamatokból adódó magasabb adóbevételek, társaságiadó-, általános-forgalmiadó-, jövedékiadó-, illetékbevételek és a többi, valamint a kedvező folyamatok biztosítják.
A többletforrás növekedéséhez hozzájárultak az adófizetési morál javítása érdekében hozott kormányzati intézkedések, online pénztárgépek bekötése például, az EKÁER rendszer és a többi.
A 2016. évi költségvetési törvény módosításáról szóló törvényjavaslat az alábbi főbb módosításokat tartalmazza, és itt kénytelen vagyok - de örömmel teszem - hivatkozni államtitkár úrra, hiszen ezek a számok azt mutatják, hogy a magyar költségvetésben még sincs olyan nagy probléma, mint ahogy azt sokan állítják. Tehát, mint ahogy államtitkár úr is említette, 91,5 milliárd forintos többletforrás áll rendelkezésre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és szakképző centrumok 2016. évi költségvetési problémáinak megoldására.
Szintén államtitkár úr említette a Testnevelési Egyetem campusának felépítését 4 milliárd forint biztosításával. Szintén szó volt a „Modern városok” programjáról, ami nemcsak az érintett megyeszékhelyre vonatkozik, hanem a vonzáskörzetében lévő településekre is komoly hatással lehet és lesz. Erre 50 milliárd forintot biztosít a törvényjavaslat.
Államtitkár úr ugyancsak említette a tömeges bevándorlás okozta problémákat. Az új előirányzat a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra 1 milliárd forint, a terrorellenes intézkedésekre az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet ellen fellépő nemzetközi koalícióban történő magyar részvétel szintén támogatást kap a törvény elfogadása esetén.
Nagyon fontos, hogy a kormány erősíti a nemzeti ipart, és az Irinyi Jánosról elnevezett iparstratégiai terv 2 milliárd forintos támogatást kap elfogadás esetén.
Az államtitkár úr szintén említette a CSOK-ot, a családok otthonteremtési kedvezményét, amit itt már a mai napon is több ellenzéki képviselő kritizált. Azért minden nap azt lehet hallani, hogy többen és többen érdeklődnek, és nemcsak érdeklődnek, hanem csatlakoznak is ehhez a lehetőséghez.
(17.30)
Nagyon fontos, mivel a magyar közutak állapota azért nem a legjobb, hogy 69,3 milliárd forintot biztosítana a kormány az útfelújítási programra, tehát az utak, közutak burkolatállapotának javítására.
A Fővárosi Önkormányzat az elővárosi közlekedés likviditásának átmeneti biztosítására 6 milliárd forintot kapna.
Nagyon lényeges, hogy már korábban döntött a magyar kormány, hogy az adósságkonszolidációban nem részesülő valamennyi önkormányzat támogatást kap. Ezt az előre beígért támogatást, a fennmaradó összeget ezek az önkormányzatok már a 2016. évben megkapják, így az önkormányzatok számára több idő áll rendelkezésre a tervezett fejlesztések megvalósítására. Erre a célra 10 milliárd forintot tartalmaz a törvény.
Az államtitkár úr ugyancsak említette az európai ifjúsági olimpiai fesztivált, ami Győrben kerül megrendezésre.
A Fidesz-frakció, a Fidesz-KDNP-frakció - nyugodtan mondhatom így - aggodalommal figyeli a kelet-ukrajnai helyzetet, és nagy örömmel támogatjuk azt a segítséget, amit a magyar kormány az ott élők szülőföldjükön való megmaradásához ad, erre 2,2 milliárd forint van a törvénytervezetben.
Vannak nem tételesen meghatározott feladatok, például a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzata 20 milliárd forintos megemelésre kerülne; Országvédelmi Alap.
Nagyon fontos, hogy a kormány folyamatos egyeztetéseket folytat az egészségügyben dolgozók bérhelyzetéről az érdekképviseletekkel és szakmai szervezetekkel. Amennyiben ezeknek az egyeztetéseknek az eredményeként vagy a kormány döntése alapján egyéb célból az egészségügy számára többletforrásokra lesz szükség 2016-ban, az a költségvetési törvényben biztosított felhatalmazás alapján a gyógyító-megelőző ellátás jogcímcsoport egyes előirányzatainak megemelésével év közben biztosítható, nem kell külön a költségvetési törvényt módosítani.
Tisztelt Képviselőtársak! Mint ahogy az államtitkár úr kiemelte, a Költségvetési Tanács megállapította, hogy az előirányzat-változások azonos összegben növelik a kiadási és a bevételi főösszeget, tehát nullszaldósak, ezáltal az államháztartás pénzforgalmi hiánya és az adósság nem változik.
A fentiek alapján kérem, hogy a 2016. évi költségvetés módosítását a Fidesz-frakcióhoz hasonlóan támogassák. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me