BARTOS MÓNIKA

Full text search

BARTOS MÓNIKA
BARTOS MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Sok minden elhangzott az előttem szólóktól, államtitkár úrtól, a vezérszónokoktól és képviselőtársaimtól is. Ezeket nem szeretném megismételni, csak egy olyan szempontot szeretnék önök elé hozni, amiről nem volt szó, és ami talán fontos, hogy ezen megközelítésből is megnézzük az előttünk fekvő javaslatot.
Azt tudjuk, és sokszor elhangzott a Házban, de nem árt, ha felidézzük, hogy az elmúlt években is és ebben az évben is a nemzetközi közvélemény egyik kiemelkedő témája a fenntartható fejlődési célok rendszere és azok megvalósítása, és ez nem szól másról, mint arról, hogy élhető, emberhez méltó világot, mindennapokat teremtsünk saját magunk és az egész emberiség számára; egy olyan természeti környezetet, amely biztosítani tudja az életünkhöz nélkülözhetetlen feltételeket, a tiszta levegőt, a tiszta ivóvizet, az élelmiszer-termelésre alkalmas talajokat; egy olyan gazdaságot, amely az embereket szolgálja, és olyan egészséges, testben és lélekben kiegyensúlyozott társadalmat, amely saját magáért és a jövő generációért is felelősséget tud vállalni. Ez a hármas, a környezet, a gazdaság és a társadalom fenntarthatósága kéz a kézben jár, nem lehet őket elválasztani egymástól.
Azért hozom ezt most elő az adótörvények tárgyalásánál, mert az életünk egy keretrendszerben folyik. Olyan keretrendszerben, ami mindennapjainkat meghatározza, az egyénekét, a közösségekét és az egész társadalomét, és ezt a keretrendszert nagyrészt a törvények jelölik ki számunkra. És nem mindegy, hogy milyen törvények azok, amelyek kereteiben az életünket éljük, és hogy képesek-e ezek a törvények egészséges, testben és lélekben harmonikus társadalmakat, emberi közösségeket formálni.
És mi az, ami miatt egy ember, egy közösség testben és lélekben kiegyensúlyozott lehet? Képviselőtársaim sok mindent elmondtak. Fontos a család, fontos, hogy a gyermekeink biztonságát tudjuk és biztosnak tudjuk, de ugyanígy, ahogy elhangzott a létbiztonság és az egzisztencia megléte, és ez hétköznapi szóval a munkahelyet jelenti.
Azt gondolom, hogy az ipari forradalom utáni modern társadalmak egyik paradoxona, hogy amíg megteremti az emberek számára kényelmes életet, gépekkel szolgálja és szolgálja ki őket, addig egyre kevésbé tart igényt az emberi munkaerőre. Emiatt az emberek sokszor elveszítik a munkahelyüket, mert az emberi kézre nincs szükség, és ez valóban létbizonytalansághoz vezet, és egyáltalán nem segíti a fenntartható társadalmak létrejöttét és kialakulását. Sajnos ezek a folyamatok ma is zajlanak, és felelős döntésekre van szükség ahhoz, hogy ezt a folyamatot megállítsuk és tudjuk kezelni.
Valóban igaz az, ahogy elhangzott képviselőtársaimtól, hogy 2010 előtt hazánkban komoly problémát jelentett az élőmunka magas adóterhelése, és a 2010-ben hivatalba lépő polgári kormány tűzte ki azt céljául, hogy a foglalkoztatást bővítse és ezeket a terheket csökkentse. 2010-ben egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetéséről döntött, amely csökkentette a munkára rakódó terheket, ezáltal a munkabérre Magyarországon uniós összehasonlításban is rendkívül alacsony adókulcs vonatkozik.
Ezt az eredményt, amely évről évre javult és csökkent az adókulcs, 2017-ben is megtartja a kormány 15 százalékon, és ezenkívül 2017-ben 40 százalékkal emelkedik a munkába járásra adható adómentes költségtérítés mértéke. Elhangzott, hogy 15 forint/kilométerre emelkedik 9 forint/kilométerről. Azt gondolom, hogy ez igenis nagyon sok családnak jelent majd segítséget, hiszen nagyon sokan vállalnak, örömmel vállalnak utazást azért, hogy munkahelyük legyen, és a mindennapokban nyújt majd segítséget.
Azt is láthatjuk, és célja a kormánynak, hogy a jövedelmeket terhelő adókról a fogyasztási, forgalmi típusú, valamint különadó - környezetvédelmi és egészségvédelmi célú adók - felé tolja el az adórendszer súlypontját. Mindezekből úgy látom, hogy látszik, hogy egy vállalkozás- és munkavállaló-barát szemlélet uralkodik, és ennek célja az adó és az adminisztráció csökkentése.
Volt szó az áfáról és arról, hogy már korábban is több termék kedvezményes áfakulcs alá esett, és ezek köre azóta is és a következő évben is bővül. Ez azért jelentős, mert fontos a munkahely az egzisztencia szempontjából, de az is fontos, hogy a jövedelmünket hogyan és mire tudjuk elkölteni, és ha ez 2011 óta a különböző termékeknél folyamatosan megmutatkozik, és ennek a bővülése várható 2017-ben, ahogy képviselőtársam, Dunai Mónika is említette az előbb, a baromfihús, a tojás, a friss tej adója 5 százalékra esik, valamint 18 százalékra mérséklődik az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfája is. Ő is mondta és én is szeretném kiemelni, hogy ennek következtében évente 80-85 ezer forint marad a kétgyermekes családoknál.
Tudom, ellenzéki képviselőtársaim többet várnak, de azt gondolom, hogy egy úton vagyunk, és lépésről lépésre haladunk előre, és ahogy az előterjesztésből és képviselőtársaim hozzászólásából is látszott, minden évben újabb lépéseket tesz a kormány, hogy a közös célt, egy testben és lélekben egészséges társadalmat, közösséget ki tudjunk alakítani. Sosem mondtuk azt, hogy a munka végére értünk, de azt mondtuk, hogy ez a szemlélet uralkodik a kormány politikájában, és mindent megteszünk azért, hogy ezt a célt és mindannyiunk jólétét minél hamarabb elérjük. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Józsa István és Tukacs István tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me