BODÓ SÁNDOR

Full text search

BODÓ SÁNDOR
BODÓ SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Két mondat, ami gyakran elhangzik akár egy baráti, akár egy alkalmi beszélgetésen is, az adózással kapcsolatosan: adót fizetni senki sem szeret, illetve adóbevételek nélkül nem működik az állam.
Nyilvánvalóan mindig az aktuális személy állapotától függ, hogy melyiket érzi inkább magáénak. Amikor mondjuk, egy vállalkozó az adóbevallás időszakát éli, akkor lehet, hogy talán az elsőt, amikor pedig mondjuk, az állam gondoskodását, akkor pedig egyetért azzal, hogy adóbevételek nélkül mégsem működik az állam. Két nagyon távol álló vélemény ez, de tulajdonképpen, ha a dolgok mélyére nézünk, azt is mondhatjuk, hogy mind a kettő igaz. Az elmúlt évek adóintézkedését mégsem egy ilyen beszélgetős megítélés alapján kell meghatároznunk, hanem a tények, az intézkedések tükrében, és így egyértelműen mondhatjuk, hogy növekedésösztönző adórendszer jött létre.
A jellemzői magukért beszélnek, hiszen támogatja a családokat, támogatja a munkavállalást, segíti a vállalkozásokat, eredményesen harcol a feketegazdaság ellen. És persze ilyenkor fel lehet tenni a kérdést, hogy: ez már elég, már készen vagyunk? Nyilvánvalóan nem. A tendenciákat, a szándékot kell figyelni. És ha ezek közül a jellemzők közül akár csak egy-kettő lenne igaz, még az is tiszteletreméltó lenne, nemhogy így, rendszerben látva ezeket a tényeket. A 2017-es adótörvényekkel kapcsolatosan is elmondható, hogy illeszkednek a polgári értékrendbe, hiszen további adócsökkentésnek vagyunk szemtanúi; tovább csökken az adminisztráció, ami, azt is mondhatnám, hogy talán évtizedes, évszázados igény. Ezek mindenképpen előremutató döntések.
De nézzük a konkrét tényeket, amelyek ugyan már elhangzottak, de egy kicsit a mögöttes megvilágítást, a mögöttes szándékot, a választópolgári véleményeket is próbálom hozzáfűzni. A baromfihús, a tojás áfája 5 százalék lesz január 1-jétől. Elhangzott, de azt is látnunk kell, hogy ez nemcsak a fogyasztói oldal szempontjából fontos, hanem segíti az ágazatot is, ami szerintem egyáltalán nem bűn, sőt másrészt egészséges is. Az előző évben, amikor az adótörvényekről beszéltünk, természetes módon megfogalmazódott, hogy igen, rendben van a sertéshús, de a baromfi miért nem. Aztán most, mikor itt van a lehetőség, akkor ez az érv talán még nem is hangzott el.
És egy kicsit külön világ a friss tejjel kapcsolatos áfacsökkentés, ami reményeim szerint szintén 5 százalék lesz január 1-jétől. A Hajdú-Bihar megyei 5. számú választókerület, azt is mondhatom, hogy egyrészt egy mezőgazdasági potenciállal rendelkező, másrészt pedig egy jelentős turisztikai vonzerővel rendelkező körzet. A mezőgazdasági termelőkkel tárgyalva nagyon sokszor elhangzik az, ami lehet, hogy egy kicsit túlzó, lehet, hogy egy kicsit a napi életvitelükből adódik, a napi küzdelmeikből adódik, hogy Közép-Európában tejháború van.
Ebben a szituációban egészen biztos, hogy fontos és hasznos intézkedés a friss tej áfájának a csökkentése, de ezzel valószínűleg még nem oldódik meg minden probléma. Egyébként az, hogy a fogyasztási összetétel kapcsán a friss tej milyen mértékben van jelen, az egy jelenlegi állapot, és az áfa kedvező alakulásával én egészen biztos vagyok benne, hogy a friss tej fogyasztási arányának a százaléka egyébként növekedni fog.
Az internetszolgáltatás áfája is csökkenni fog, és ez megint egy olyan terület szerintem, amiben nagyon sok olyan választói vélemény jelenik meg, amit magunkévá kell tennünk. Az internetelérhetőség már régen nem csak a szórakozásról szól, bár az sem baj természetesen, hanem a munkavégzésről, a tanulásról, a kapcsolattartásról. Ezek mind-mind olyan dolgok, amelyeknek a finanszírozása, ha kedvezőbb, ha kevesebbe kerül, lehetővé teszi, hogy esetleg másra több jusson, tehát mindenképpen támogatandó.
Az előbb említettem, hogy a választókerületben jelentős turisztikai vonzerő van, és az éttermi szolgáltatások kapcsán már most, az előzetes tervek megfogalmazásakor is biztató visszajelzéseket kaptam, hiszen fontos az, hogy az éttermi szolgáltatásokat minél többen igénybe tudják venni, legyen kedvezőbb hozzáférési lehetőség. Ez nyilván a turisztikai szempontok szerint is lényeges, de szerintem a családok számára is fontos, hogy legyenek olyan alkalmak, amikor közösen el tudnak menni, és egy kedvezőbb feltételrendszer mellett tudják igénybe venni ezt a lehetőséget.
Az új építésű lakóingatlanok 5 százalékos áfája kapcsán itt technikai módosítások jelennek meg, de ez azért sokkal több attól, hogy simán csak technikai módosításnak lehessen nevezni. Itt az egyszerű bejelentést, illetve a hasznos alapterület kapcsán megfogalmazott pontosításokat emelném ki, hiszen a magyar embereknek van egy nagyon érdekes és számomra egyébként nagyon értékes viszonya a saját ingatlanjukhoz. Ez a magyar közmondások sorában is megjelenik: az én házam az én váram; aztán: elmennék, de a házam nem hagyhatom, a szülői házhoz való ragaszkodás. Tehát ezek mind-mind olyan társadalmi gyökerek, amelyek nagyon fontosak. Természetesen, amikor egy lakásvásárlásba, egy lakásépítésbe kezd bárki is, fontos, hogy minden paraméter a legutolsó részletig értelmezhető, tiszta és pontos legyen, hiszen olyan érzelmi töltetek szabadulnak fel, olyan anyagi-erkölcsi töltetek indulnak be, ami fontos, hogy előrevigyék a dolgot, és nem engedhetnek meg félreérthető vagy kétértelmű megfogalmazást.
A javaslat kapcsán örömmel látom, hogy az ellenőrzés továbbra is jelentős szerepet kap, és kell is hogy kapjon, hiszen az adótörvények és egyáltalán az adózás rendjének az elfogadása kapcsán nagyon fontos a szakmaiság, az igazságosság és emellett a tényleges ellenőrzési rend. A tételes áfanyilatkozatok kapcsán, a szereplők beazonosítása kapcsán nagyon fontos, pontos megfogalmazás kerül be a javaslatba. Én azzal is maximálisan egyetértek, hogy az adózói minősítéssel is törődnünk kell. Nagyon sokszor halljuk azt a véleményt, szintén a választóktól, hogy: én befizettem, de vajon más megteszi-e? Azt gondolom, hogy erre önök is tudnának példát mondani. Vannak ilyen vélemények. Nyilvánvaló, hogy a jó adósok, a kockázatos adósok besorolását ilyen szempontból el kell végezni, és ez szerintem, ahogy említettem is, mindenképpen az adózás rendjének az elfogadását erősítheti.
Elhangzott már, de mindenképpen fontos az EKÁER rendszerrel kapcsolatosan is a módosításokról szólni.
(11.40)
A találékonyság nagyon-nagyon jelen van a mai világunkban, finoman fogalmazva, és a túlterhelt járművek megjelenése, ezeknek a kis szállítóknak a megjelenése egy olyan dolog, ami talán az első javaslatokban, a korábbi javaslatokban nem jelent meg, nem fogalmazódott meg, de sokat közlekedve azért látom, hogy ezek a járműtípusok nagyon is jelen vannak, nagyon is túlterheltek sokszor, nagyon is közlekedési kockázatokat jelentenek, tehát mindenképpen ezzel is foglalkozni kell.
Jó néhány intézkedés van még a sorban: számlázó programok online adatszolgáltatása, automata berendezést érintő módosítás, adóhatósági ellenőrzések új fajtái, adószám törlésével kapcsolatos módosítás végrehajtási szabályainak változása. Tehát ezeket és az előzőeket is nyilván egy rendszerben látva én mindenképpen fontosnak érzem, hogy az intézkedéseket, ezt a javaslatot úgy tudjuk jellemezni, hogy az igazságosság, a szakszerűség, az elfogadottság irányába mutat, és szerintem ez a legeslegfontosabb. A legeslegfontosabb, hogy az állampolgárok érdekeinek megfelelő döntések szülessenek, és ezek szerintem ilyenek.
Mindenképpen javaslom az elfogadását, és önöket is erre biztatom. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me