DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Igazán gratulálok Bartos Mónikának a hozzászólásához, mert azokat a célokat, amelyeket felvázolt saját életeszményeként, kicsit talán kiterjesztve szélesebb körre, azzal mind egyet lehet érteni, és nagyon nemes célokat takar.
Hogy ne legyek ellentmondó ahhoz, amit mondott, egy olyan részét szeretném taglalni az előterjesztésnek, amely egy régi adósságot pótol, és az MSZP-frakció is nagyon fontosnak tartja, ez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra vonatkozó bérezési, jövedelmezési, szolgálati szabályok módosítása. Az előterjesztés a nagy…, NAV-törvény - majdnem nagy törvényt mondtam, de azért eléggé nagy a NAV-ról szóló törvény - módosításával bevezeti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyi állományának régóta várt új bérezési modelljét. Ezt most az önök új szóhasználatával élve életpályamodellnek mondják. Én ezt szívesebben mondanám előmeneteli rendszernek, mert az életpályáját nem biztos, hogy mindenki a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál akarja eltölteni, de azt a 10-15-20 évet, amit ott dolgozik, azt azért jó lenne egy átlátható előmeneteli rendszer, bérezési rendszer mentén, ha világos keretek között tudná teljesíteni. Valamiért beleszerettek ebbe az életpályamodellbe. Lehet, hogy valamelyik tanácsadójuk a Századvégnél jó pénzért lefordította angolból, biztos, hogy van ennek valami előzménye. Amit jelen esetben takar, az eléggé pozitív.
Tehát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajátos jogállású államigazgatási és rendvédelmi feladatokat is ellátó összevont intézmény, összevont állami szerv. Ennek megfelelően a személyi állomány köztisztviselőkből, ügykezelő munkavállalókból és hivatásos állományú fegyveres pénzügyőrökből áll. Az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség integrációjával 2011. január 1-jétől felálló új szervezet személyi állományára vonatkozó szabályokat folyamatosan próbálták egységesíteni az elmúlt öt évben, alapvetően a közszolgálati jogviszony alapulvételével.
Ezzel szemben az új bérezési modell, amit önök életpályamodellnek neveznek, ami egyaránt vonatkozni fog a kormánytisztviselőkre és a pénzügyőrökre, akik egy fegyveres szervezet tagjai, tehát a pénzügyőrökre is, az új, hivatásos életpályamodellen alapul, amit a 2015 áprilisában elfogadott - idézem a törvényhelyet - rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi törvénnyel, azaz a Hszt.-vel vezettek be. Akkor a pénzügyőrök ennek nem lettek a részesei, és ezt most igyekszik az előterjesztés korrigálni.
Az új életpályamodell egy alapjaiban új előmeneteli és illetményrendszer bevezetését jelenti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állománya számára. Ezen új rendszer legfőbb elemei világosabbá és kedvezőbbé teszik a dolgozók helyzetét; nem utolsósorban azt a bérelmaradást, ami előállt az elmúlt évek elhanyagolása miatt, pótolni fogja valamelyest. Jelentősen átalakulnak a besorolás és az előmenetel szabályai.
A törvényjavaslat biztosítja, hogy a továbbképzési követelmények teljesítése és megfelelő teljesítmény esetén a besorolási kategórián belül is folyamatos legyen az előmenetel. Ez a besorolási kategórián belüli fizetési fokozatokban történő előrelépést jelenti, tehát egy világos pályát jelöl ki az érintettek számára.
Az egyes munkakörök besorolását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője a munkakör tartalmának meghatározott módszertanon és eljárási rendben végrehajtott értékelése alapján a foglalkoztatási szabályzatban állapítja meg, tehát lesz egy ilyen foglalkoztatási szabályzat, legalábbis aktualizálva. A munkakör értékelése során a szolgálati és munkakör szervezeti szintjét is figyelembe kell venni a továbbiakban.
A pénzügyőrök esetében a besorolási kategóriákhoz meghatározott rendfokozatokat rendel a törvényjavaslat. Itt is volt egy anomália, hogy külön haladt a rendfokozat, és időről időre a vezényléstől függően változott a munkaköri beosztás. Tehát a jövőben a besorolási kategóriákhoz megfelelő rendfokozatok fognak tartozni, ilyet rendel a törvényjavaslat. A rendfokozat a betöltött beosztással együtt mozog. Ennek következtében sajnos az a kedvezőtlen eset is előállhat, hogy alacsonyabb beosztásba helyezés esetén a hivatásos állomány tagja alacsonyabb rendfokozatot fog viselni. Ez egy elég kellemetlen helyzet, viszont feloldja azt az anomáliát, hogy mondjuk, a beosztása alapján egy fiatal, alacsonyabb rendfokozattal rendelkező pénzügyőr felettese lehet az alá beosztott, a kora alapján magasabb rendfokozatú pénzügyőr tisztnek, tehát világosabbá teszi az alá-fölé rendeltségi kapcsolatokat, és alapvetően a beosztás szerinti megkülönböztetésnek, helynek megfelelően. Tehát én úgy gondolom, hogy ez alapvetően egy helyes változtatás.
Az illetmény az alábbi elemekből fog összeállni: alapilletmény, időpótlék és a közszolgálati pótlék. Az alapilletmény a fizetési fokozathoz tartozó illetményszorzó és az illetményalap szorzata, tehát egy világos, számítható érték. Az időpótlék a köz szolgálatában, azaz a kormányzati szolgálati, közszolgálati, hivatásos szolgálati, igazságügyi alkalmazotti, bírói, ügyészi, közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött tizedik évtől kezdődően járó és ötévente növekvő mértékű illetményelem. Tehát ez az úgynevezett időpótlék. A közszolgálati pótlék a kormánytisztviselőnek, illetve a pénzügyőrnek a jogviszony létesítésével vállalt többletkötelezettségek, illetve a pénzügyőrök tekintetében a hivatásos munkakörrel járó többlet-igény-bevétel és -terhelés ellentételezését kívánja szolgálni. Mértékét e törvény végrehajtási rendelete, illetve az illetményalap 50 százaléktól 650 százalék közötti mértékben állapítja meg. Tehát egy jelentős dotálási tartományt, eltérítési tartományt tesz lehetővé a közszolgálati pótlék.
Az új életpályamodell bevezetése egyúttal illetményfejlesztést is jelent már 2016. július 1-jétől kezdődően. Az új Hszt.-hez hasonlóan az új illetményrendszert csak fokozatosan vezetik be az alábbiak szerint. A nem vezető munkakört betöltő kormánytisztviselők és pénzügyőrök esetében az új illetménynek 2016. június 30-án hatályos díjazáshoz képest - tehát a megelőző nap - július 1-jétől legalább 15 százalék és legfeljebb 30 százalék illetményemelkedést kell biztosítania. Ha az új illetményrendszer alapján a kormánytisztviselő, illetve a pénzügyőr illetményének emelkedése nem érné el ezt a mértéket, akkor részére egyedi korrekciós díjat kell megállapítani.
A vezetői munkakörök esetében az illetményemelkedés mértéke legalább 10 százalék, de legfeljebb 15 százalék, tehát mérsékeltebb, visszafogottabb értékű. Az illetményemelés számításakor a havi illetményben állandó jelleggel megjelenő illetményelemeket - mint illetménykiegészítés, pótlékok, kiegészítő juttatás - figyelembe kell venni értelemszerűen.
A törvényjavaslat további részében szeretném kiemelni, hogy ez biztosítja a továbbképzési követelmények teljesítését, és megfelelő illetményemelkedést biztosít a továbbképzés teljesítése esetén.
(10.40)
Az MSZP hasonló szabályozási megoldásokon alapuló új hivatásos életpályát és a hasonló módszerekkel végrehajtott illetményemelkedést támogatta már 2015 áprilisában, az új Hszt. megszavazásakor is. Tehát ez az eleme az adótörvények előterjesztésének részünkről támogatható, néhány részlete lehetne ennél kidolgozottabb.
Összességében ugyanakkor a 2017-es adócsomagról elmondható, hogy amit önök hirdetnek, hogy mindenki léphet egyet előre, ez azért nagyon eltérő lépéseket jelent. Igazából azt jelenti, hogy a jövedéki adó területén egy amorf jövedékiadó-emelést jelent az üzemanyagokra vonatkozóan - amikor csökkenni kellene az árnak, akkor hirtelen növekedni fog az adó emelése miatt -, egy extrém áremelkedést fog jelenteni a cigaretta területén, ami a feketepiacot fogja vélhetően, sajnálatos módon előnyben részesíteni, tehát a jövedéki adó változása kifejezetten kedvezőtlen a fogyasztók számára. Önök hirdetik, hogy az áfacsökkentés milyen komoly hatásokkal bír, ezzel szemben a rászoruló rétegeknek valójában alig pár száz forintos árcsökkenést fog jelenteni. Tehát nem egy fogyasztói célt kívánnak ezzel szolgálni, hanem egyes ágazati problémákat, kifehérítési problémákat megoldani. Ugyanakkor a tehetőseknek, gazdagoknak több tízmilliárd forint kastélyfelújítási adókedvezményt adnak, ami egészen nonszensz, hogy 30 milliárd forintig lehet igénybe venni kastélyfelújítás esetén adókedvezményt.
Tehát mindezekre tekintettel az MSZP nem tudja az egész adótörvényt támogatni, ugyanakkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozóira vonatkozó részt üdvözli. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me