DR. MENGYI ROLAND,

Full text search

DR. MENGYI ROLAND,
DR. MENGYI ROLAND, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetés után a második legfontosabb gazdasági tárgyú jogszabályok, a 2017. évi adótörvények fekszenek előttünk. Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni annak jelentőségét, hogy az adótörvényeket a költségvetéssel együtt már ilyen korán tárgyalja az Országgyűlés. Ezt azért tehetjük meg, mert érezzük már annyira biztosnak és kiszámíthatónak a magyar gazdaság teljesítményét és az államháztartás működését, hogy megengedhessük magunknak az ilyen korai tervezést. Ezzel azt üzenjük a hazai és a nemzetközi gazdasági élet szereplőinek, hogy Magyarország a különféle bizonytalanságokkal övezett világunkban egy biztos pont, egy olyan hely, ahová érdemes befektetni, ahol lehet kiszámíthatóan tervezni.
Mielőtt rátérnék a 2017-es változtatásokra az adók területén, engedjék meg, hogy röviden összefoglaljam, hogy az elmúlt években milyen irányt követett az adópolitika, hogyan jutottunk el idáig.
(8.30)
2010 után a második Orbán-kormány a gazdasági lehetőségekhez mérten fokozatosan csökkentette a munkát terhelő adókat, majd később egyes forgalmi adókat is ott, ahol arra leginkább szükség volt. Emellett pedig a gyermekvállalást ösztönző, a családokat segítő adókedvezményeket vezetett be. 2010-ben egy olyan egykulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése mellett tettük le a voksunkat, amely csökkentette a munkára rakódó terheket. Az egykulcsos szja és a családi adókedvezmény eredményeképpen 2011-ben 460 milliárd, 2012-ben 475 milliárd, 2013-ban csaknem 540 milliárd, 2014-ben közel 600 milliárd, 2015-ben pedig mintegy 660 milliárd forint maradhatott a családoknál.
A korábbi szja-rendszer megváltoztatása, az egykulcsos szja-rendszer, először a 16 százalékos, majd 2016-ban a 15 százalékos szja-kulcs bevezetésének köszönhetően, hat év alatt mintegy 3600 milliárd forintot hagyott az adófizető polgároknál, a magyar családoknál. 2016-ra tovább csökkent a személyi jövedelemadó mértéke, 16-ról 15 százalékra, ezzel 4 millió embernek 120 milliárd forinttal több maradt az asztalán. Két átlagkereső esetén egy család éves jövedelme több mint 56 ezer, két minimálbért kereső esetén pedig több mint 25 ezer forinttal nőtt.
A magyar modell másik fontos sajátossága, hogy az állam nem az emberek megadóztatásával, hanem a bankokra, illetve a multinacionális vállalatokra kivetett különadókkal hozta rendbe az államháztartást. Büszkék vagyunk a családi adórendszerre, amelyet a hazánkat sújtó kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellensúlyozására is vezettünk be.
2016-tól 12 500 forintra nőtt a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezménye, majd az azt követő három évben összesen a duplájára növekszik. Az intézkedés hatására egy kétgyermekes család éves jövedelme akár 60 ezer forinttal is nőhet. Ne felejtsük el, hogy a családi adókedvezmény igénybevételével az elmúlt években mintegy 1,1 millió embernek csökkent az adója, ezen belül pedig több mint 300 ezer embernek egyáltalán nem kellett adót fizetnie.
2015-től a házasságkötési kedv növelése céljából elsőházasok kedvezménye címen 24 hónapon át havi 5 ezer forinttal csökkenthető a fizetendő adó.
Ugyan az adófilozófia a munkát terhelő adók csökkentésének kedvezett, ám ahogy a gazdaság a felelősségteljes államháztartási politika következtében egyre jobban teljesített, lehetőség nyílt a célzott áfacsökkentésekre is azokon a területeken, ahol célzottan, egyértelműen az alapvető élelmezési vagy szükségleti cikkek árának csökkentését eredményezhette a tehermérséklés. 2011-től 5 százalékos kedvezményes adókulcs alá tartozik a könyv, bármely más fizikai adathordozón reprodukált formája a könyveknek, például hangos könyvek, illetve az úgynevezett élőzenei szolgáltatások. 2012-től 18 százalékos kedvezményes adókulcs alá tartoznak a zenés rendezvények működésének biztosítását szolgáló, kizárólagos beléptetést biztosító szolgáltatások. 2013-tól 5 százalékos kedvezményes adókulcs alá kerültek egyes gyógyászati segédeszközök. 2014. január 1-jétől az élő és a félsertés esetében bevezetésre került az 5 százalékos áfakulcs, a pozitív tapasztalatokból kiindulva 2015. január 1-jén 27 százalékról 5 százalékra csökkent a köztes terméknek minősülő nagytestű állatok - szarvasmarha, juh, kecske - és a vágott testek értékesítésére alkalmazandó áfakulcs.
Rendkívüli jelentőségű döntés volt a lakásértékesítés áfakulcsának 27-ről 5 százalékra történő csökkentése 2016. január 1-jéről. Emellett a lakásépítések adó-visszatérítési támogatása lehetővé tette, hogy a magyar családok kedvezőbb áron juthassanak jó minőségű új otthonhoz.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek az intézkedések egyesével is, önmagukban is egytől egyig jelentősek, és minden ilyen lépés mögött óriási munka áll, de ne feledjük, hogy ez elsősorban nem a kormánynak vagy az Országgyűlésnek köszönhető, hanem a magyar polgárok, a magyar emberek közös érdeme.
Ugyanakkor érdemes ezzel szemben egy rossz emlékfoszlány erejéig felidézni, hogy 2002-2010 között, amíg a szocialisták kormányoztak, mi is jellemezte az adópolitikát. Már rögtön 2003-ban elkezdték, fölemelték a társasági adót. Majd 2005-ben ugyanígy folytatták, eltörölték, illetve csökkentették a többgyermekes családok adókedvezményét. Csökkentették a társaságiadókedvezményt is a hátrányos kistérségekben működő vállalkozásoknál, és hangsúlyozom, mindezt egy baloldali kormány tette. A normál áfakulcsot a 2006-os választások előtt 25-ről 20 százalékra csökkentették ugyan, ám a választásokat követően eltörölték a kedvezményes 15 százalékos áfakulcsot, így számos termék ezáltal 20 százalékos áfakulcs alá került, de már 2009-ben mindezt a normál áfakulcs további 5 százalékos növelésével fejelték meg.
Rövid emlékezetfrissítés után engedjék meg, hogy rátérjek a jövő évi adótörvényekben található egyes legfontosabb intézkedésekre.
A törvényjavaslat értelmében a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája 5 százalékra esik, valamint 18 százalékra mérséklődik az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfája, aminek következtében legalább 55 milliárd forinttal marad több jövőre az embereknél. Több mint 350 ezer kétgyermekes családnál a havi adókedvezmény újabb 5 ezer forinttal, 30 ezer forintra emelkedik, a kétgyermekes családoknál a tervezett áfacsökkentés és a személyijövedelemadó-kedvezmény növelése 80-85 ezer forintot hagyhat jövőre.
A magánszemélyek adótartozás esetén 200 ezer forintig automatikusan hathavi részletfizetést kaphatnak, csökken a végrehajtás elévülési ideje, ami az adóalanyok érdekeit szolgálja, hiszen amíg a NAV-nak négy éve van a végrehajtásra, a túlfizetést öt évig lehet visszaigényelni.
A munkaerő-mobilitás, amely rendkívül fontos hazánk gazdasága számára, a munkaerő-mobilitást ösztönöző intézkedéscsomaggal a vállalkozások és a munkavállalók összességében mintegy 9 milliárd forintot nyernek. Részben a gépkocsival történő munkába járás esetén az adómentes költségtérítés mértéke a mostani kilométerenkénti 9-ről 15 forintra emelkedik, részben pedig a munkásszállások kialakításának és fenntartásának kiadásai szintén kedvezményeket élveznek a társasági adóban.
A kis- és középvállalkozások körében 2017-től törlésre kerülnek a beruházásösztönző személyi-jö-ve-de-lemadó- és társaságiadó-kedvezmények értékhatárkorlátai. A változások a kisadózó vállalkozások tételes adóját választóknak is kedvezőek lesznek, hiszen jövőre nem kell a kisadózó vállalkozás bevételének tekinteni a megkapott támogatásokat. A kisvállalati adót választóknál jövőre egymilliárd forinttal maradhat több, ha a módosításokat elfogadja és támogatja a Ház. A KIVA az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig lehet majd választható.
A feketegazdaság elleni küzdelem jegyében jövőre a tételes áfanyilatkozat értékhatára egymillióról 100 ezer forintra csökken, az automata berendezéseket bekötik az adóhivatalhoz, az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer módosításával pedig kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautókkal szállító kereskedők.
Szeptember 1-jétől a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedékiadó-tartalmát a kőolaj világpiaci árához kötné a javaslat. Amennyiben ez többletbevételt jelentene, ezt a hazai közutak, elsősorban az alsóbbrendű utak felújítására fordítanánk.
A dohánytermékekre 2017-től adójegy helyett zár-jegy kerül, az e-cigaretta is bekerül a jövedéki termékek közé, és emelkedik a jövedéki adó mértéke is.
A magyar Google-adó biztosítja azt, hogy a hazánkban gazdasági tevékenységet végző világcégek sem mentesülhetnének a közteherfizetési, adófizetési kötelezettség alól. Az eszköz a reklámadó-köte-le-zett-ség teljesítésének kikényszerítésére szolgál. Így például 10 millió forintos, többször ismételhető, exponenciálisan növekvő bírsággal számolhat az a Magyarországon adózóként nem nyilvántartott reklámközzétevő, amely az adóhatóság felhívása ellenére nem tesz eleget bejelentkezési kötelmének.
Most pedig kérem, engedjék meg, hogy a jövő évi tervek közül elsőként az éttermi áfa csökkentését emeljem ki.
(8.40)
Jelentős eredmény és nagyon fontos kormányzati döntés az, hogy 2017 januárjától 18, majd egy évvel később 5 százalékra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban az étel és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalmára alkalmazandó áfakulcs.
A vendéglátóipar képviselői régóta szorgalmazzák ezt a lépést. Eddig a magyar gazdaság teljesítőképességét reálisan figyelembe véve ilyen adócsökkentést nem lehetett meglépni, most azonban jelentős lökést adhat az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő szektornak. Az intézkedés egyfelől lehetőséget teremtett a munkaerőhiány orvoslására, azaz arra, hogy a meglévő kollégákat béremeléssel megtartsák, és új, jól képzett dolgozókat szerződtethessenek. Az átlagos jövedelmek itt ugyanis mintegy 30 százalékkal maradnak el a nemzetgazdasági átlagtól. A könnyítés lehetőséget ad arra is, hogy az iparágban az épületeiket felújítsák, a műszaki állapotot javítsák, korszerűsítsék gépeiket, ezeket beszerezhessék, amelyek mind a vendégek korszerűbb, kényelmesebb és modernebb kiszolgálását is lehetővé teszik. Mindez lehetőséget ad arra is, hogy az ágazat számára kiírandó pályázatok önerejét is előteremtsék. Az áfacsökkentéssel az alapanyag-felhasználás is nőhet a vendéglátóhelyeken, azaz az intézkedés közvetve a mezőgazdaságban is éreztetheti majd forgalomnövelő hatását.
Másodikként szeretném kiemelni az évi 100 milliárd forintos nagyságrendű albérletpiacot, amelyre szintén jótékony és frissítő, fehérítő hatással lesz a javaslat. Az intézkedések a munkáltatók számára kedvezőek, mert ők társaságiadókedvezményt is kaphatnak, amennyiben támogatják a mobilizációt, vagyis az adott munkahelytől távol élő munkavállalóik lakhatását.
Szakértők szerint, ha a tervezett változások fokozzák majd a mobilizációt, akkor rövid és hosszabb távon egyaránt hatással lesz az albérletpiacra, élénkülést eredményezhet természetesen. A bérelt lakások piacának fehérítése mellett a távolabbi településeken lévő munkahelyválasztást is ösztönözheti az intézkedés.
A foglalkoztatás első két évében a minimálbér 40 százalékát fizetheti adómentesen a munkáltató lakhatási támogatásként, a következő két évben az igazolt bérleti díj negyedét, majd ötödik évben 15 százalékát adhatja. Ez pedig havi több tízezer forintos támogatást jelenthet minden egyes érintett munkavállaló számára.
A harmadik, amit szeretnék kiemelni, az az építési áfa 27-ről 5 százalékra történő csökkentése. Ez a csökkentés egyértelműen és határozottan kilendítheti az új lakások építésének piacát a holtpontról, és mindezt úgy, hogy az építési tevékenységre fehérítő hatást gyakorol.
A 2008-as szocialista válságot megelőző 20 évben az épített újlakás-szám évi 19 ezer és 55 ezer között ingadozott. A cél az lenne, hogy a mostani 8-9 ezer darabos szintről minél előbb elérje a 20 ezer darabos szintet az újlakás-építések száma.
Az alacsonyabb áfamérték hozzájárul az építési ágazat kifehérítéséhez. Amennyiben készül számla, sokkal inkább lesznek, sőt kötelező írásbeli szerződésekkel lefedett teljesítésekkel élni, ez segítené az építkezőket a garanciális igényeik érvényesítésében is. Így közvetve hozzájárulna a számonkérhetőséghez és az építési minőség növeléséhez is.
Tisztelt Ház! Hosszasan sorolhatnám még a családokat, a vállalkozásokat segítő lépéseket és azok pozitív hatását az előttünk fekvő adótörvényben. De összességében azt gondolom, hogy egy jól megalapozott adótörvénycsomag fekszik előttünk, és a gazdaság, az életszínvonal emelkedésére pozitívan ható folyamatok folytatódhatnak a 2017-es adótörvényekkel, így kérem ehhez támogató szavazatukat. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me