SZILÁGYI GYÖRGY,

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY,
SZILÁGYI GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Először egy reagálást engedjenek meg. Hargitai János azt mondta, hogy a műemlékek védelmét és rendbehozatalát szolgálja a kastélyok és más műemlékek felújítására igénybe vehető adókedvezmény. Csak az a kérdés, vajon a külföldi magyar emlékek megőrzése nem ennyire fontos-e önöknek, hiszen az elszakított országrészeken is nagyon sok műemlék található. Mégis, ha megnézzük azt a költségvetést, amit benyújtottak, akkor erre a véleményem szerint nagyon fontos kérdésre csak egy nagyon komoly, 15 milliós összeget bírtak beírni. Tehát a 30 milliárdos adókedvezménnyel szemben az egész elszakított területeken található emlékek megvédésére összesen 15 millió jut. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Tom Lantos Intézet 120 milliót kapott önöktől támogatásként, akkor ezt a dolgot még felháborítóbbnak érezzük, de ez csak egy reagálás volt.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Nemzetgazdasági Minisztérium által előkészített és a miniszter úr által beterjesztett törvényjavaslatot örömmel olvastam, mivel az abból tükröződő változtatások iránya ismerős volt számomra. Az áfacsökkentés, az adminisztrációs terhek csökkentése, az áfacsalások és visszaélések elleni hathatósabb fellépés már régóta szerepel a Jobbik Magyarországért Mozgalom programjában, örültem tehát annak, hogy a kormányzat végre meghallotta a józan ész hangját, és olyan változtatásokat kíván eszközölni az adórendszerben, ami valóban szolgálhatja a magyar emberek érdekeit, illetve élhetőbbé teszi hazánkat.
Sajnos azonban, az örömbe nem kis üröm is vegyült, különösen azért, mert a módosítások jelentős része olyan jellegű, ami már réges-régen megtehető lett volna. Gondoljunk csak a családi adókedvezményt igénybe vevőket jelenleg sújtó felesleges adminisztrációra, vagy arra az anomáliára, hogy a legkisebb adózó vállalkozások, a katások a támogatások után is adót fizettek. Sok hasonló felesleges és méltatlan rendelkezést igyekszik megváltoztatni jó irányba a törvényjavaslat, ami mindenképpen támogatandó törekvés.
Van azonban számos olyan mozzanata a javaslatnak, ami arra enged következtetni, hogy az anyag előkészítői a javaslat kidolgozása során nem tették magukévá az egyszerűsítési törekvéseket. Vegyünk néhány példát! A törvényjavaslat szerint az őstermelői nyilvántartások adattartalmát a jelenlegi törvényben meghatározott egyetlen adatról 22 adatra növelik. Ez a legnagyobb jóindulattal sem tekinthető az adminisztrációs terhek csökkentésének. Jelenleg a nyilvántartott adatok körét kormányrendelet szabályozza, most ez törvényben kerül szabályozásra. Ennek az okáról egyetlen szó sem esik az indoklásban; egy ilyen kérdéskört nem törvényi szinten kell szabályozni.
A másik az online pénztárgépek esete. Az online pénztárgépek és az online számlázás szintén nem a kkv-k érdekeit szolgálja. Bár nagyon hangzatos, hogy a gazdaság fehérítése érdekében ezekre az intézkedésekre szükség van, álláspontom szerint az online számlázás csak egy újabb lehetőség egy meglehetősen drága állami beruházásra, amit majd a haverok ellenőrizhetetlen és átláthatatlan közbeszerzésekkel vagy anélkül megnyernek és jóval a piaci ár felett leszállítanak. A széles körű adóelkerülés a leghatékonyabban felső szintű példamutatással szorítható vissza; persze, nem azzal a példával, hogy Andy Vajna kaszinóiban nem kell online pénztárgép, csak azért, mert ő Orbán Viktor barátja, a fodrásznak meg a taxisnak, aki nem a barátja, viszont kell. Ez egy eléggé furcsa ellentmondás egy olyan óriási forgalmat lebonyolító üzemben, mint a kaszinó, ahol akár még pénzmosás is létrejöhet; ott bezzeg nem kell online pénztárgép, önök erre nem gondolnak, hiába hívja fel az ellenzék erre folyamatosan az önök figyelmét.
A másik: a dohánytermékek területén várható brutális adóemelés csak a feketegazdaság erősítését fogja szolgálni. A korábbi évek dohánypiaci megrázkódtatásai világosan megmutatták, hogy ezen a piacon az ilyen típusú durva beavatkozások hasonló arányban növelik a termékek illegális forgalmát. Ez biztosan nem fogja szolgálni a gazdaság fehérítését, sőt, éppen az ellenkező hatást fogja kiváltani. Elmondtuk már akkor is, amikor a haverjaiknak adták a trafikokat, hogy nőni fog a feketegazdaság, de nem hittek nekünk. Most is szólunk, és látom, most sem hiszik el, pedig sajnos, higgyék el, igazunk lesz.
Az áfacsökkentéssel kapcsolatos javaslatok szintén kétséges megítélés alá esnek. A javaslat csökkenti néhány alapvető élelmiszer áfáját, ami dicséretes. De vajon miért nem csökkenti valamennyi alapvető élelmiszer áfáját egységesen egy olyan elfogadható szintre, ami valóban könnyítést jelent a végső fogyasztóknak, azaz a lakosságnak?
(9.30)
Feltétlenül támogatandó lépés, hogy újabb alapvető élelmiszerek kerülnek kedvezményes, 5 százalékos áfakörbe. A Jobbik azonban úgy véli, és ezt számos alkalommal szóvá is tettük, ennek megfelelő indítványaink is itt feküdtek a Ház asztalán, hogy Magyarországnak nem a szomszédjai után kellene loholni, hanem úttörő szerepet vállalva valamennyi alapvető élelmiszer áfakulcsát a lehető legkedvezményesebb, 5 százalékos körbe kellene sorolni. Ciki és nem cuki, hogy Románia a követendő példa. Keleti szomszédunk 9 százalékra csökkentette az alapvető élelmiszerek áfakulcsát, a normál kulcsot pedig 24-ről 20 százalékra vitte le. Eredmény? Az élelmiszerek értékesítésének volumene 28, a nem élelmiszerek értékesítése 16, de még az üzemanyag-kereskedelem is 10 százalékkal bővült. A kiskereskedelem összességében 19 százalékkal nőtt. Ugye, kedves fideszes képviselőtársaim, önök is szeretnének ilyen számokat hallani Magyarországra vonatkozóan? Mert mi, jobbikosok nagyon szeretnénk.
Itt kell megemlítenünk, hogy a Fidesz-kormány áfacsökkentő javaslata mindössze a fogyasztói kosár 6-7 százalékát érinti, ami a nullánál több, ugyanakkor a csökkentés mértéke még akkorára sem rúg, mint ha a normál adókulcsot csökkentenénk egyetlen százalékkal. Meg kell még említeni, hogy az élelmiszerek és mezőgazdasági termékek körében tapasztalható piaci zavarok szinte minden esetben összefüggésbe voltak hozhatóak az importból származó termékek okozta dömpinggel. Legyen szó étolajról, tojásról, tejről vagy cukorról. Ezeket a kétes legalitású importtételeket áfa megfizetése nélkül értékesítették. Ezzel téve szert jogosultatlan haszonra, és ezzel téve tönkre a hazai termelőket, illetve a becsületes forgalmazókat.
Ezek ellen a jelenségek ellen az áfacsökkentés csak egyetlen eszköz, bár kétségtelenül fontos eszköz. Az ipari méretű áfacsalásokat csak a következetes és szigorú ellenőrzés tudja felderíteni, és csak ezen ellenőrzések alapján megállapított, elkerülhetetlen büntetések tudják megállítani. Szigorúan be kell tartatni a törvényeket, fel kellene deríteni ezeket az ügyeket, és nagyon súlyos büntetéseket kellene kiszabni. Ezek nem működnek jelenleg Magyarországon. Jelenleg sem az ellenőrzések gyakorisága, sem pedig az alkalmazott jogkövetkezmények szigorúsága nem jelent elég visszatartó erőt a tisztességtelen úton járók számára.
A jelenlegi következmények nélküliség megszüntetése volna az elsődleges feladat. Ha mindenki számára nyilvánvaló volna, hogy az ellenőrzések nem elkerülhetőek, és az ellenőrzéseket olyan szakemberek folytatják le, akik értik a dolgukat, akkor bizony mindenki meggondolná kétszer is, hogy próbálkozzon-e bármiféle illegális megoldással. Sajnos azonban a NAV személyi állományának romlása, a régi szakemberek elüldözése alapvetően kizárja az általam felvázolt, idealizált állapotot.
És akkor lássuk, hogy mi az, amivel a Fidesz-kormány megrövidíti a magyar családokat, bárhogy is azt mondják, hogy nem. Ugye, a jövedéki adó nagyon fontos kérdés lesz. Tudom, hogy a következő napirendi pont is erről fog szólni. Az idei évben 952 milliárd forint bevétel szerepel a költségvetésben ebből az adónemből. A jövő évi büdzsé azonban 1030 milliárddal számol. A növekmény, amit természetesen a magyar adófizetőknek, végső soron pedig a családoknak kell állni, több mint 77 milliárd forint. Vagy mondjuk inkább így, csecsemőtől aggastyánig mindenkinek 7700 többletterhet kell vállalnia. Ez egy négytagú családra jövőre 30 ezer többletterhet ró.
Ez egy nagyon fontos kérdés, de nézzük meg, hogy miből is fog összejönni ez a többletteher. A cigaretta tételes adója több mint 6 százalékkal, forgalommal arányos adója csaknem 9 százalékkal emelkedik, szintén csaknem 9 százalékkal növekedik a vágott dohány jövedéki adója. De nem tudunk kiigazodni az üzemanyag jövedékiadó-emelésének javaslatán sem. Az indítvány 74. §-a egyben tartalmaz egy A- és B-verziót. Nyilvánvalóan egyszerre mindkettő nem fogadható el, vélhetően a szokásos kapkodás miatt egy kodifikációs hiba történhetett. Így nem tudjuk sem mi, sem a közvélemény, hogy az emelés mikor következik be. Amikor a kőolaj világpiaci ára 40 vagy 50 dollár alá esik? Nagyon nem mindegy, hiszen például tegnap este 47 dollár körül volt a Brent nyersolaj ára. Így az A-változat esetén máris fennállnak a fideszes adóemelés feltételei, ami azt jelenti, hogy a benzin adója literenként 5, a fűtőolaj és a dízel adója literenként 10 forinttal emelkedik.
Kedves fideszes Képviselőtársaim! Ugye, azzal tisztában vannak, hogy azokat a termékeket, amelyeknek áfacsökkentését önök hangos szóval hirdetik, el is kell szállítani a termelőtől az üzletig. Vajon a jövedéki adó a termékszállítási költségekben nem fog megjelenni? Dehogynem! Sajnos azt kell mondjam, amit felszólalásom elején is mondtam, amit önök egyik kezükkel adnak, azt a másikkal elveszik. Sajnos fennáll annak a veszélye, hogy a jövedékiadó-emelés következtében fellépő negatív hatás teljes egészében elviszi az áfacsökkentés okozta kedvező hatást. Így az áfa csökkentése után a magyar családok nemhogy árcsökkenést nem tapasztalnak, de még akár áremelkedést is hozhat egy kedvezőtlen olajár. Se tánc, se árcsökkentés.
Aztán itt van az internetáfa kérdése. Az internetáfa csökkentése ismét egy jó irányba tett, ugyanakkor bátortalan lépés. Először is, most még érvényes a 2006/112/EK uniós irányelv, az úgynevezett HÉA irányelv, amely taxatíve megszabja, mely termékek és szolgáltatások sorolhatók kedvezményes áfakörbe. Az internetszolgáltatás egyelőre nem tartozik ide. Tudjuk, sajtóhírek már szóltak arról, hogy az új, készülő irányelv értelmében az uniós tagállamok nagyobb szabadságot kapnának a kedvezményes kulcs alkalmazására.
Elhisszük azt is, hogy a Fidesz-kormány rendelkezik olyan nem nyilvános, hogy azt ne mondjam, bennfentes információkkal… Apropó! Ha már bennfentes információkról beszélünk, szeretném felhívni képviselőtársaim, kormánypárti és más képviselőtársaim figyelmét, hogy még mindig nem nyilatkoztak, hogy a Quaestor-ügyben volt-e birtokukban ilyen bennfentes információ, és vettek-e esetleg ki pénzt a Quaestor bedőlése előtt.
De visszatérve ezekre a bennfentes információkra, amelyek alapján meglépi az internet kedvezményes áfakörbe sorolását, ezt értjük. Mi azonban azt mondjuk, ha lúd, akkor legyen kövér. A Jobbik az internet áfáját nem 18, hanem 5 százalékra csökkentené. Lázár János miniszter úr szerint a 18 százalékra csökkentés 13-15 milliárd forint bevételkiesést okoz. Szakembereink kiszámolták, az 5 százalékra csökkentés további 19-22 milliárd forintba kerülne. Ez épp annyi, mint amennyit a Fidesz Rogán Antal propagandaminisztériumának szán. Ezért Novák Előd képviselőtársam azt kezdeményezte, hogy az internetszolgáltatás áfakulcsa legyen 5 százalék, és a költségvetési egyensúly megtartása céljából a teljesen felesleges propagandaminisztériumot szüntessük meg. Nincs szükség a fideszes önfényezésre, viszont égető szükség van az internethasználók körének további bővítésére.
Aztán szó van itt, elhangzott a reklámadó, az úgynevezett Google-adó kérdése is. Azért megkérdezném önöket, hogy fogják ezt kivitelezni. Hogy fogják azt elérni majd, hogy a Google vagy akár a Facebook önöknek bármit is fizessen? Csak a tapasztalatok alapján kérdezem ezt, hiszen több éve érvényben van az online kaszinókat érintő törvény. Hány nagy, a piacvezető elitbe tartozó cég fizetett eddig önöknek? Hány ilyen nagyobb céggel tudtak eddig szerződést kötni vagy kötött szerződést a magyar állammal, és hány ilyen nagy céget sikerült önöknek blokkolni? Mert véleményem szerint egyet sem.
A törvényjavaslat legérdekesebb, mondhatni, innovatív újítása a műemlékek felújításával kapcsolatos adókedvezmények rendszerének bevezetése. A javaslat szerint 31 milliárd forintig a felújítás költsége levonható a társaságiadó-alapból. Ez olyan hatalmas összeg, amivel nemcsak hogy nagyon kevesen tudnak majd élni, a potenciális igénybe vevők vélhetően olyan nagyvállalatok lesznek, amelyektől nagyobb társadalmi felelősségvállalást várhatunk el. Felmerül azonban a gyanú, hogy az ilyen nagyvállalatok általában multinacionális vállalatok, amelyek a tulajdonosi struktúrájuk révén már kialakították saját adóoptimalizáló mechanizmusukat. Tehát nem valószínű, hogy nagy számban fognak élni ezzel a lehetőséggel. Vajon kiket szolgálhat tehát ez az intézkedés? Sajnos, itt is arra kell gondoljunk, hogy azon hazai csodavállalkozásoknak akarnak megint kedvező lehetőséget biztosítani, akik állami megrendeléseken, a semmiből üstökösként felröppenve tesznek szert mesés árbevételre és korábban nem látott profitra. Ezek azok a vállalkozások, amelyek a jelenlegi kormányzat kegyeltjei, azok az oligarchák, akik a piaci versenyben korábban érvényesülni nem tudtak, de miniszterelnöki segédlettel, valós verseny nélkül látványosan sokszorozták meg vagyonukat.
(9.40)
Ők azok, akik most már kastélyokat tudnak vásárolni. Ők azok, akik akár egy nagy terjedelmű birtokot tudnak a félszemű kuvasznak, Nárcisz kutyának a rendelkezésére bocsátani. (Derültség a Jobbik padsoraiból.) Ők azok, akik ebben az adókedvezményben majd nagyon fontos szerepet fognak játszani.
Az előttünk fekvő adótörvénycsomagot úgy lehetne jellemezni, hogy a Fidesz az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Előbbit a propagandaminisztériumával nagyhangúan reklámozza, utóbbit pedig igyekszik elhallgatni, médiafölényével visszaélve szőnyeg alá söpörni, mint minden fideszes botrányt. Ne legyünk igazságtalanok, a csomag tartalmaz bátortalan, de jó irányba elmozduló lépéseket, amelyek jó lépések a magyar családok életének könnyítése felé. Igazán kár, hogy amit a kormányzat meglépne jobb lábbal, elgáncsolja ballal.
Tehát a jövő évi adócsomagban vannak ugyan jó szándékú lépések, azonban hatévnyi kormányzás után a magyar társadalom ennél többre vágyik, és joggal. Az eltitkolni szándékozott adóemelések teljességgel elfogadhatatlanok; a támogatható lépéseket pedig keveselljük.
Összességében megállapítható, hogy a sok apró módosítás alapvetően nem változtatja meg az adórendszer logikáját. A kedvezmények kismértékű kiterjesztése, a részletszabályok további részletezése nem abba az irányba hat, hogy átlátható és betartható adórendszerünk legyen. Egyszer egy bölcs politikus azt mondta, hogy az adórendszernek olyan egyszerűnek kell lennie, hogy a személyijövedelemadó-bevallás egy söralátéten elférjen. Nos, ugyanezen bölcs politikus azt is mondta, hogy a tetteit figyeljük, ne a szavait, a tettei alapján ítéljük meg. Sajnos, a tettek nem azt mutatják, hogy őszintén törekedne a szavai betartására. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me