TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt országgyűlési Képviselő Hölgyek és Urak! A kormány május 3-án nyújtotta be az Országgyűléshez az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.
Ez az önök előtt lévő, egyben a 2017. évi költségvetés megalapozását is szolgáló család- és vállalkozásbarát adócsomag négy fő alappilléren nyugszik. Egyrészt adócsökkentést hoz, másrészt csökkenti az adminisztratív terheket, harmadrészt támogatja a vállalkozásokat, és nem utolsósorban fehéríti a gazdaságot.
Ezzel a könnyítések sorát tartalmazó adócsomaggal a 2010-ben megkezdett munkát folytatjuk. Azt a kiépített növekedésösztönző adórendszert erősítjük, amely már évek óta a családok boldogulását segíti; szerepet vállal a munkahelyek megőrzésében és -teremtésében; mérsékli a kis- és középvállalkozások adóterheit; ösztönzi a vállalkozások fejlődését; javítja a beruházási kedvet.
Emellett folytatjuk azon nemzetközi szinten is elismert újszerű megoldások sorát, amelyeket a feketegazdaság elleni küzdelem érdekében hoztunk. Ennek eredményeként hazánkban látványosan javult az adóbeszedés hatékonysága, és kiugróan növekedtek az adóbevételek. Egyúttal erősítjük a kiszámíthatóságot; fenntartjuk az elmúlt évek alatt visszaszerzett hitelességünket; megszolgáljuk valamennyi család, munkavállaló, vállalkozó, befektető és beruházó bizalmát. Tesszük ezt a következetes adópolitikával, az egymást támogató és egymásra épülő döntésekkel, intézkedésekkel.
Tisztelt Ház! Jövőre is folytatódik az adócsökkentésre irányuló munka. Jelen javaslat több ponton farag a közterheken, tízmilliárdokat hagyva a lakosság zsebében. A baromfihús, a tojás és a friss tej általános forgalmi adója 5 százalékra mérséklődik, amivel a baromfihús esetében 18-20 milliárd forintról, a tojás esetében 10-11 milliárd forintról, a friss tej esetében pedig 4-5 milliárd forintról, együttesen tehát nagyjából 35 milliárd forintról mond le jövőre az állam, az állami költségvetés az emberek javára.
Az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfájának 18 százalékra mérséklése pedig az internet esetében 12-13 milliárd forint, az éttermi étkezés esetében 8-9 milliárd forint, együttesen tehát körülbelül 20 milliárd forint kedvezményt jelent az emberek számára. Ez egy nyugdíjas házaspár esetében 15-20 ezer forintot, egy nagycsalád esetében 30-35 ezer forintot, egy kétgyermekes család esetében pedig, a személyijövedelemadókedvezményt is beleszámolva 80-85 ezer forintot jelent évente, csak ezen adótörvényi változások következtében.
Tisztelt Országgyűlés! Második alappillérünk az adminisztrációcsökkentés. Ennek keretében többek között automatikus, pótlékmentes részletfizetést kívánunk biztosítani több mint félmillió magánszemélynek. Az egyszerűsítésnek köszönhetően nem kell fizetéskönnyítési adatlapot töltögetni. Elég egy egyszerű kérelem, amelyet akár az ügyfélszolgálaton szóban is meg lehet tenni. Az egyszerűsítés a legfeljebb 200 ezer forinttal tartozó, nem áfaalany magánszemélyek részére biztosít maximum hathavi pótlékmentes részletet.
Az adócsomag a családok adminisztrációs terheit is csökkenti. Így például a családi kedvezményt érvényesítő magánszemélynek a kedvezmény érvényesítésére vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot nem kell a másik jogosult házastárs vagy szülő munkáltatójának is bemutatni, majd aláíratni és lepecsételtetni.
Tisztelt Országgyűlés! Az adócsomag harmadik pillére, hogy vállalkozási formától és mérettől függetlenül minden gazdálkodónak könnyítést biztosítsunk. Az egyik leghangsúlyosabb vállalkozásbarát elem, a munkaerő-mobilitás elősegítése érdekében kidolgozott intézkedéssorozat készült. A foglalkoztatás elősegítése érdekében kulcskérdés, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel oldjuk a hazai társadalmi röghöz kötöttséget, támogassuk a munkaerő mozgását, mobilitását.
(8.10)
A nagyobb városokban szinte teljes a foglalkoztatottság, a kevésbé fejlett térségekben azonban még mutatkozik elmaradás, amelynek kezelésére több adópolitikai eszközt is életre hívunk a jelen adótörvényjavaslattal. Így a munkába járás adómentes költségtérítése 9 forint/kilométerről 15 forint/kilométerre emelkedik. A munkáltató által adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás mellett a társasági adóban is kedvezményes megítélés alá esnek a munkásszállás kialakításának és fenntartásának a kiadásai. Kiemelném továbbá az egyéni vállalkozók, valamint a kis- és középvállalkozások beruházását ösztönző személyijövedelemadó- és társasá-giadó-kedvezmények módosítását, amelynek eredményeképpen 2017-től megszűnnek a kedvezmények érvényesítésére vonatkozó értékhatárbeli korlátok.
Tisztelt Ház! A katások sem maradnak ki a kedvező változásokból, hiszen jövőre nem kell a kisadózó vállalkozás bevételének tekinteni a költség fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásokat. Eddig ugyanis 6 millió forintos bevételi értékhatár felett ez pótlólagos adófizetési kötelezettséget eredményezett számukra.
A kivások is jobban járnak jövőre. A módosítással egymilliárd forinttal marad több náluk. A szabályok lényeges egyszerűsítése miatt az adókötelezettség a korábbinál kiszámíthatóbb és kedvezőbb lesz, ezért a vállalkozások még többen fognak élni ezzel, és választják ezt az egyszerűsített adózási módot. Az alkalmazotti létszám feltételeinek is több cég tud megfelelni a jövőben, hiszen a kiva az eddigi 25 fő helyett a jövőben az 50 fő foglalkoztatottig lesz választható.
Vonzóvá tesszük a hazai adórendszert a K+F központok Magyarországra telepítése és itt tartása érdekében. Azon cégek, amelyek jelentős számú kutatót alkalmaznak, és elsősorban vagy kizárólag K+F tevékenységet folytatnak Magyarországon, jellemzően alacsony nyereséggel működnek, így nem tudják kihasználni a társasági adóban nyújtott K+F kedvezményrendszert. E cégek számára lehetővé tesszük, hogy a társasági adóban fel nem használt K+F kedvezményük legfeljebb 50 százalékával csökkenthessék az általuk foglalkoztatott kutatók után fizetendő szociális hozzájárulási adót. Ezért cserébe azt várjuk el tőlük, hogy segítsék a naprakész tudás megszerzését a fiatal szakembereink számára azzal, hogy gyakorlati helyet biztosítanak a magyar felsőoktatási intézmények hallgatóinak.
Csökkentjük a bankadót, egyúttal megszüntetjük a hitelintézeti járadékot is, amivel összesen 25 milliárd forinttal csökken a hitelintézeti szektor adóterhelése. Ezt annak érdekében tesszük, hogy ezen pénzügyi intézmények erősíteni tudják hitelezési aktivitásukat, és ezzel erősítsék a magyar gazdaságot, növeljék a magyar vállalkozások a finanszírozási képességüket.
Segítjük továbbá a tőzsdére lépést. Hamarabb kaphatnak megbízható adózói minősítést azok a részvénytársaságok, amelyek tőzsdére lépnek. Általános esetben három év problémamentes működés után kaphatnak a vállalkozások megbízható adózói minősítést a NAV-tól, amely különféle előnyöket biztosít számukra az adóeljárás során. A tőzsdére bevezetett, nyilvánosan működő részvénytársaságok azonban, amennyiben adójogi jogsértést nem követnek el, akár már a működésük első évében is megkaphatják e minősítést. Sőt, e cégek hamarabb kapják meg a visszajáró áfa összegét, és 2017. január 1-jétől az általános 45 nap helyett 30 napon belül, 2018. január 1-jétől pedig még kedvezőbben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök előtt lévő törvényjavaslat újra életre kelti a Karrier Híd-kedvezményt. A kedvezmény rendkívül kedvező és egyszerű. A lényege: egy évig a szociális hozzájárulási adó felét kell csak fizetni annak a munkáltatónak, aki közszférából érkezett munkavállalót foglalkoztat. Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztató 12 hónapon keresztül 13,5 százalékos kedvezményt érvényesíthet az általa fizetendő szociális hozzájárulási adóból. A kedvezményt a közszférából, például a közalkalmazott, kormányzati szolgálati jogviszonyú, katonai jogviszonyú elbocsátottak után lehet igénybe venni.
Kibővítjük továbbá a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményeit is. Egyrészt a tartósan állást kereső személyek után érvényesíthető adókedvezmény alkalmazásában a tartósan álláskereső személyekre irányadó időtartam számítása során, amely szerint 275 napon belül legalább 183 napig álláskeresőként kell hogy nyilvántartott legyen a munkavállaló, a kedvezmény igénybevételéhez a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartamát az eddigi szigorúbb szabályozással ellentétben a jövőben figyelembe lehet majd venni. Másrészt a pályakezdő 25 év alatti munkavállaló után is érvényesíthető adókedvezmény, a jövőben tehát ez is lehetővé válik.
Egyéb kedvezményeket is tartalmaz a terjedelmes törvényjavaslat; ezek közül kettőt szeretnék kiemelni. A társasági adóban a műemlék épületek felújításához kapcsolódó kedvezményrendszer majd’ egymilliárd forintot fog a felújításban részt vevő vállalkozásoknál, cégeknél hagyni. A munkahelyi bölcsőde üzemeltetésével kapcsolatosan elszámolt költségeket elismert költségnek minősíti a javaslat a társasági adó rendszerében, amellyel várhatóan egymilliárd forinttal maradhat több azoknál a vállalkozásoknál, amelyek segítik a munkavállalók gyermekeinek bölcsődei ellátását.
Tisztelt Országgyűlés! A feketegazdaság elleni küzdelemben nyolc év lemaradását kellett rövid úton ledolgozni, és az adatok szerint ez sikerült. Az online pénztárgépek és az EKÁER sikerét a tisztességes kereskedők elismerése és más országok érdeklődése is bizonyítja.
A siker a költségvetés bevételi oldalán is számszerűsíthető: 2014-ben 180-190 milliárd forintot hozott az Államkincstárnak, és a szisztéma tavaly is további mintegy 60-90 milliárdos többletet garantált az előző évhez képest.
A gazdaságfehérítés adócsomagja új eszközöket ad a NAV kezébe, hogy a költségvetési bevételek és a tisztességes adózók védelmében még hatékonyabban tudjon fellépni a csalárd adózókkal szemben. Az online pénztárgép és az EKÁER után jön az online számlázás, amely elsősorban a láncolatos áfacsalók-kal szemben lesz hatékony eszköz. A cél az, hogy a számlázó programokkal kiállított számlák esetében is valós időben álljon rendelkezésre információ, hasonlóan az adóhatósághoz már bekötött pénztárgépekhez.
(8.20)
Ez nagymértékben megnöveli az ellenőrzések célzottságát, ezáltal a hatékonyságát is. Ha a felállított új rendszereknek köszönhetően az adóhivatal már a csalás fázisában felderíti az adókülönbözetet, akkor ez újabb tízmilliárdokban mérhető bevételnövekedést jelenthet a költségvetésnek.
A feketegazdaság elleni küzdelemben a NAV munkáját 2017-től számos további intézkedés segíti. Így például jövőre a tételes áfanyilatkozat értékhatára 1 millió forintról 100 ezer forintra csökken, és az EKÁER módosításával is kiszűrhetővé válnak azok a túlpakolt kisteherautók, amelyeket csalárd módon utaztatnak adómentes árukkal az országban, hiszen ezeket nem kellett eddig az EKÁER rendszerben bejelenteni, a jövőben ezeket is be kell jelenteni. A reklámadó biztosítja azt, hogy hazánkban a gazdasági tevékenységet végző világcégek se mentesülhessenek a közteherfizetési kötelezettség alól. Nagyobb szigort teremtünk a reklámadó-kötelezettség teljesítésének kikényszerítése érdekében, így jövőre új fokozatba léphet a magyar Google-adó, azaz a reklámadó. A módosítás történelmi lehetőségként biztosítja, hogy a hazánkban reklámtevékenységet végző, a teljes reklámporta legalább negyedét kitevő internetes reklámokból jórészt kihasító világcégek kivegyék a részüket a magyar közteherfizetési kötelezettségből. Így például 10 millió forintos, többször ismételhető, exponenciálisan növekvő bírsággal számolhat az a Magyarországon adózóként nem nyilvántartott reklámközzétevő, amely az adóhatósági felhívás ellenére sem tesz eleget bejelentési kötelezettségének. Szigorodnak a kapcsolt vállalkozások adóalap-megállapításának szabályai is, az immateriális jószágok adóalap-kedvezményei pedig igazodnak a nemzetközi elvárásokhoz.
Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt lévő javaslat egyik célja, hogy eleget tegyen Magyarország európai uniós tagságából eredő jogharmonizációs kötelezettségének. Az Európai Unió 2014-ben fogadott el egy irányelv-módosítást, amellyel fokozni kívánja bizonyos nagyvállalatok átláthatóságát oly módon, hogy közben elkerüli azok adminisztratív terheinek indokolatlan növelését. Az irányelv-módosítás célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsen, és növelje a vállalkozások sokszínűségét. Mindezen törekvések Magyarország számára is követendők. A javaslat előkészítése során tapasztalt nagyfokú érdeklődés rámutatott arra, hogy a nem pénzügyi információk közzététele ma Magyarországon is igen fontos szereppel bírhat. Az irányelv átültetéseként a javaslat többlet közzétételi kötelezettséget állapít meg a nagyméretű, közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók számára a környezetvédelemmel, a szociális és foglalkoztatási kérdésekkel, az emberi jogok tiszteletben tartásával és a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos nem pénzügyi információk tekintetében.
Tisztelt Ház! A javaslat abban a szellemben született meg, hogy az uniós előírásoknál a hazai szabályok ne legyenek szigorúbbak. A magyar kormánynak nem célja, hogy felesleges adminisztrációs terheket rójon a vállalkozásokra, ezért csupán az uniós szabályok által kötelezően közzéteendő információk bemutatását írja elő a vállalkozások számára. Hangsúlyozom továbbá, hogy a többlet közzétételi szabályok Magyarországon csak a legnagyobb méretű vállalkozásokat fogják érinteni a 2017. évtől.
Tisztelt Képviselők! A jövedéki adózást érintően két intézkedés említendő. Egyrészt 2016. szeptember 1-jétől megvalósul a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedékiadó-mértékének a kőolaj világpiaci árához kötése. Az intézkedésnek köszönhetően csak abban az esetben emelkedik egyes üzemanyagok adó-mértéke, a gázolaj esetében 10 Ft/literrel, a benzin esetében 5 Ft/literrel, ha a kőolaj világpiaci ára egy meghatározott küszöbérték, az Országgyűlés döntésétől függően 40 vagy 50 amerikai dollár alá csökken, ha azonban emelkedik a világpiaci ár, az üzemanyag adómértéke visszaáll az azt megelőző szintre. Ily módon az adóintézkedés csak minimális hatást gyakorolhat az üzemanyagárakra, ráadásul az emelkedő adómértékkel arányosan nő a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők által igénybe vehető adó-visszatérítés mértéke. A jövedéki adózást illetően másrészt három részletben, az uniós adóminimumokra tekintettel emelkedik a dohánygyártmányok adómértéke is. Ennek az emelésnek az első üteme 2016. szeptember 1-je, a második 2017. január 1-je lesz a törvényjavaslat szerint.
Tisztelt Országgyűlés! A javaslatcsomag tartalmazza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal életpályamodelljét is, amely az ott dolgozók jövedelmének jelentős emelését biztosítja. Idén júliustól átlagosan 30 százalékkal nő a NAV munkatársainak jövedelme. Az új előmeneteli rendszer a dolgozók megtartása mellett segíti a NAV szakmai és szervezeti átalakítását is. A kormány elkötelezett az állami tisztviselők jövedelmének emelése és az életpályamodell kialakítása mellett, amelyre a pedagógusoknál és a rendvédelmi dolgozóknál már sor került. A NAV esetében azon alkalmazottak, akik a törvény hatálya alá tartoznak, három lépésben összesen 50 százalékos jövedelememelésre számíthatnak, a munka törvénykönyve alá tartozó dolgozók pedig egyszeri 30 százalékos béremelést kaphatnak. Jelentősen átalakul az illetményrendszer is az adóhatóságnál az életpályamodell tervezete szerint.
A törvényjavaslat a bonyolult, összetett pótlékrendszert átalakítja. Ha képviselőtársaim támogatják a javaslatot, meg fog szűnni például a vezetői, a veszélyességi és a gépjárművezetői pótlék, megmarad azonban az idegennyelv-tudás után járó, a készenléti vagy az éjszakai pótlék. Azokban a munkakörökben, ahol a NAV munkatársai nagyobb felelősséget és kockázatot vállalnak, bevezetjük a közszolgálati pótlékot, amelynek mértéke az illetményalap 50 százalékától 650 százalékáig terjedhet. A 2016 júliusától tervezett emelés költsége 10 milliárd forint, emiatt azonban nem kellene az idei költségvetést módosítani, mert céltartalékként ez az összeg rendelkezésre áll, a további fedezetet pedig a 2017-es költségvetés teremti meg.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy az önök előtt fekvő javaslatban foglalt intézkedések jelentős kedvezményeket jelentenek a magyar családok számára, jelentős kedvezményeket, támogatást jelentenek a magyar vállalkozások számára, ezáltal a gazdaság fejlődését fogják szolgálni, a magyar emberek, a magyar vállalkozások javát fogják szolgálni, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot. Erre kérem önöket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me