DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés előtt fekvő 2017. évi költségvetés, az adótörvények és a költségvetést megalapozó törvények alapján egy pénzügyileg stabil, kiszámítható és a magyar emberek szempontjából sikeres 2017. évre számítunk. Minden év más, új helyzetben találja az Országgyűlést a költségvetés megalkotásakor, amely új helyzetben elengedhetetlen számos törvény, jogszabály módosítása. Megelégedéssel láthatjuk, hogy a gazdaság javuló teljesítménye mellett a költségvetést megalapozó törvények is tükrözik ezt a javuló tendenciát. Egyúttal újabb lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a közpénzek felhasználása feszesebb, észszerűbb, a társadalmi igényeket pontosabban tükröző legyen.
(15.10)
A számos módosuló jogszabály érinti a köznevelést, a szakképzést és a felsőoktatást is. Vonatkozik a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerésére is. A köznevelési törvény meghatározza a köznevelési intézményekben államilag finanszírozott heti óraszámokat. Az óvoda esetében ez heti 61 óra, amelyre az állam fedezetet biztosít. A jelenlegi módosítás rögzíti, hogy ebből 11 óra az az időkeret, amelyet a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekek külön fejlesztő foglalkozására, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek egészségügyi, pedagógiai célú, habilitációs, rehabilitációs foglalkozására kell fordítani. Ez a módosulás tehát azon gyermekek védelmét szolgáló rendelkezés lesz, akiknek a fejlesztése többlet szakmai ráfordítást igényel. Fejlesztési érdekeik jobb védelmével elérhetjük, hogy mérséklődjenek azok a különbségek, amelyek ma a gyerekek között az iskolába lépéskor mutatkoznak.
A köznevelési törvény egy további rendelkezése lehetővé teszi, hogy valamennyi óvoda 8 órán át ellássa azon gyermekeket, akiknek a szülei dolgoznak. Vagy azokat a gyermekeket, akiknek a fejlesztése érdekében indokolt, hogy hosszabb időt töltsenek az óvodában.
A törvényjavaslat megkülönbözteti az óvodai és az iskolai alap- és többletszolgáltatásokat, amelyek azonban - és ezt érdemes és fontos külön ki is emelni - a fenntartóknak nyújtott támogatások jelenlegi rendszerét nem érintik.
Szövegpontosító rendelkezést tartalmaz az a szakasz is, amely a nemzetiségi önkormányzatokat is megnevezi a köznevelési intézmények alapítása, illetve fenntartása tekintetében.
Módosul a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény is. Ennek értelmében a jövőben mód lesz arra, hogy az állami fenntartású szakképző iskolák működési költségéhez a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprésze is hozzájárulást biztosítson. A jövőben az alaprész központi keretéből az állami szakképzési és felnőttképzési szervezet támogatást kaphat a költségvetésében tervezett ellenőrzések lebonyolításához, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács működtetéséhez, továbbá szak- és felnőttképzési szaklapok előállításához.
Ugyancsak az alaprész központi keretéből lesz biztosítható a WorldSkills és EuroSkills versenyeken érmet szerző magyar versenyzők díjazással történő elismerése. A díjazás egyúttal a szakmát tanuló fiatalok szemében is emelheti a szakma és a szaktudás becsületét. A pályázat alapján nyújtható támogatások esetén a pályázatokkal kapcsolatos tennivalókat az állami szakképzési és felnőttképzési szerv végzi. A lebonyolításra a pályázati támogatási keretösszeg 1 százaléka biztosítható az állami szakképzési és felnőttképzési szerv részére.
Újabb módosítás: a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló és a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításába egy-egy új rendelkezés kerül be. Az igazgatási szolgáltatási díjak szabályozására irányuló miniszteri rendeleti felhatalmazás kiegészül a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséhez és honosításához, az oklevelekről és bizonyítványokról kiállított hatósági bizonyítványokhoz kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjakra vonatkozó szabályozásra adott felhatalmazással.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mondják, hogy mi, magyarok rendkívül csavarosan szoktunk gondolkodni, ezért sikeredtek az elmúlt években, illetve évtizedekben olyan terjedelmesre törvényeink vagy éppen olyan bonyolultra, akár magyartalanra, sok esetben hosszadalmasra és bürokratikusra. Ezért külön üdvözlendőnek tartom azt a törekvést, hogy csökkentsük a bürokráciát, tisztítsuk meg a jogszabályokat az áttekinthetőséget rontó, elavult, avult rendelkezésektől, mert ezzel nagymértékben megkönnyítjük az emberek tájékozódását, a jogszabályokban való könnyebb eligazodást, az ügyek gyorsabb elintézését.
Ezért időről időre megjelennek itt a parlament előtt is olyan bürokráciacsökkentő és deregulációs csomagok, amelyek a hatályos törvények átláthatóságát, napi ügyeink egyszerűsítését szolgálják. Deregulációs rendelkezések az oktatást érintően is megjelennek a törvényjavaslatban. Ezeket a felvételi eljárás eltörölt díja indokolja, az idejétmúlt átmeneti és egyéb rendelkezések törlésének szükségessége, illetve az, hogy számos kisebb jelentőségű kérdést nem szükséges törvényi szinten rögzíteni, mert az csak növeli a rendszer rugalmatlanságát, gátolja a gyakorlati tapasztalatokból fakadó egyszerűsítési vagy változtatási igényeikre való gyors és szakszerű reagálást. Így például egy bizonyítvány, oklevél elismerésével kapcsolatos kérelem mellékleteinek meghatározása, a hiteles fordítás, a hiteles másolat, a nemzetközi jogsegélykérelem részletes szabályainak meghatározása nem igényel törvényi szabályozást. Úgy vélem, mindezek hasznos lépések a dereguláció terén. De azt látjuk mi is nagyon jól, hogy marad még tennivalónk bőven annak érdekében, hogy ügyeinket gyorsabban, egyszerűbben tudjuk intézni, a jogokat és kötelességeket, az eljárások menetét átlátó ember magabiztosságával.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom, ennek a célnak az elérése érdekében, ennek a törvénycsomagnak az elfogadása esetén ismét tehetünk egy újabb lépést előbbre. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me