LÁSZLÓ TAMÁS,

Full text search

LÁSZLÓ TAMÁS,
LÁSZLÓ TAMÁS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány az idei évben is tavasszal nyújtotta be a költségvetést, aminek az általános vitája, mint ismert, tegnap és tegnapelőtt le is zajlott, ezért a költségvetéssel egy időben kell tárgyalnia a tisztelt Háznak a Magyarország 2017. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előttünk fekvő indítvány számos jogszabályt módosít, amelyek legfontosabb célja a jogharmonizáció annak érdekében, hogy a költségvetés, az adótörvények összhangja megteremtődjön, végrehajtásuk zökkenőmentes legyen.
Engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül ismertessem a törvényjavaslat néhány fontos pontját. Az államtitkár úr szinte mindegyikről nagyon részletesen beszélt, tehát én valószínűleg csak egy felsorolásra fogok hagyatkozni.
(13.50)
A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény módosítása egyrészről rendezi vagy módosítja az önkormányzatok hitelfelvételi körülményeit, illetőleg felhatalmazást ad az Államadósság Kezelő Központ Zrt. számára a Paksi Atomerőmű bővítésének finanszírozása kapcsán teljesítendő állami kiadások technikailag egységes kezelésére. Az államháztartási törvény módosításával változnak a zárszámadásra vonatkozó szabályok is. Eszerint az átláthatóság érdekében a zárszámadás során a kormánynak nem csupán az államadósságot, hanem az államadósság állományának változását is be kell mutatnia. A javaslat szerint az Áht. módosítását a 2007-2013 közötti európai uniós programozási időszak támogatásainak felhasználásával összefüggésben Magyarországnak járó uniós források utolsó 5 százalékát még el nem érő, az Európai Bizottság által folyósított pénzügyi források elszámolása indokolja, tekintettel arra, hogy ezek az utólagosan megtérülő összegek a programok javára az elszámoltatási időszak végeztével már nem használhatók fel.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény módosításával a rászoruló idős személyek élethelyzetének javítása érdekében az időskorúak járadéka 2017-ben 5 százalékkal, ezt követően pedig a nyugdíjemelésre vonatkozó szabályok szerint emelkedik.
Mint hallottuk, módosul a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény is annak érdekében, hogy a jövőben az elhunyttal kapcsolatos halotti ügyintézést a temetkezési szolgáltató bonyolítsa le, ezzel csökkentve az elhunyt hozzátartozóinak terheit. Fontos megemlíteni, hogy ezt a tevékenységet a temetkezési szolgáltató térítésmentesen köteles biztosítani. Továbbá a temetkezési szolgáltatók árai is összehasonlíthatóvá válnak, hiszen kizárólag a jogszabályban meghatározott díjtételeket lehet elszámolni a szolgáltatás során.
A törvényjavaslat módosítja a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, ami lehetővé teszi, hogy más törvények is eltérő szabályozást állapíthassanak meg a bejegyzett élettársakra nézve a házastársak jogviszonyához képest.
Az előterjesztés szabályozza azt is, amikor az üzleti tevékenységgel kapcsolatos adat nem ismerhető meg. Az üzleti adatok, információk titokban maradásához fűződő méltányolható érdek az állami tulajdonban lévő vagy többségi állami részesedéssel működő gazdasági társaságok esetében is fennállhat.
Az információszabadság társadalmi rendeltetésével össze nem férő tág értelmezése nem korlátozhatja aránytalanul a jogszerű nemzetgazdasági érdekeket.
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény tervezett módosításával a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény 5800-ról 6000 forintra emelkedik alapösszegű támogatásként. Ugyanakkor azon rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek után, akik tekintetében a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet is fennáll, 6500 forint összegű támogatás kerül biztosításra emelt összegű támogatásként.
A törvényjavaslat a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvény kiegészítésével az agrárkamarát jelöli meg származást igazoló szervnek a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek tekintetében.
A kormány nem csupán a háttérintézmények számát kívánja csökkenteni, hanem felülvizsgálja az elkülönített állami pénzalapok számát is, így 2016. december 31-ével megszűnik a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapja.
Nem utolsósorban a törvényjavaslat egyes jogszabályok technikai deregulációját is végrehajtja. Ennek keretében hatályon kívül helyez egyes, már végrehajtott törvényeket, illetve törvényi rendelkezéseket, valamint olyan rendelkezéseket, amelyek nem igényelnek törvényi szabályozást.
Azt gondolom, hogy a fentebb felsorolt számos intézkedéscsomag egyértelműen garantálja a 2017. évi költségvetés szabályszerűségét és törvényességét. Éppen ezért tartom fontosnak és kérem önöket, hogy azokat a cikkelyeket, amelyeket a törvényjavaslat módosítani szándékozik, vizsgálják meg és támogassák szavazatukkal. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me