TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azért kértem két percben szót, mert azt gondolom, Banai államtitkár úr nagyon korrekt választ adott, és nem egy arrogáns választ. Ez nagyon fontos, mert többnyire azt szoktuk meg, hogy arrogáns választ adnak. De remélem, hogy ha megdicsérem, azért még nem lesz baja a kormányon belül.
Azért fontos ez, mert jól látja, hogy a szakképzési alap és az érettségit adó intézményrendszerek valahol össze kell függjenek, ezzel nincs vitánk, viszont nagyon jól látta azt is, hogy a közfoglalkoztatásból kimenő rendszert csak úgy lehet megalapozni, ha a szakmunkásrendszert erősítjük.
Ön egy mondatával azt mondta, hogy az Országos Roma Önkormányzat rendben lévőnek találja azt a költségvetést és azt a megalapozó törvényt, amiről éppen tárgyalunk ma. Nem önnek mondom, csak a jegyzőkönyv számára mondom, hogy ez sérti a magyarországi romákat, hogy az Országos Roma Önkormányzat nem látja azokat a problémákat, amelyekkel bírunk, és nem jelzi a költségvetés elkészítésekor, hogy igenis a cigánytelepek felszámolására bele kellene tenni azt a költségvetési sort, ami azt a problémát tudja kezelni.
Ön is látja, hogy az elmúlt évtizedekben minden költségvetési évben - az elmúlt évben és az azelőtti évben nem volt bent -, egyébként az önök kormányzása ideje alatt, meg a mi időnkben is bent volt egy összeg, ha alacsony összeg is, de legalább szerepelt ez az összeg, viszont az országos önkormányzat nem teszi szóvá, hogy most jelen pillanatban erre nincs egyetlenegy forrás sem.
A telepek felszámolását azért tartom fontosnak, mint ahogy mondtam, ahogy Dunai Mónika is jelezte, hogy fontos, hogy a halmozottan hátrányos gyerekekkel foglalkozni kell, előzzük meg azt, hogy minél kevesebb halmozottan hátrányos gyerek legyen, akiket kell oktatni, mert ha azt a helyzetet ott felszámolják, a közel 100-120 ezer ember kijön a cigánytelepekről, akkor nem kell annyi gyereknek sni-snek lenni vagy bármilyen halmozottan hátrányos helyzetűek oktatásában részt venni.
Ezért azt gondolom, hogy az országos önkormányzatnak nagy felelőssége van, és azt gondolom, hogy politikailag át van szőve, amikor egy ilyen dologra azt mondja, hogy rendben lévőnek találja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me