DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat célja, hogy a 2017-ben megrendezendő úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és nyíltvízi világbajnokság előkészítése során felmerült gyakorlati kérdésekre megnyugtató választ adjon.
(14.50)
Ehhez szükséges, hogy a létesítményfejlesztésre vonatkozó, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás szabályainak alkalmazása a világbajnokság megrendezésével és szervezésével összefüggő beszerzésekre is kiterjedjen. A hatályos törvény szerint csak a beruházással összefüggésben lebonyolítandó közbeszerzési eljárások tekintetében jogosult az ajánlatkérő a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti, rendkívüli sürgősségre alapított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására. A törvényjavaslat ezért kiegészítésekkel él a már hatályos törvényt tekintve, amelyben kiemelkedően fontos közérdekké nyilvánítja a világbajnokság megrendezését és szervezését is, és a törvény hatályát kiterjeszti a világbajnokság megrendezésével és szervezésével összefüggő egyéb beszerzésekre is.
A javaslat lehetővé teszi a világbajnokság megvalósításával, megrendezésével és szervezésével összefüggésben lebonyolítandó közbeszerzési eljárások tekintetében is, hogy az ajánlatkérő minden esetben jogosult legyen a rendkívüli sürgősségre alapított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására. A közbeszerzési hirdetménnyel kapcsolatos egynapos ügyintézési határidő ezekre a közbeszerzési eljárásokra is vonatkozna. Az ajánlatkérő minden esetben jogosult lenne arra, hogy az ajánlatok értékelési szempontjaként kizárólag a legalacsonyabb árat határozza meg. A törvényi kiegészítés megteremti annak lehetőségét, hogy a világbajnokság megvalósításához, megrendezéséhez és szervezéséhez szükséges egyéb beszerzéseket kellő időben lehessen végrehajtani, ezáltal segítve a kiemelt esemény sikeres lebonyolítását.
A vizes világbajnoksághoz köthető fejlesztések jelentős mértékben túlmutatnak az uszodaépítésen vagy -felújításokon, azok komplex városfejlesztési program részét képezik. Az Úszóaréna fejlesztése egy hosszú távú városfejlesztési program része, amely Budapest és azon belül Angyalföld gyarapodását szolgálja. A 2017-es világbajnokságnak köszönhetően egész Angyalföld megújul. Egy kilométer hosszú gát épül, amely az egész városrészt hivatott megóvni az árvíztől, sétány létesül a Váci úti M3 metróvonal Forgách utcai megállója és az Úszóaréna között, amely a világbajnokság alatti jelentős látogatói forgalmat szolgálja majd, azt követően hosszú távon biztosítja az új Úszóaréna és a Dagály strandfürdő közösségi közlekedéssel történő megközelítését.
A program kiterjed a környezetrendezésre, valamint a közlekedés- és közműfejlesztési beruházások megvalósítására is. Az uszodaközpont megépítése nemcsak turisztikai szempontból kiemelkedő. Előzetes számításaink szerint mintegy 5 ezer embernek teremt munkalehetőséget. Az ebből befolyó egyéb adók és járulékok pedig további milliárdokkal csökkentik a tervezett kiadásokat.
Az uszodafelújítási program egy régi adósság rendezése. A beruházások biztosítják az utánpótlásnevelést, az úszásoktatást az ifjúság számára, és lehetővé teszi, hogy eredményes úszóink, műugróink, vízilabdásaink méltó körülmények között készülhessenek fel az előttük álló megmérettetésekre. Mindemellett pedig a lakossági és szabadidősport kedvelőinek is megfelelő körülményeket biztosítanak majd a mindennapi sportoláshoz.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Meggyőződésem, hogy a képviselői indítványban foglaltak a világbajnokság megrendezésével, szervezésével kapcsolatos munkálatokat - a rendezvényig hátra levő időt is figyelembe véve - nagymértékben felgyorsítják és megkönnyítik, ezért támogatjuk a módosítási javaslatot. Kérem, hogy annak elfogadásával járuljanak hozzá a szükséges törvényi kiegészítések megadásához. Figyelmüket és támogatásukat előre is köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me