IKOTITY ISTVÁN,

Full text search

IKOTITY ISTVÁN,
IKOTITY ISTVÁN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Mára egyértelműen kiderült, hogy a 2017-es vizes világbajnoksággal a kormány csőbe húzta Magyarországot. Frissítő sportélményt ígértek, a valóság ezzel szemben az, hogy jókora jeges zuhanyt öntött a kormány a magyar emberek nyakába.
Miután Magyarország megkapta a lehetőséget arra, hogy megrendezze a 2017-es vizes vb-t, mozgásba lendült a kormányzati gépezet, hogy egyre nagyobb ködbe burkolja a szervezést. Ez már a Dagály-törvény harmadik módosítása, pedig alig egy év telt el az eredeti javaslat elfogadása óta. A kormányoldal javaslatról javaslatra, sorozatban ad felmentést a jogrendszer garanciális szabályai alól, lassan már a kivételekhez is kivételeket rendelnek. Mára teljesen egyértelmű, hogy a vb nem a sportról, nem az egyenlő feltételek melletti küzdelemről szól, hanem arról, hogy a kormány biztosítsa a számára kedves vállalkozók erőfölényét egy olyan beruházás során, amely maradandó károkat fog okozni az országnak, károkról pedig sajnos bőven beszélhetünk.
Az újabb szabályozás kedvezményezettjei a vizes vb első győztesei, a kormányközeli beruházók kapcsolatai és érdekeltségei. Ennek a versenynek a feltételeit a kormány határozta meg, a versenyzők a kormánytól kaptak segítséget, és a díjakat is a kormány osztotta ki. A sportban ezt bundának hívják, és elég szomorú, hogy ez a helyzet több mint egy évvel a rendezvény előtt már előállt.
Néhány újabb arcpirító kivétel. A világbajnokság megrendezése és szervezése is a kivételtörvény hatálya alá került, tehát már a lebonyolítás maga is. Eddig csak a beruházással összefüggő beszerzésekre és a beruházással összefüggő közigazgatási, hatósági eljárásokra terjed ki a kivételezett helyzet, de úgy látszik, még ez sem elég a kisgömböcnek. Vajon ki jár jól azzal, hogy a teljes lebonyolítás rendkívüli sürgősségre alapított, hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárással lesz megoldható rendes közbeszerzés helyett? És vajon ki jár jól azzal, hogy ezután a világbajnokság lebonyolításának szerződései, félretéve bármilyen jogi aggályt, úgynevezett halasztást nem tűrő, kiemelten fontos közérdek célját szolgáló szerződések lesznek?
Úgy látszik viszont, hogy már a kormányoldalnak is kezd kínossá válni a permanens kivételi törvényhozás. Erre nyújt megoldást az előttünk fekvő javaslatba foglalt biankó felhatalmazás, amely lehetővé teszi, hogy amennyiben előre nem látható ok miatt indokolttá válna valamely világbajnoksági versenyhelyszín helyett más helyszín kijelölése, a póthelyszín tekintetében a kormány meghatározhatja rendeletben az alkalmazható sajátos településfejlesztési szabályokat és a létesítményfejlesztés sajátos építési követelményeit. Nem kell ide új törvény, ha rendeleti szinten is szélesíthető a kivételezett állapot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Már a projektre szánt, eredetileg tervezett 25 milliárd forint is erősen túlárazott volt, ezt a pénzt is az adófizetők zsebéből vették ki, és ezt az összeget is arra szánták, hogy a Fidesszel összefonódó dúsgazdag oligarchák zsebét tömjék tele még inkább, de ez sem volt elég. Azóta az összeg megduplázódott, és az eredeti drága tervekhez képest is majd’ kétszeresére nőtt a vizes világbajnokság büdzséje.
Ez az 50 milliárd forint azt jelenti, hogy ennek az eseménynek minden egyes napja 3 milliárd forintba kerül a magyar adófizetőknek. Mivel a kormánypártok pontosan tudják, hogy ezek a pénzek haveri zsebekben kötnek ki, ezért a törvényhozást is felhasználják arra, hogy minél átláthatatlanabbak legyenek a források körüli ügykezelések. A törvényhozásban személyre szabottan születnek a döntések, a szabályok és a törvények egész sora azért születik, hogy megkönnyítsék a kormányzati lopást.
A szabályozásokkal az a másik célja a kormánynak, hogy a településrendezési és településfejlesztési szabályokat, a környezetvédelmi, régészeti és egyéb fontos szempontokat ki tudják kerülni; ebben igazán jól teljesítenek. A Budapesten megrendezendő úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és nyíltvízi világbajnokság eddigi története egészen pontosan megmutatja az Orbán-rendszer velejét: a megnyert pályázat első napjától egészen máig minden egyes lépés arra utal, hogy előre megfontolt szándékkal szolgálja ki a Fidesz az országban élősködő baráti közpénzhiénákat. Ez az intézményesített korrupció vegytiszta példája, a kormánypárti politikusok pedig arcpirító módon asszisztálnak mindehhez.
Az országgyűlési képviselőknek mondott kormánypárti gombnyomogatók minden lelkiismeretfurdalás nélkül veszik semmibe a legfőbb feladatukat, mégpedig a választóik képviseletét. Ott tartunk, hogy az Országgyűlés biankó felhatalmazást akar adni ahhoz a kormánynak, hogy azt csináljon az adófizetők pénzével, ami jólesik, elszámolhatatlanul, átláthatatlanul, semmilyen ésszerű európai normát nem betartva. Kezd unalmassá válni, hogy a fideszes politikusok, Habony Árpád porcukorszerű anyaggal átitatott tanácsait megfogadva, kishitűséggel vádolják azokat, akik felelősen átgondolva állítják, hogy lenne jobb helye is annak az 50 milliárdnak, mint azt beleszórni a medencébe egy felesleges presztízsberuházás kapcsán.
Hazugság azt állítani, hogy egy átláthatatlanul megrendezett, Magyarország erejét meghaladó sportesemény jobban feszíti az igaz magyar ember mellkasát, mint az, hogy azt az 50 milliárd forintot, mondjuk, arra fordítjuk, hogy a magyar gyerekek méltóbb körülmények között és jobb színvonalon tanulhassanak. Azt most már láthatjuk, hogy a Fidesz egy világbajnokság megrendezését mire használja fel, itt az ideje felkészülni az egész országnak, hogy egy esetleges olimpia megrendezésének mértéke ennek száz- vagy ezerszerese lesz.
(Dr. Tiba Istvánt a jegyzői székben
Gelencsér Attila váltja fel.)
Azt pontosan tudjuk, hogy Orbán Viktor nagy barátja és mestere, Vlagyimir Putyin miként rendezett olimpiát Szocsiban. Isten óvja Magyarországot attól, hogy ezt Orbán Viktor is megtehesse! Köszönöm a figyelmet. (Közbeszólások a kormánypárti sorokból. - Boldog István: Sok hülyeséget hallottam már, de ez!)
(15.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me