SZILÁGYI GYÖRGY,

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY,
SZILÁGYI GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor 2015 márciusában megkapta Budapest a 2017-es FINA-világbajnokság rendezési jogát, kétségkívül nagy dologra vállalkozott, ilyen rövid idő alatt a világon kevés város képes felkészülni a világ negyedik legnagyobb sporteseményére. A szervezőbizottság, Budapest és Balatonfüred városok önkormányzata, a Magyar Úszószövetség mind hatalmas feladat elé néznek az elkövetkezendő hónapok során.
A tavaly elfogadott úgynevezett Dagály-törvény rendelkezett a világbajnokság megrendezéséhez szükséges legfontosabb tételekről. Már akkor látható volt, hogy ez a törvény kiegészítésre szorul majd a jövőben, mivel a szervezés megköveteli, hogy az aktuális állapotokhoz igazítsuk a törvényi feltételeket is. Ilyen volt az elmúlt időszakban a szinkronúszó-versenyek városligeti megrendezésének a lehetősége, mely kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a világbajnokságot világszerte néző mintegy egymilliárd ember számára bemutathassuk fővárosunkat. A szoros határidő megköveteli, hogy az engedélyezési eljárások lerövidüljenek, és a lehető legrövidebb időn belül elkezdődjön az operatív munka is a kijelölt helyszíneken.
Nagy bátorság a Magyar Országgyűlés részéről, hogy az úszó-világbajnokság szervezéséhez ilyen kivételes engedményeket ad, elvárjuk ezért a világbajnokság szervezőitől, hogy felelősen, a magyar emberek pénzével gazdaságosan bánjanak, és a lehető legátláthatóbb módon költsék el azt a pénzt, amit az ország e nemes célra adott. Ahogy a tavalyi évben már jeleztük, az uszoda építtetőjének a kiválasztása nem a legetikusabban történt, ennek ellenére a Jobbik Magyarországért Mozgalom továbbra is támogatta a világbajnokság megrendezését, hiszen azt mondtuk, mindannyiunk célja, hogy minden idők legjobb, legszebb és legsikeresebb úszó-világbajnokságát rendezhessük meg.
De nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ez a rendezvény mit nyújt majd a fővárosnak. Minden sport-világesemény legfontosabb kérdése, hogy az épített létesítmények mennyire fognak beépülni a város élő szövetébe, mennyire lesznek kihasználva, illetve mennyire járulnak majd hozzá a város általános fejlődéséhez. A társadalom jogos elvárása, hogy olyan épületek épüljenek, melyek mindenki számára elérhetők lesznek, legyen az sport-uszoda vagy Duna-parti sétány. Az antikorrupciós attitűd mellett fontosnak tartjuk, hogy hasznos és fenntartható létesítményekre költsék az adófizetők pénzét, politikai döntéshozókként elvárjuk azt is, hogy ez a szemlélet a világbajnokság szervezőinek fejében is megjelenjék.
Most ki kell térnünk arra, hogy vajon a korrupciómentességet meg tudjuk-e valósítani, hiszen ez az egyik legfontosabb kérdése lesz ennek a világbajnokságnak. Azért is fontos, mert ez a 2017-es vizes világbajnokság… (Boldog István közbeszól.) Kérem képviselőtársamat, Boldog Istvánt, aki most éppen nem narancssárga nyakkendőben van (Boldog István: Tetszik a szürke nyakkendőm? - Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.), hogy nyomjon majd egy gombot, én nagyon szívesen meghallgatom, sőt még vitázni is hajlandó vagyok önnel, hiszen tudom, hogy nagy szakértője a sportnak, nemcsak bekiabálások szintjén, hanem felszólalásokban is el tudja majd mondani ezeket a dolgokat. Tehát, hogy így sikerült egy kicsit színt vinnie Boldog Istvánnak ebbe a beszélgetésbe, akkor elmondom (Vantara Gyula: Neked lehet?), hogy fontos a korrupciós problémát megoldani, hiszen ez a 2017-es világbajnokság a 2024-es olimpiának az egyik főpróbája is lesz, és nagyon meg fogja határozni, hogy mi hogy fogunk tudni pályázni az olimpiára 2017-ben. Ugye, a világbajnokság után durván egy hónappal születik majd meg a döntés a 2024-es olimpiáról.
Bánki Erik elmondta, hogy nagy támogatással fogadtuk el eddig a törvényeket, és valóban, a Jobbik Magyarországért Mozgalom is, ami a vizes vb-vel kapcsolatos törvényeknél volt, támogatta a vizes vb-hez kapcsolódó törvényeket. És azt is elmondta Bánki Erik, hogy valós, tényleges összefogás kell a parlamenti pártok között, és hogy a politikusok felelőssége is, hogy ezt közösen meg tudjuk oldani. Tehát, mondom, mi eddig támogattuk ezt a törvényjavaslatot, most előre szeretném elmondani, hogy most nem fogjuk támogatni. Azt is el fogom mondani, hogy miért nem.
Hogy miért nem fogjuk támogatni, annak két lényeges oka van. Az egyik az, hogy amikor szükség volt ezzel a törvénnyel kapcsolatban a kétharmadra, akkor tudtunk egyeztetni; amikor szükség volt ezzel a törvénnyel kapcsolatban a szavazatra, akkor tudtunk információkat kapni, most ezzel a törvénnyel kapcsolatban nulla információkat kaptunk. És elmondom, hogy miért lett volna fontos ezeket az információkat megkapni. Az egyik: a 4. §-nál, ahol arról rendelkezik ez az új törvény, hogy a közbeszerzésekről hogy kell majd rendelkezni. És megérti az ember azt, hogy amikor egy bizonyos helyszínnél sürget az idő, meg kell gyorsítani a közbeszerzést, és lehetnek olyan dolgok, amit eddig - hogy egy példát mondjak - nem lehetett látni.
Mondjuk, a nyíltvízi bajnokság helyszínén, Balatonfüreden még csak most lett kijelölve nagyjából a versenypálya, nagyjából a helyszínek, tehát eddig nem is lehetett volna közbeszerzést benyújtani arra, hogy hol legyen lelátó és hasonló, ezt megérti az ember. De például ön azt is mondta, képviselő úr, hogy ugye, lesznek majd önkéntes segítők, és lesznek olyanok, ahol már ezelőtt fél évvel tudtuk, hogy körülbelül mennyi emberre lesz szükség. Ezekre a segítőkre ugyanez a közbeszerzési eljárás vonatkozna, hogyha túlmenne egy bizonyos pénzösszegen. Miért kell a hostesseket ugyanígy csak meghívásos pályázat alapján kiválasztani?
Vagy mondjuk, a biztonsági cégeknél, miért kell a biztonsági cégeknél meghívásos pályázat alapján három embert meghívni, hogy meghívjuk a Valton 1-et, a Valton 2-t meg a Valton 3-at, és akkor megnyeri valamelyik Valton? Miért kell ezt csinálni? Tehát miért nem lehet ezeknél nyílt pályázat? Az olyan eseteknél, ahol nem sürget minket az idő, ott miért nem lehetett nyílt pályázatokat csinálni, és kinyitni a magyar kkv-k előtt azt a lehetőséget, hogy ők is részt vegyenek, és esetleg jó ajánlatot adjanak ezeknél a közbeszerzéseknél? Itt ez mindenre vonatkozik, legalábbis én így értelmezem, mondják meg, ha esetleg nem így van, és esetleg én tévedek.
Menjünk a másik részre, ami miatt nem fogjuk támogatni, az a melléklet kérdése, amibe Hiszékeny Dezső képviselőtársam itt már elég részletesen belement, hogy mi hova tartozik. Mi nem értjük - nézve a helyrajzi számokat -, hogy miért került bele ide a Vadászterem felújítása, a Toronyház Utcai Általános Iskola - a IX. kerületben - 25 méteres medencéjének a felújítása vagy a mellettünk található Olimpiai park kisgyerekjátszóterének a felújítása miért került bele és hogy kapcsolódik a vizes világbajnoksághoz. Látom, képviselőtársaim nem rázzák a fejüket, hogy ezek nincsenek benne. Pedig ezek nincsenek benne, de senki nem tudhatja. Mert mit találunk itt? Helyrajzi számokat.
Amikor kétszer már tárgyaltunk ilyen törvényt, egyszer a vizes vb-nél is tárgyaltunk, egyszer tárgyaltunk akkor, amikor különböző sportingatlanokat adtunk vagyonkezelésbe, mind a két alkalommal - egyébként, ha óhajtják, akkor kigyűjtöttem, tudok jegyzőkönyveket is idézni abból - kértem azt, hogy tiszteljük meg egymást annyival, pár mondatban odaírjuk, hogy milyen területről van szó, és miért is kapcsolódik ez a vizes világbajnoksághoz. Akkor én államtitkár úrtól is kaptam erre ígéretet, az előterjesztőtől is kaptam ígéretet. És most megint kaptunk egy ilyen mellékletet, amiben szerepel jelen pillanatban 210 ingatlan, vagyis nem 210 ingatlan, mert… (Hiszékeny Dezső: Annyi!) - nem számolom meg pontosan, de ez ezer forint per ingatlan, hogyha az ember utána akar nézni, mondjuk, a TakarNetnél. (Jelzésre:)
Képviselő úr, képzelje, mi próbálunk a közpénzzel spórolni! Miért jó az önöknek például, árulja el nekem… - ön tudja, hogy milyen ingatlanokról van itt szó? Mert ha nem tudja, akkor utána kell néznie. (Vantara Gyula: Neked is!) Akkor önnek is meg kellett volna nézni a TakarNetet, az LMP-nek is, az MSZP-nek is meg nekünk is.
Nem egyszerűbb lett volna odaírni mögé, hogy melyik ingatlanokról van szó? Nem egyszerűbb lett volna elmondani, hogy ez milyen célt szolgál? Hiszen most, az előterjesztői felszólalásból tudtam meg, hogy a vecsési helyszínek, az a három helyszín, ami benne szerepel, az miért szerepel benne. Nincs takargatnivaló, érthető, amit elmondott az előterjesztő, valóban, jogosan van benne a három vecsési helyszín, de ezt eddig nem tudhattuk. Ahogy nem tudom, hogy az az öt XVIII. kerületi helyrajzi szám például mit takar. Valószínűleg valamilyen úton-módon a Ferihegyi repülőtérhez köthetően lesz ott valamilyen beruházás, de hogy pontosan mi, azt nem lehet tudni, hiszen itt nem szerepel.
(15.20)
Tehát ezért mondom, hogy ennyi erővel lehetne a Vadászterem, lehetne a Toronyház Utcai Általános Iskola vagy lehetne itt mellettünk ez a kis játszótér, ami az Olimpiai parkban van, ennek a felújításáról is szólhatna.
Tehát ami miatt nem támogatjuk most jelen pillanatban ezt a módosító javaslatot és ezt a törvénymódosítást, ez a két ok: az egyik a közbeszerzések eljárási rendje, amivel így nem értünk egyet, a másik pedig az, hogy ismételten hiába kértük, a konstruktív ellenzékiség és a törvény támogatása ellenére sem kaptuk meg ezeket.
Ettől függetlenül a Jobbik Magyarországért Mozgalom továbbra is ott áll a vizes világbajnokság megrendezése mögött, továbbra is támogatni fogjuk és amiben tudjuk, segíteni fogjuk mind a szervezőket, mind egyébként azokat a rendezőket és felelősöket, akik igényt tartanak a segítségünkre, hiszen továbbra is azt mondjuk, hogy nagyon fontos ez a világbajnokság, nagyon fontos az ország megítélése számára, nagyon fontos egyébként a sport számára is, és egy olyan fejlődési folyamatot indíthat el, amiben mindannyian részt kívánunk venni. Úgy gondoljuk, ez pozitív világesemény lehet abban az esetben, ha ezt valóban, tényleg korrupciómentesen, átláthatóan, nem a haveroknak kijátszva, normálisan tudjuk megrendezni. És amint említettem, egy nagyon-nagyon fontos lépcsőfok ahhoz, hogy esetleg a 2024-es olimpia rendezését meg tudjuk szerezni, hiszen ha ezt a vizes világbajnokságot úgy tudjuk lebonyolítani, ahogy azt a Jobbik Magyarországért Mozgalom szeretné és ahogy elvárná, akkor az egy óriási belépőkártya lehetne arra a szavazásra, ami a vb után egy hónappal lesz, 2017-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál. Tehát továbbra is még támogatjuk.
Arra kérem az előterjesztőt és arra kérem a kormányt, hogy ha a későbbiek folyamán még behozzák esetleg ezt a törvényt, mert be lehet hozni, hiszen amikor ilyen rövid határidővel tárgyalunk, gyorsan kell ilyen nagy dolgot teljesíteni, akkor ott a munkafolyamatok során felmerülhetnek olyan dolgok, amelyekben esetleg törvényt kell módosítani, mi hajlandóak vagyunk, észérvek alapján törvényt módosítani továbbra is hajlandóak vagyunk ebben segíteni, csak kérem, hogy több információ legyen, egy kicsit precízebben próbáljuk meg megtisztelni egymást azzal, hogy ha segítjük egymást, akkor megadjuk az információkat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me