SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Megmondom őszintén, hogy Turi-Kovács Béla felszólalásai nekem mindig üde színfoltok, most is abszolút jól látja a helyzetet abban az egész közegben, ami jelen pillanatban van, és abszolút igaza van. Két dolgot emelnék ki. Egyrészt beszélt arról, nehogy úgy járjunk, mint ahogy egyes olimpiai helyszínek jártak. Erre a legelriasztóbb példa Görögország, ahol utána gond volt a létesítmények üzemeltetésével. Éppen ezért kellene a vizes világbajnokságnak már a tervezési és megvalósulási szakaszában kiválasztani és bevonni a jövőbeni üzemeltetőket a munkába, megkérdezni az úszósport jeles képviselőit, edzőit és mindenki mást, hogy milyen legyen a létesítmény, hiszen az nemcsak falakból fog állni, hanem különböző szolgáltatásokból és olyan dolgokból, amelyekkel kapcsolatban a jövőbeli üzemeltetők igényeit figyelembe kellene és lehetne venni.
A másik, amit elmondott és amivel teljes mértékben egyetértek: ha két ilyen projektet - mert abban talán megegyezhetünk, hogy az olimpia és a vizes világbajnokság szinte egy projekt, a vizes világbajnokság az olimpia előszobája lesz, és ha ezt nem tudjuk normálisan megcsinálni, akkor az olimpiai rendezésre semmi esélyünk nem lesz -, ha két ilyen valóban nemzeti ügyet, a negyedik legnagyobb világversenyt és az első legnagyobb világversenyt nem tudjuk úgy megrendezni, nem tudjuk úgy végigvinni ezt a projektet, hogy az nem korrupciómentes, hogy ott nincsenek gazdasági visszaélések, akkor semmit nem fogunk tudni ebben az országban végigvinni. Mert ha egy ilyen ügynél nem lehet kizárni azt, hogy a háttérben ne legyenek mutyik és ne legyenek különböző próbálkozások, akkor minél akarjuk kizárni, ha nem egy ilyen össznemzeti ügyként felálló dolognál?
A másik, ami lényeges az olimpiával és az úszó-vb-vel kapcsolatosan: Szabó Szabolcs felszólalásában előrevetítődött az, hogy az olimpiát és a vizes vb-t össze fogják kapcsolni. Vannak, akik az olimpiát ellenzik. Az olimpiánál van egy nagyon lényeges dolog: amikor dönteni fog a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, nem a magyarországi közvélemény-kutatók számait fogják figyelembe venni, tehát nem lehet majd pártbefolyás alapján különböző közvélemény-kuta-tá-sokat csinálni, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság saját maga fogja mérni azt, hogy milyen az olimpiai rendezés társadalmi támogatottsága Magyarországon, és ha ez a társadalmi támogatottság nem fog elérni egy bizonyos szintet, nem fogja meghaladni minimum a 60 százalékot, akkor szintén nem lesz esélyünk arra, hogy 2017-ben nekünk ítéljék oda a 2024-es olimpia megrendezését.
S hogy lehet a társadalmi ellenállást, az olimpiától való ódzkodást a leginkább erősíteni? Úgy, hogyha valaki majd a vizes vb-t hozza fel példának, és ahogy Szabó Szabolcstól is elhangzott, aki egyébként nagyon sok olyan dolgot mondott, amiben igaza volt, de abban egyáltalán nincs igaza, amikor azt mondja, hogy honnan indult a vb rendezése pénzügyileg, de most már 80 milliárd forintnál tart. No de ez erős csúsztatás, mert ez nem így van. Maga a létesítmény beruházása - jól mondta képviselő úr - 3 milliárd forinttal lett drágább. De mitől emelkedett meg a vizes vb rendezésének a költsége? Azok miatt a kiegészítő beruházások miatt, amiket egyébként is meg kellett volna csinálni, csak most ide a vizes vb-hez vesszük őket. Ilyen például a repülőtér. Ő azt mondta, hogy miért kell a repülőtér különböző korszerűsítéseit ide bevenni, hiszen ez emelni fogja a vizes vb költségét, és azok, akik ellenzik az olimpiát, azt tudják majd mondani, hogy ha a vizes vb-nek ennyivel emelkedett a költségvetése, akkor az olimpiáé mennyivel fog, és lehet, hogy ez a társadalomban ellenérzéseket fog kiváltani. Tehát a társadalom felé a kommunikáció terén is nyitottabbnak kell lenni, mindent ki kell tenni az asztalra, az összes szerződést meg kell mutatni, teljesen átlátható rendszerben, átlátható szerződésekkel, átlátható kivitelezéssel és rendezéssel kell megvalósítanunk a vizes világbajnokságot, és ha ezt így sikerül megcsinálni, akkor az óriási előnyt fog jelenteni nekünk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előtt is, és a társadalom előtt is, amelynek a támogatása nélkül az olimpiai rendezést nem fogjuk tudni elnyerni.
(16.00)
Tehát ez két nagyon fontos rész. Azt mondom, ezeket a csúsztatásokat igazából… Vagy ezek nem is csúsztatások, mert lehet azt mondani, hogy ennyibe kerül a vizes világbajnokság, hiszen valóban ennyi pénzt el fogunk költeni majd a különböző körforgalmakra, különböző útfelújításokra, a különböző infrastrukturális fejlesztésekre. Csak elfelejtjük, hogy ezeket egyébként is végre kellene hajtani a városban, hiszen a repülőtérnél is végre kellene hajtani ezeket a fejlesztéseket. Nem hiszem, hogy bármelyik XIII. kerületi lakos az ellen ágálna, ha jobb körforgalom lesz, ha szebb parti sétány lesz, vagy ha normálisabb környezetet alakítanak ki neki. Ezek mind-mind hozzátartoznak, fejlődik vele a város.
De figyeljünk oda arra, hogy hogyan kommunikálunk. Hiszen a Jobbik Magyarországért Mozgalom és én is úgy érzem, hogy egy nagyon fontos lehetőség, nagyon nagy lehetőség számunkra az olimpia megrendezése, éppen ezért a vizes világbajnokság megrendezése is, tehát ha mind a kettőnél odafigyelünk, valóban egy össznemzeti ügyként, egy olyan pozitív imidzset tudunk kialakítani az országról külföldön, ami megfizethetetlen. És egy olyan belső összetartó erőt tudunk esetleg létrehozni ezzel a két rendezvénnyel, amilyet még talán én sem és talán egyikünk sem élt át ebben az országban. Hiszen egy olimpiának valóban össznemzeti ügynek kell lennie, minden egyes ember számára, függetlenül attól, hogy éppen melyik pártra szavaz, hogy éppen melyik párt szimpatizánsa, a sport az egy összetartó erő lehet, amely összekovácsolhatja a nemzetet.
(Mirkóczki Ádámot a jegyzői székben
Hegedűs Lorántné váltja fel.)
Magyarországnak nagyon régóta szüksége van arra, hogy legyen egy olyan cél előtte, hogy azokat az árkokat, amiket az elmúlt 26 év politikai szereplőinek köszönhetően kiástak, és szinte a politikáról szól minden, valami mással, ez lehetne a sport, be tudjuk esetleg temetni, és tudunk közös célokat meghatározni, amely közös célok érdekében össze tud fogni a nemzet. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me