DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Európa biztonságára a legnagyobb veszélyt a migrációs válság és a terrorista támadások jelentik. Egyértelműen kijelenthető, hogy a schengeni övezet eddigi legnagyobb válsága ez. Nagyon fontos a jogszabályok betartása és betartatása. A migrációs válság kirobbanása óta az egyetlen járható út a nemzeti szinten született hatékony és eredményes jogszabályok, például a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére hozott magyar intézkedések, amelyek példáját más európai országok is követték.
Magyarországon sem szeretnek az emberek kerítés mögött élni, de a migrációs válság ügyében az európai uniós intézmények egyáltalán nem reagáltak, ezért Magyarország a kerítés felépítésére kényszerült, hogy érvényesíteni tudja az Unió törvényeit. Elmondható, hogy hazánk az uniós tagállamok között egyedüliként volt képes, hajlandó a Közösség szabályainak betartatására. A jelenlegi javaslat újabb szigorításokat vezetne be Magyarország határainak, jogi védelmének további erősítése érdekében. Cél, hogy egyetlen migráns se tartózkodjon jogellenesen Magyarország területén.
Az előterjesztés három törvényt javasol módosítani: az államhatárról, a menedékjogról, valamint a harmadik országbeli polgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt. A változtatás biztosítaná, hogy akit a rendőrök az államhatártól 8 kilométeren belül tartóztatnak fel és nem bűncselekmény elkövetésével jutottak az országba, a tranzitváróba kerüljenek, ahol lehetőségük lesz menedékkérelem benyújtására. Esetükben gyors döntés születhet, a határon lefolytatott eljárás speciális szabályai lesznek alkalmazhatók, és ők nem utasíthatók ki jogszerűtlen tartózkodás miatt.
A törvényjavaslatot a napi tapasztalatok indokolják, mert a migránsok 99 százalékát 8 kilométeren belül fogják el, így ez a sáv a gyakorlatban elegendő feltartóztatásukhoz. Fontos, hogy továbbra is érvényesüljön a kettős határzár, mert így Magyarország ellenőrzés alatt tudja tartani a migránshullámot. A műszaki és jogi határzár együtt hatékonynak bizonyult, de a gyakorlati tapasztalatok újabb változásokat irányoznak elő. Ahogy a déli határzár fizikai védelmének megerősítésére a kormány nemrég 9,3 milliárd forintot biztosított, úgy a jogi szabályozást is megfelelően ki kell egészíteni. Ezt szolgálja a jelenlegi javaslat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A migráció kérdése Magyarország jövőjéről szól. Magyarország egy olyan pályára lépett az elmúlt években, amelyre a fejlődés, a stabilitás és a biztonság jellemző. Nem szabad hagyni, hogy ez megváltozzon. Magyarország egy szuverén ország, ahol nem lehet olyan döntéseket ráerőszakolni az állampolgárokra, hogy kikkel kelljen együtt élniük, mert itt a polgárok mindennapi életéről beszélünk.
A magyar emberek fontosnak tartják a bevándorlás kérdését saját életük szempontjából. Ezt az is bizonyítja, hogy több mint egymillióan töltötték ki és küldték vissza korábban a konzultációs kérdőívet. Az eredmények alapján az emberek véleménye egyértelmű, Magyarországot meg kell védeni. A válaszadók több mint 90 százaléka egyetértett abban, hogy az Unió bevándorláspolitikája megbukott, ezért szigorúbb szabályozásra van szükség. A népszavazás is az ország szuverenitásáról fog szólni, arról, hogy Brüsszel nem döntheti el helyettünk, ki éljen hazánkban.
A Fidesz-frakció támogatja a törvényjavaslatot, kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me