HORVÁTH IMRE,

Full text search

HORVÁTH IMRE,
HORVÁTH IMRE, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Én az előzmények előzményéről is szeretnék néhány gondolatot mondani. Készültem a felszólalásra, átnéztem a schengeni megállapodást, a schengeni egyezményt. A 2015-öt megelőző két-három évről szeretnék beszélni. A schengeni egyezmény, a megállapodás is szigorú eljárásrendet követelt a határon határőrizet, igazgatásrendészet és menekültügy vonatkozásában.
Emlékezzünk csak vissza a tévé-, sajtótudósításokra, hogy milyen mozgás volt Ásotthalom, Mórahalom térségében, kik kergették, mezőőrök kergették a migránsokat szerte az országban, gyakorlatilag kezeletlenül mászkáltak a migránsok. Ez a dolog nagyban hozzájárult ahhoz, hogy bekövetkeztek a 2015. évi őszi események. Arról van szó, hogy sajnos ebben az időszakban sem a határőrizet, sem az idegenrendészet, a menekültügy nem volt hatékonyan kezelve. Ami a további előzményeket illeti, az egyes törvények a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő módosításáról szóló 2015. évi CXL. törvényt (sic!) a Magyar Szocialista Párt nem támogatta, a határon lefolytatott menekültügyi eljárást is tartalmazó törvénycsomagot.
A javaslat a határon lefolytatott menekültügyi eljárás 2015 őszén elfogadott koncepcióját szolgálja. Lényege, hogy a rendőr a határvonal 8 kilométeres sávjában feltartóztatott jogellenes határátlépő külföldit az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény kapuján átvezeti, s a külföldi a tranzitzónában beadhatja a menekültjogi kérelmét, ahol az eljárást a határon lefolytatott eljárás szabályai szerint bírálják el.
Ennek az eljárásnak a lefolytatására azonban csak akkor van lehetőség, ha bűncselekmény gyanúja merül fel. Figyelemmel arra, hogy a határzár puszta átlépése is bűncselekmény - a Btk. 352/A. §-a -, a határzár tiltott átlépése, tehát ez az eljárás feltehetően azt szolgálja, hogy a rendőrök a kerítés mentén bolyongókat bekísérhessék a tranzitzónákba. Ennek érdekében a mindössze négy paragrafusból álló javaslat a Harmtv., a Met. és az államhatárról szóló 2007. évi LXXXIX. törvényt módosítja. A Harmtv. módosítása azért szükséges, mert a hatályos szabályozás szerint kötelező kiutasítani azt a külföldit, aki jogellenesen lépte át Magyarország államhatárát.
Néhány észrevétel a törvényjavaslathoz: a javaslat bizonyítja, hogy gyakorlatilag működésképtelen szabályokat alkottak két nap alatt kivételes eljárásban, 2015 szeptemberében. Mindez utólag is igazolja az MSZP álláspontjának helyességét, miszerint nem szavazta meg a házszabálytól való eltérést. Kár hogy kivételes eljárásban a kormánytöbbség ellenére kivételes eljárásban két nap alatt áterőszakolta a törvényt. (Sic!) Még szerencse, hogy a sarkalatos rendelkezéseket tartalmazó törvénycsomagot nem lehetett kivételes eljárásában elfogadni, és így a módosító javaslatokkal korrigálható volt, ezért az utóbbi csomag esetében tartózkodtunk a szavazásnál.
(18.50)
A megfogalmazás több eleme megmosolyogtató, amikor triviális dolgokat próbálnak nagyon jogászkodva körbeírni: „Az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény kapuján átvezetés.” „A létesítmény legközelebbi kapuján átvezetheti.” Ennek ellenére a fogalomhasználat így sem kellően precíz. A 3. §-ban foglalt „létesítmény” alatt feltétlenül csak a kerítést lehet érteni.
Ráadásul az eljárásban még így is vannak nem egyértelműen leszabályozott elemek. Így csak a javaslat indoklásából derül ki a jogalkotói szándék, miszerint ha nem merül fel bűncselekmény elkövetésének gyanúja, a rendőr a harmadik országbeli állampolgárt a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 100/A. §-a alapján szóbeli figyelmeztetésben részesítheti, és az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény kapuján átkíséri.
Megfelelő feltételek biztosítása esetén a határon lefolytatott eljárások, a tranzitzónák kialakítása akár támogatható is lenne. Ilyen eljárásra a vonatkozó EU-s szabályok kifejezett felhatalmazást adnak. Azonban kétséges, hogy a tranzitzónák jelenlegi működése valóban emberséges bánásmódot, tisztességes eljárást biztosít-e a menedékkérőknek. A kialakított eljárásrend sem megfelelő, amit többek között ez a javaslat is bizonyít. A határon lefolytatott eljárásban a tisztességes bírósági eljárás is megkérdőjeleződik, hiszen az ügyben eljáró bírósági titkár személyesen meg sem hallgatja a kérelmezőt, csak videotelefonon keresztül.
A törvényjavaslat bizonyítja, hogy 2015 szeptemberében gyakorlatilag működésképtelen szabályokat alkottak a tranzitzónában lefolytatott eljárásokra. Ez a törvényjavaslat egy kísérlet arra, hogy a legkirívóbb hibáit is próbálják korrigálni. Az alapvetően elhibázott szabályozás farigcsálása helyett egy korrekt, tisztességes eljárást biztosító eljárásrend megalkotása lenne indokolt. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me