MIRKÓCZKI ÁDÁM,

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM,
MIRKÓCZKI ÁDÁM, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt gondolom, nem kell hosszan bizonygatnom, hogy a Jobbik eddig is támogatott minden olyan javaslatot, amely érdemben segítette akár a bevándorlás, akár a vélt vagy valós terrorizmus elleni lépések sorozatát és az ország biztonságát, azonban most azt kell mondjam, hogy ennek a javaslatnak az igazi célját nem értjük, hacsak az nem, hogy az illegális bevándorlókat valahogy legalizálni kell, mert nem működik a határvédelem olyan szinten, ahogy azt korábban minden egyes kormányoldali megszólaló úgy kommunikálta, hogy működik, kettős határzár van, sőt hármas, egyrészt a műszaki, másrészt a jogi, harmadrészt pedig az élőerős.
Mire gondolok? Arra, hogy ha lenne tényleges határzár - mi számtalan esetben elmondtuk, hogy határőrség szükségeltetne -, tehát ha rendes élőerős határvédelem lenne, akkor nem kellene nyolc kilométerről beszélni, maximum nyolc méterről. Nyilván nem arról beszélünk, hogy tízméterenként kellene egy őrnek állni 0-24 órában, de arról igenis beszélünk, számunkra a határvédelem nem azt jelenti, hogy a határtól x kilométerre, és most teljesen mindegy, hogy hány kilométerről beszélünk, teljesen mindegy, hogy tervezett vagy spontán módon „összevissza” cirkáló rendvédelmi egységek elfognak mindenféle embert, aki akár legálisan, akár illegálisan ott kóborol.
Mi nagy problémának látjuk azt, hogy azáltal, hogy ezeket az embereket begyűjtjük, függetlenül attól, hogy milyen mélységben tartózkodnak az ország területén illegálisan, és betereljük őket a tranzitzónákba, onnantól kezdve megindul egy menekültügyi eljárás, regisztráció történik, és ha Európában elbukik a kvótarendszerrel szembeni ellenállás, onnantól kezdve a regisztrációval lényegében megágyaztunk annak, hogy ezeket az embereket - reméljük, ez nem következik be - egy jövőbeni kvótarendszer alapján Magyarországra lehet toloncolni. Mi ehelyett azt mondanánk, hogy szabálysértés esetén is lehessen kiutasítani bevándorlókat, másrészt sokkal jobb lenne az általunk már évek óta mondott visszafordíthatóság intézményének a jogi megteremtése. Mert ez számunkra nagyon nem az, sőt kifejezetten az ellenkezőjét vetíti előre.
Azt pedig még egyszer mondom, hogy a nyolc kilométer egy kicsit furcsa. Mi van nyolc és fél kilométeren, mi van tíz kilométeren, és mi van húsz kilométeren? Értem én, hogy a statisztikai adatok szerint a döntő hányad nyolc kilométeren belül felderítésre vagy elfogásra kerül, de láttunk olyan időszakot, amikor ez nem így volt. Én továbbra is egzakt választ szeretnék arra kapni, hogy ez a javaslat valójában miről szól. Mert mindazt értem, ami a kormányoldalról elhangzott, csak ez a kitűzött célokkal szerintünk, a mi olvasatunkban homlokegyenest ellentétes.
Mi szeretünk továbbgondolkodni az aktuális kihívásokról is, időben meg főleg, az aktuális kihívások pedig egyértelműen a kvótarendszerről szólnak. Ha azt nem sikerül Európának megakadályoznia, akkor ez a javaslat azáltal, hogy mindenkit beterel, mindenkit regisztrál és mindenkivel szemben lefolytat egy eljárást, megágyaz annak, hogy a vélt szomorú jövőben ezeket az embereket be lehet majd ide telepíteni. Mi ezt abszolút mértékben szeretnénk elkerülni.
S még egyszer mondom, ezt nyilván nem lehet egyik napról a másikra elérni, de ha csak magunkból indulunk ki, idestova hat éve, pontosan 2010 májusától mondjuk a határőrség felállításának szükségességét. Közép- és hosszú távon már réges-rég működhetne, ha hat évvel ezelőtt megfogadják a javaslatunkat. Szeretném ismét nem zárójelben felhívni a figyelmet arra, hogy az egyetlen olyan schengeni határszakasszal rendelkező ország vagyunk, ahol nincs határőrség. Sőt, olyan országokat is fel tudok sorolni, amelyeknek egyetlen méter schengeni határuk sincs, mégis van határőrségük. Ez a nyolc kilométeres sáv meg árulkodó, hogy hogy lehet a határon közlekedni, függetlenül attól, hogy van-e műszaki határzár vagy sem.
Azt nagyon megfontolásra javaslom önöknek, gondolkozzanak el azon a negatív forgatókönyvön, hogy népszavazás ide vagy oda - mert az jól látható, hogy a Jobbik alaptörvénymódosítását nem támogatják -, tehát népszavazás ide vagy oda, ha Brüsszellel szemben elbukik a kvótarendszer elutasítása, akkor pontosan ez a javaslat ágyaz meg annak, hogy a napjainkban néhány száz napi illegális határsértőt a regisztráció miatt majd szépen ide lehet telepíteni vagy elhelyezni. Jó lenne végiggondolni, hogy mi van akkor, ha a legrosszabb rémálmunk, a bevándorlás szempontjából legrosszabb rémálmunk valósul meg és lesz kvótarendszer az Európai Unióban, akkor önök hogy fogják magyarázni ezt a javaslatot.
Mi nem bíbelődnénk feltétlenül minden egyes esetben a regisztrációval és a menekültügyi eljárások lefolytatásával, akár bűncselekmény, akár szabálysértés útján az illegális határsértőket vissza kell fordítani. Tudom, hogy Szerbiával van megállapodás, tudom, hogy elvileg 30 főt fogadnak vissza. Újra lehet nyitni ezeket a tárgyalásokat, a nemzetközi jog alapján lehet más eszközökhöz is nyúlni. Ne finomkodjunk, mert meg merem kockáztatni, hogy brüsszeli és strasbourgi szemüvegen keresztül ez ott egy üdvözlendő javaslat, amit önök beterjesztettek. Ha ez nem fog érdemben változni, akkor most ki tudom jelenteni, hogy a Jobbik ezt a javaslatot nem fogja támogatni, mert az elmondott célokkal szemben ez pontosan az ellenkezőjét fogja szolgálni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)
(19.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me