ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Mi a Jobbikban sajnálatosnak tartjuk, hogy a kormányzati ötletelés és zsákmányszerzési vágy az önálló költségvetési tételekben manifesztálódhat a közösségi közlekedés területén is. Ilyen például a Déli pályaudvar bezárásának kormányzati szándéka, amelyre rögvest találtak 5 milliárd forintot. Persze, mondják, nincs is szó bezárásról, csak tervezésről meg a rozsdaövezet felszámolásáról, de vajon miért költenek milliárdokat valamire, amelynek a vége sem nem ismert, sem nem elfogadott a társadalom részéről? Arról miért nem beszélnek, egyáltalán honnan jött az ötlet, kinek mennyit ér ez a talán plázaépítésre kiszemelt terület? Ha az adófizetők pénzéből van felesleges 5 milliárdjuk a főváros vasúti közlekedésének fejlesztésére, akkor miért nem olyan jól látható és értelmes célra költik, aminek azonnali és pozitív hozadéka van?
Ilyen terület lehetne az elővárosi közlekedés szempontjából teljesen elhanyagolt dél-pesti régió a lepattant ráckevei HÉV-vel és a kényszerűség okán a Kökire visszakanyarodó elővárosi vonatokkal. Igen, jól hallották, hazai közlekedésszervezési abszurditás, hogy bejön a vonat Kunszentmiklós-Tass felől, a Közvágóhídnál nem áll meg, érinti a belvárosi közlekedési kapcsolattal nem rendelkező, kietlen Ferencvárosi pályaudvart, áthalad az Üllői úton a 3-as metró fölött, majd kifelé indul a városból, és megy három kilométert Kőbánya-Kispestig. Aki ott leszáll, visszametrózhat újabb három kilométert ahhoz, hogy a megállóhely hiányában kihagyott Népligethez érjen. 5 milliárdból ki lehetne építeni a hiányzó megállóhelyeket, kapcsolatot lehetne teremteni a 3-as metróval, és a Keletibe befutó, jelenleg átmenő forgalomra nem használt vágány korszerűsítésével, a biztosítóberendezések kiépítésével ezek a vonatok is a Keletibe érkezhetnének.
Miért nem ennek a hiányosságnak a megoldására költenek, ami talán értelmet adna a ki tudja, hogyan és mi módon megtérülő, alsó hangon is 500 milliárdba kerülő, kifizetőhely-gyanús Budapest-Belgrád vasútprojektnek is? Érnek-e annyit a térségben élő tízezrek, mint mondjuk, a felcsúti kisvasút? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me