DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Valóban tisztelettel kell hogy adózzunk minden mentős életmentő munkájával szemben, hiszen Magyarországon 253 mentőállomáson és 7 légi bázison évente 1 millió 100 ezer esetet látnak el a mentők, ezért is volt fontos, hogy minél inkább biztosítsuk a működést, és minél inkább biztosítsunk forrást a fejlesztésekhez is egyaránt.
11 milliárd forintból egy kiemelt TIOP-projekt segítette 22 új mentőállomás építését és 60 új mentőállomás dinamizálását, korszerűsítését, felújítását, de ezen kívül is, nemzeti forrásból is fordítottunk összegeket mentőállomás építésére és felújítására, így összességében az elmúlt években 27 új mentőállomás épült meg, és 85 mentőállomás került felújításra Magyarországon. Mindemellett 467 mentőautót vásároltunk, új mentőautókat a mentésbiztonság érdekében. Kellett ezt azért is tenni, hiszen a szocialista kormány az utolsó éveiben már nem vett igazán mentőautókat, beruházásokat és beszerzéseket sem indított el a mentés területén.
Nyilvánvalóan ez meglátszott a mentőszolgálat költségvetésén is, hiszen míg 2006-ben 24 milliárd forintból gazdálkodott, addigra ez 2010-re 22,8 milliárd forintra olvadt, ennyivel csökkent tehát a mentésre fordított összeg négy év szocialista kormányzás alatt. Az elmúlt években nemcsak visszatettük azt a pénzt, ami hiányzott az Országos Mentőszolgálattól, hanem jóval többet tettünk mellé, így a 2010-es 22,8 milliárddal szemben most már 32,7 milliárd forint az, ami a mentőszolgálat működési költségvetésének főösszege. Ez 31 százalékos növekedést jelent, amiből a mentést szolgálhatják.
És az a tendencia is megállt, ami a szocialista időszak végén volt, hogy kiszervezésekkel, magánszolgáltatók bevonásával próbálták a profitot kitermelni az egészségügyből, ezt megszüntettük, ezért álltak hadrendbe az új mentőautók. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me