DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt az egyetlenegy dolgot elfelejtette megemlíteni, képviselő asszony, ennek az új támogatási rendszernek köszönhetően olyan filmek is támogatásra kerültek, amelyek később, mondjuk, Oscar-díjat kaptak, ami azt hiszem, elég nagy dicsőség a magyar filmipar vagy egész Magyarország számára, ennek közösen örülhetünk. Ennél sikertelenebb éve ne legyen a magyar filmgyártásnak, mint amikor egy Oscar-díjat évtizedek után először Magyarország el tudott hozni, és sok minden más díjat is olyan filmekre, amelyeket a Filmalap támogatott. Bizonyára voltak olyan filmek is ezek között, amelyek a Filmalap támogatása nélkül nem is jöttek volna létre. De ez is mutatja az új Filmalap-rendszer működésének a hatékonyságát és helyességét, hogy azt a filmet, amely viszont nemzetközi szinten is kiemelkedett, annak az elkészültét és a minőségi elkészítését már itthonról tudta támogatni a kormányzat.
Nyilvánvalóan szerintem mi is mindnyájan, akik itt vagyunk a parlamentben, szeretnénk minél több jó magyar filmet látni, ezek között minél több magyar történelmi témát feldolgozó filmet is, hiszen sokan nevelkedtünk nyilván Az arany emberen, az Egri csillagokon és sok más hasonló filmen, amely meghatározta akár azt is, hogy az ember a politikához hogyan viszonyul, de lehet, hogy ebben sokaknak segíthetett a Hídember is vagy a Bánk bán. De az utóbbi időkben is, aki nézett ilyen filmeket, A berni követet, a Szabadság - Különjáratot, mostanában is láthatott olyan filmeket, amelyek minőségiek, fontos témát dolgoznak fel, és jól világítják meg egy-egy történelmi korszak árnyoldalait vagy a pozitív oldalait a magyar történelemből.
Bízunk benne, hogy mind az ’56-os emlékév kapcsán, mind a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévéhez kapcsolódóan olyan filmalkotások jönnek létre, amelyek ezt a tematikát, amelyet képviselő asszony mondott, szintén magukban tudják hordozni. A filmszakmai döntőbizottság öt tagja pedig, ön is tudja, különböző forgatókönyvírói, filmgyártási tapasztalattal rendelkező, nemzetközi filmszakmai tapasztalatokkal rendelkező olyan szakemberekből áll, akik nem utasíthatóak, de jól láthatóan, mióta ez a rendszer létrejött, azóta a magyar film sok-sok díjat és elismerést kapott. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me